praca w hiszpanii lub grecji (czy ktos byl)

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich .Mam zamiar wyjechac ze znajomymi zastanawiamy sie czy grecja czy hiszpania nieukrywam ze to wyjazd w ciemno .Czy mógłby ktoś podzielić sie z doświadczeniami gdzie najlepiej wyruszyc i gdzie szukać pracy ,i jak z kimaniem bo mamy w planch namiot :) czekam na odp pozdro
witam!!!!!!
bylam juz i w grecji i w hiszpani i polecam ci hiszpanie.........]
a jak macie zamiar sie tam dostac?
czesc a gdzie pracowałas i jak znalazłas pracei czy trzeba znac bardzo dobrze jezyk czy wystarcza podstawy i jak płacili, czy wyjechałas w ciemno?
Ja też byłam w Hiszpani i Grecji i polecam GRECJĘ ;) więc zdania są podzielone. W tym roku tez do Grecji na wakacje się wybieram. Jesyk trzeba znać komunikatywnie ,ważne jest to zeby referencje sobie skądś skręcić.
Jesli z namiotem to tylko Andaluzja, gdzie indziej nie radze, chyba, ze latem, tam tez mozna zamarznac. Bedac w marcu w Andaluzji, gdzie Polacy wyobrazaja sobie nieprzerwalne upaly>>rano zastawalam kaluze, pokryte warstewka lodu i szron na trawie...a latem>>uwazaj na GADY:) polecam raczej znalesc sobie jakas kwatere. Na wsiach wynajecie "domu" -najczesciej sa to kamienice przylegle do siebie, kosztuje od 2[tel]euro niezaleznie od ilosci osob, sa to na ogol mieszkania z 3-4 sypialniami+oplaty: prad+woda+butla gazowa. Ja mieszkam ze swoim chlopakiem i zima przy bojlerze elektrycznym i grzejniku tez elektr. placimy okolo 60 euro/2miesiace. Tak wiec nie sa to kolosalne sumy jesli wybierzecie sie w kilka osob to rozkladajac sume za wynajem naprawde nie wyjdzie duzo, a oplaty tak jak wszedzie zaplacicie takie same, takze nie polecam spania pod golym niebem, bo oprocz gadow istnieja rowniez inne zagrozenia, np. inni cudzoziemcy jest ich od groma w hiszpanii, pelno arabow, "przyjaciół zza wschodniej granicy", rumunów itp. wbrew pozorom ci pierwsi nie sa tacy najgorsi, bardziej uwazalabym na slowian i na wlasnych ziomków. Sama widzialam jak arabowie spiacy w namiotach płakali, bo zostali okradzeni przez rumunów i polaka. No oczywiście jesli chodzi o sprawy damsko-meskie to uwazaj na tych pierwszych.
Trzeba znac podstawy jezyka, przynajmniej w swojej branzy, aby sie szef nie wkurzal jak nie zrozumiesz jego polecen. Jesli chodzi o prace sezonowa to polecam 02-05 andaluzja(huelva)truskawki, 10-03 oliwki rowniez w andaluzji, okolice Jaen(czyt hajen), valencia(pomarancze)mozecie pracowac bez wizy do 180 dni.Dodam, ze w hiszpanii nie ma zbyt wielkich kontroli...
j odezwij sie na [gg] , prosze bardzo. mam pare pytan o hiszpanii, a widze ze jestes zorientowana, jesli mozesz oczywiscie, serdeczne dzieki z gory
hej! ja tez chce wyjechac w ciemno do hiszpanii poprawcowac w te wakacje. Jestem studentka 4 roku w Warszawie. nigdy nie bylam w Hiszpanii, ale czas zaryzykowc> Boje sie ze nie znajde prcy i splucze sie tylko z kasy. Piusalam juz na innych forum, moze sie odezwa ludzie. Ja chcialabym wyjechac do Barcelony albo Sewilli albo gdzies indziej nad morze. Slyszalam ze pokoj ok. 200 EU najtanszy. Moze ktos by pojechal ze mna (hihi a ja z nim) to bedzie taniej jak sobie cos razem wynajmiemy, przynajmniej na poczatek ? moj mejl: [email]
Hej:)Chyba za późno pisze, ale dopiero teraz mogę pomyśleć o wyjeździe [koniec szkoły!]. Byłam 2 razy w Grecji jako pracownik sezonowy. Polecam zwłaszcza wyspy jako cel destyncji, gdyż jest duży popyt na pracowników zza granicy, ale przed full sezonem [maj- początek czerwca], teraz będzie ciężko coś znaleźć:/. Potencjalny pracodawca z chęcią się godzi na pracowników z Polski, gdyż są oni pracowici, a [najczęściej] pracując na czarno mogą oni zaoszczędzić na Ice [IKA- ubezpieczenie pracowników w Grecji]. Wyjeżdżałam 2 razy i zawsze w ciemno. Tyle, że na 1wszym razem miałam wizytówkę hotelarza na wyspie, z którym się skontaktowałam. Za drugim razem, mając już znajomych na Myconos [właśnie ta wyspa na Cykladach] spałam u Nich, a pracy szukałam przez 3 dni. Stosunkowo łatwo zdobyć pracę, nawet bez znajomości języków obcych [ja nie znając greckiego, ale z angielskim, niemieckim i podstawami hiszpańskiego pracowałam jako kelnerka w tawernie]. W tym roku mam zamiar się wybrać do Hiszpanii, ale tam obawiam się jechać w ciemno, gdyż nie mam żadnych kontaktów i słyszałam, że nie jest to kraj wymarzony na saksy oraz że generalnie ciężko coś znaleźć. No ale cóż, do odważnych świat należy :D. Pozdrawiam wszyskich :D!
Czy mogłabyś mi dać jakieś namiary na pracę w Hiszpanii bo niechciałbym jechać w ciemno tym bardziej, że ma dopiero 17 lat. Mój adres e-mail to: [email]
witam_
mam zamiar wyjechac do hiszpanii_ szukam chetnych (z doswiadczeniem w pracy w hiszpanii, z przynajmniej podstawami jezyka) na wspolny wyjazd zarobkowy:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków