Zaświadczenie o niekaralności do pracy w UK

Temat przeniesiony do archwium.
Dzień dobry chciałem się dowiedzieć czy zaświadczenie o niekaralności jest dokumentem wymaganym przy podejmowaniu legalnej Pracy w Anglii.
Np. branzy inżynierskiej, elektrycznej, budowlanej.
Z góry dziekuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Z tego co ja wiem, to w tej branzy co piszesz to nie. Jak bedzie potrzebne to pracodawca zawsze Ci to powie. Oczywiscie, inne dokumenty ktore swiadcza twoje zdolnosci w tej branzy sa bardzo przydatne.
Tak naprawde kwestia wymaganai zaswiadczenia o niekalralnosci zalezy tylko i wylacznie od konkretnego pracodawcy.
nie ma wymogow prawnych.
z tego co wiem to tego nie wymagaja
Tak i nie. Na pewno w standardowym podaniu o prace znajdziesz pytanie o niekaralnosci, ale o ile nie jest to praca w zawodzie podwyzszonego ryzyka (nauczyciel, opiekun, policjant, etc - gdzie do podania o prace trzeba obowiazkowo dolaczyc raport policji), to wystarczy Twoja deklaracja (pracodawca moze ja sprawdzic, jezeli bedzie mial powod, ale zwykle wierza na slowo, gdyz takie sprawdzenie kazdorazowo kosztuje). Tym niemniej, jezeli sklamiesz, ze nie byles karany, a okaze sie ze byles (takie rzeczy zwykle wychodza na jaw przypadkiem - czesto np. wtedy, gdy ktos Cie o cos zacznie podejrzewac, lub gdy rzeczywiscie cos przeskrobiesz, to wtedy pracodawca ma prawo Cie zwolnic w trybie natychmiastowym. Poza tym, wszystko to dotyczy przestepstw popelnianych na terenie Wlk. Brytanii, gdyz policja ma raczej ograniczony dostep do rejestrow w innych krajach i szczegolowy raport bedzie wymagany tylko w szczegolnych przypadkach.
W sumie masz racje, ale od kiedy w 2001 roku powstal przepis pozwalajacy o to pytac (wczesniej nie mieli prawa, chyba ze chodzilo o zawod nauczyciela czy policjanta), to nagle pytanie to zaczelo sie pojawiac na formularzach standardowo u wiekszosci pracodawcow. Sama bylam zdziwiona!
a nie wiecie czy honorują zaświadczenie wydane w Polsce?

od biedy zawsze mogę je sobie przetłumaczyć i pokazać wraz z oryginałem, jak bardzo będzie chciał się przekonać że nie kłamię to zawsze może się zapytać jakiegoś Polaka, akurat tej nacji w UK nie brakuje ;)
Z tego co wiem to takie zaswiadczenie jest potrzebne do pracy w Security.. i jest honorowane zaswiadczenie wydane w Polsce. Mozna go przetlumaczyc - tak na pewno jest lepiej, bardziej wiarygodnie.
Z tego co wiem to takie zaswiadczenie jest potrzebne do pracy w Security.. i jest honorowane zaswiadczenie wydane w Polsce. Mozna go przetlumaczyc - tak na pewno jest lepiej, bardziej wiarygodnie.
Z tego co slyszalam, to zaswiadczenie kosztuje 50 zł, ale musi byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego (ponoc ok 300 zł, ale to nie sprawdzona informacja). Wazne jest 3 miesiace.
zależy od pracodawcy, mój dopuszcza tłumaczenie własne.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego