zwrot podatku z UK

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Witam. Czy ktoś wie jak mogę się rozliczyć z podatku będąc w polsce. Pracowałam w anglii w 2006 r i nie mam żadnych dokumentów do rozliczenia, jedyne co mam to payslipy. Mogę się skontaktować z moim pracodawcą i wziąść od nich potrzebne dokumenty-ale nie wiem co dokładnie potrzebuję. Czy mogą przesłać mi zwrot podatku na polskie konto? i skąd mogę wziąść jakieś druki do wypełnienia tego wszystkiego. Nie wiem czy opłaca mi się korzystać z jakiejś firmy która się tym zajmuje, bo nie wiem ile będę miała zwrotu. Proszę o pomoc. mój mail to: [email]
zajrzyj na stronę: www.angielskipodatek.ovh.org
NIe ma znow za duzego problemu jak tylko pracodawca przesle tobie odpowiednie papiery na miejsce zamieszkania bedzie to dokument p45 albo p60 z tym dokumentem i odpowiednikiem polskiego nipu udasz sie do biura ktore rozlicza takie rzeczy i oni cie juz poprowadza za raczke co masz dalej zrobic. Ja sie rozliczalem z MAg-tax i musze przyznac ze nie najgorzej. Fakt ze troche czekalem na zwrot ale to normalne w takich sprawach z tego co sie dowiadywalem pozniej. Jak moge to polecam www.mag-tax.pl
Mogę pomóc odzyskać zwrot podatku z Anglii. Nie chcę nic w zamian. Po prostu nie mogę patrzyć na to, jak różne firmy okradają rodaków pobierając 10-15% zwrotu ZA NIC! Trzeba tylko wiedzieć co wypełnić i gdzie wysłać, a jedyny koszt jaki poniesiesz to koszt znaczka pocztowego.

Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy [email]
POpieram Cię w dużej mierze Anito,też nie mogę patrzec na firmy pobierające tak wielki haracz za nic. Z drugiej strony sam spotkałem się z dosc dziwnym podejsciem Polaków- by nikogo nie urazic: z klasy robotniczej. Wielokrotnie wysyłalem im P45 do Inland Revenue, chodziłem z nimi tam nawet osobiscie i w połowie przypadków nie usłyszałem nawet "dziękuję",byłem tylko potrzebny do momentu uzyskania kasy... A mało tego jak czasem to trwało to już się pojawiały pretensje, że coś zjebałem itd.
Ale oczywiscie wzorzec postęppowania należy upwszechniac, zeby te hieny z agencji nie zerowały na niekiedy bardzo ciężkiej pracy. Moje doświadczenie pokazuje, że tak naprawdę jedyne co trzeba zrobic to napisac krótką prośbę do właściwego Inland Revenue z prośbą o zwrot podatku, włożyc P45 bądz P60 i czekac na czek albo przelew jeżeli się podało numer konta. I tylko tyle! Przerobiłem to kilkudziesięciokrotnie!!!!
Dlaczego nazywasz gosci z agencji hienami? Mamy kapitalizm, a oni oferuja uslugi z ktorych jak ci sie nie podoba nie musisz korzystac. Czesc ludzi nie tylko z niewiedzy, ale i z niecheci do stresowania sie woli zaplacic komus by to za nich zrobil. Kapitalizm polega na tym, ze placisz za usluge ktora ktos dla ciebie wykonuje, niezaleznie czy usluga oparta jest na robociznie, czy na dzieleniu sie wiedza. Czy nauczyciela angielskiego tez nazwiesz hiena, bo powinien sie z toba podzielic swa wiedza za darmo?

Sam zreszta widzisz jaka wdziecznosc otrzymujesz od osob, ktorym pomagasz za darmo. Nie mowie tu o tym, zeby komus nie pomoc jesli chcesz, ale nie czyn z tego reguly i nie nazywaj innych hienami z tego powodu, ze oni pracuja, pisza podania, rozmawiaja telefonicznie z Inland Revenue itp.... A ze biora za to pieniadze? No, coz, komunizm sie skonczy, a tu w UK go nigdy nie bylo....
http://podatki.gazetaprawna.pl/porady/14211,jak_polak_pracujacy_w_2007_roku_za_granica_powinien_rozliczyc_sie_z_polskim_fiskusem.html.ms
witam

mogę jedynie ostrzec wszystkich przed korzystaniem z usług biura UNIVERSUM IKAR F.P. z kielc. Moja sprawa wyglądała tak: niewielki zwrot ale wystarczyło na pokrycie prowizji biura (70 funtów), umowę podpisałem na przełomie marca?kwietnia 2008 roku, do około maja 2009 roku, to ja kontaktowałem się z biurem aby uzyskać informacje jak wygląda moje sprawa. Okazało się że jeszcze nie odzyskali podatku, no MOJĄ prośbę wysłali kolejne pismo i wg. nich w dalszym ciągu nic. Podczas ostatniej rozmowy telefonicznej z biurem zażądałem konkretnych wyjaśnień w odpowiedzi usłyszałem: że to za mały zwrot żeby się oni tym zajęli, gdy zwróciłem uwagę że jednak się tego podjęli i prowizja zostanie uiszczone, w odpowiedzi usłyszałem, że w ogóle żałują że podjęli się tej sprawi i że oni nie widzą w tym żadnego interesu żeby to ciągnąć bo za mało na mnie zarobią.
Zażądałem zwrotu dokumentów wraz z całą korespondencją z której wynika że wystarczy kontakt z biurem Revenue , czego im też się nie chciało.
Ocenę pozostawiam zainteresowanym, Ja szczerze odradzam to tak zwane BIURO POŚREDNICTWA i ich wątpliwą POMOC PRZY ZWROCIE NASZEGO PODATKU
ODRADZAM FIRMĘ EURO-TAX. Ponad rok czasu z nimi walczyłem zeby zwrocili mi cala kwote. Źle policzyli kwote zwrotu, dwa razy naliczyli prowizję.... musialem sie jeszcze po roku domagac zwrotu błędnie naliczonej prowizji(po raz drugi). AŻ SIĘ DZIWIĘ, ŻE TAK NIEPROFESJONALNE FIRMY JESZCZE DZAŁAJĄ...
Witam wszystkich!!orientuje sie ktos jak to jest ze zwrotem podatku w Anglii??wypelnilem wszystkie papiery i wyslalem do Inland Revenue,po jakis czterech miesiacach przyslali mi papier ile mam dostac tego podatku ktory mi zabrali,juz czekam miesiac i nonstop dzwonie do nich a oni mowia ze czek juz wyslali,ja mowie dobrze wyslaliscie ale ja go nie mam.orientuje sie ktos ile mniej wiecej trzeba czekac na czek od przyjscia tego papieru ile mam dostac siana???z gory dzieki i pozdrawiam to moj nr [gg] dzieki za pomoc;-)
>>>a oni mowia ze czek juz wyslali,ja mowie dobrze wyslaliscie ale ja go nie
mam.
...A czy zapytales sie na ktory adres ten cheque wyslali? To jest najwazniejsze.
no wlasnie powiedzieli mi ze wyslali na inny adres na ten ktory podalem im pod ktorym juz nie mieszkam i kazalem tamten czek anulowac i wyslac pod aktualny adres.przyszlo mi jakies pismo ze musze czekac teraz na ten czek ktory oni aktualnie wysylaja.nie wiem ile trzeba czekac moze wiecie cos na ten temat??dzieki za pomoc
Ja tutaj nie winie IRev, wyslali check ale to jest twoja wina, ze nie podales im dokladnego adresu od samego poczatku. Poczekaj 4 tyg.
Wita

Jak to wygląda u mnie przez EuroTax http://www.wojdi.pun.pl/viewtopic.php?id=9

Pozdrawiam
Hej;) Kto jeszcze ma problem aby rozliczyć się z Wielką Brytanią??
Polecam tanią i solidną firmę MAG-TAX!!!
Firma istnieje na rynku już 10 lat i zajmuje się rozliczaniem podatków z różnych krajów!! Podaję stronę internetową tam znajdziecie kontakt dokładny http://www.mag-tax.pl/
>>>>>>O zwrot podatku z UK, można starać się do 6-ściu lat wstecz (2[tel])
...Zapomniales Dodac, ze rok podatkowy jest od Kwietnia, tak, ze jak ktos pracowal od Kwietnia 2004 (rok 2004/5) to moze jeszcze sie starac o zwrot do Marca 2011 (rok 2010/11).
Jak juz cos piszesz i chwalisz nad niebiosa, to postaraj sie dawac dokladna informacje.
witajcie ja chcialabym odzyskac podatek z 3 lat.. czy w takim razie firma wezemie odzielna prowizje za kazde rozliczenie?
a gdybym chciala to zrobic sama to wystarczy wypelnic papiery i wyslac do moje revenue?
no i jak odzyskiwanie podatku ma sie do faktu,, ze co roku sa podane deadline do ktorego nalezy zlozyc zaswiadczenie i nie zrobienie tego pociaga za soba kary finansowe? czy ja tez dostane kare jak o sobie teraz przypomne?
>>>a gdybym chciala to zrobic sama to wystarczy wypelnic papiery i wyslac do moje revenue?
Tak. Zanim wyslesz, to zrob kopie wszystkich dokumentow do zatrzymania dla siebie.
>>>>ze co roku sa podane deadline do ktorego nalezy zlozyc zaswiadczenie i nie zrobienie tego pociaga za soba kary finansowe?
Niema. Masz 6 lat o staranie sie o zwrot podatku. Niema zadnych kar.
hmm narazie chyba zalatwie tylko z 2008 bo nie wiem co sie stalo z moim P45 z 2009 i 2010. ale chociaz mam wszystkie payslipy to sie to chyba nie przyda?
i jaki powinnam wypelnic formularz? pracowalam tylko przez kilka tygodni w wakacje, po czym opuszczalam UK i pracowalam tylko u jednego pracodawcy. bo juz sama nie wiem czy P50, czy P85 czy cos innego
Generalnie, jak pracowalas tylko przez pare tyg w roku podatkowym, to podatek nie powinnien byc brany (ale gdy nie mialas 'tax code' to byl). Wystarczy do nich napisac co i jak, od kiedy do kiedy pracowalas, ile zarabialas i dolaczyc wszystko co masz na dany rok podatkowy. Napewno tez masz P45 od pracodawcy, jak nie to daj im copie ostatniego payslip.
Cytat: kiniach
i jaki powinnam wypelnic formularz? pracowalam tylko przez kilka tygodni w wakacje, po czym opuszczalam UK i pracowalam tylko u jednego pracodawcy. bo juz sama nie wiem czy P50, czy P85 czy cos innego

ja tez pracowalem w UK tylko w wakacje 2010 i roliczylem sie z firma Tax Consulting, bo nie mialem p45, wszytko rozliczyli na podstawie payslipów, dotalem 470 funtów zwrotu a zapłacilem tylko 167 zl, wszytko trwało jakies 2 miesiące, mysle ze to spoko firma.
>>>>ja tez pracowalem w UK tylko w wakacje 2010 dostalem 470 funtów zwrotu
na tym przykladzie to twoje zarobki musialy byc b. wysokie jak tylko na wakacyjna prace.....ciekawe...
Witam ja mam takie pytanie czy to prawda że jeśli wystąpię o zwrot podatku z UK to nie będę mógł wrócić przez 5 lat z powrotem do pracy w UK ???
nie prawda
nie mozesz wrocic do pracy tylko wowczas, jezeli starasz sie o zwrot podatku z roku, ktory trwa nadal (na Wyspach rok podatkowy konczy sie 5 kwietnia)
czyli jezeli chcesz uzyskac zwrot podatku za rok 2010 to nie ma problemu, bo ten rok podatkowy juz minal
jezeli chcialbys sie ubiegac o zwrot podatku za ten jeden miesiac w tym roku 2011, no to byloby to bez sensu, to w przypadku, gdybys go otrzymal, wedlug prawa nie mozesz podjac pracy az do 5 kwietnia 2012 (czyli do konca roku podatkowego 2011)
Dzięki za odpowiedz. A mam takie jeszcze pytanie zaczął się kolejny rok podatkowy i mój kod ze zwykłego został zmieniony na br nie mam pojęcia czy to możne być spowodowane nie zmieniłem pracy jedynie stawka mi się za godzinę zmieniła. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane???
w HM Revenue and Customs maja bajzel. Musisz do nich zadzwonic i odkrecic sprawe, mojej znajomej tez zmienili w tym roku bez powodu...
Cytat: Seeb
mój kod ze zwykłego został zmieniony na br

zadzwon albo napisz do HMRC i zapytaj. Jeden powod to moze byc ze jestes im winny jakies pieniadze i oni w ten sposob je odbieraja.
chce zwrotu podatku z 5 lat do tylu jakie benda mi potrzebne dokomenty slyszalem ze bende potrzebowal karzdy (payslip) czy to prawda ,jedzeli dostawalem (payslip) co tydzien ,troche to nie realne bo polowy niemam niech ktos mi cos doradzi
Witam,
do rozliczenia potrzebny jest dokument P45 , P60 lub ostatni payslip. Do rozliczenia podatku polecam firmę Mag-Tax, bardzo miła i profesjonalna obsługa, szybki zwrot 100% podatku.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia