problem ze zwrotem podatku - pomocy :)

Temat przeniesiony do archwium.
Hej
Probuje sama odzyskac podatek z Anglii i juz na samym poczatku mam problem, bo nie moge znalezc biura do ktorego mam wyslac dokumenty...
http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/locator/locator.jsp?type=1 to jest strona na ktorej rzekomo moge je znalezc wpisujac moj Paye Reference, no ale wlasnie jak go wpisuje to nic sie nie znajduje...Probowalam juz na wszystkie mozliwe sposoby i nic. TAX code tez podalam, ale widocznie cos jest nie tak...
Skonczylam prace rok temu, wiec chyba nie powinno byc zadnych problemow...Jak ktos juz sie kiedys sam rozliczal (z sukcesem) z ang podatku, to bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje!
Pewnie wypełniłas P50 i nie wiesz gdzie masz wysłać ?

Spróbuj nie wprowadzać Employer Paye Reference na tej stronie na samej górze tylko wprowadż niżej : swój three-digits office code ( powinnaś to mieć na P45) i niżej type your Town and post code .
Próbowałem tak zrobić przed chwilą i sie udało wyszedł adres który juz znam oczywiście.
Rozliczałem kiedyś zwrot podatku syna ( successfully) który pracował w Szkocji to teraz wypróbowałem ta strone która podałaś :)
Daj znac czy sie udało :)
Wyskoczylo mi takie oto biuro: Suffolk & North Essex Tax Office for individuals, ale wydaje mi sie, ze mi moja szefowa cos o Londynie wspominala...Nie jestem za bardzo pewna co do tego, wiec chyba napisze do jakiegos znajomego z Anglii, bo to w sumie istotne jest, zeby wiedziec gdzie wyslac wszystkie tak wazne dokumenty:)
A tak w ogole to ja nie mam zadnego P50...Mam P86, P85s, P85-1, P45 i P60, ale P50 ani sladu...Co to takiego?:)
Jeśli wpisałaś swój NIN i three-digits tax office no tam gdzie trzeba (ze swojego P45) to jest twój Tax office ale jak masz wątpliwości to lepiej zapytaj kogoś z kim pracowałaś.
P85,P85s to sa formularze które się wypełnia żeby HMRC mógł łatwiej ustalić twój status podatkowy jak wyjeżdżasz kończąc prace etc , chociaż P85 sie wypełnia też jak ubiegasz sie o zwrot nadpłaconego income tax, P45 i P60 to napewno wiesz.
Ironically P50 to też formularz jak się ubiegasz o zwrot podatku ale przy innych okolicznościach.
Napewno jak Ci się należy zwrot podatku to powinnaś go dostać ale trzeba troche za tym pochodzić tym bardziej że jesteś teraz tu a nie tam. Duzo ludzi w UK narzeka na HMRC i niekoniecznie są to polacy.
Powodzienia , napewno sobie poradzisz.:)
Ale tam przeciez nie mialam nigdzie wpisywac NIN'u...W ogole to na tym P45 mam tylko "tax code" i teraz nie wiem czy to jest to samo co "tax office (code)", bo tam maja byc niby trzy cyfry, ale ja mam tez literke extra:P No i nie wiem jak to wpisac (probowalam na wszystkie sposoby), ale i tak to nie dziala i wydaje mi sie, ze mnie wyszukuje tylko po tej miejscowosci. Co do P50, to jesli to jest takie konieczne, to dlaczego tego nie dostalam od pracodawcy? Jakie sa te inne okolicznosci, bo moze akurat ja nie potrzebuje tego?:)
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc:)
Ehh...Chyba juz sie nie dowiem co robic :-( Nikt z Was nie wie jak znalezc to biuro? Prosze, pomozcie...
P45 otrzymujesz na zakonczenie wspolpracy z pracodawca; P60 otrzymujesz od pracodawcy, z ktorym jestes na przelomie dwoch lat podatkowych (np. zaczelas robic w grudniu 2008, a skonczylas w czerwcu 2009). Jest to dodatkowy papeir urzedowy.

ty potrzebujesz wziac nastepujace numery z P45:
Office Number (np. 214) + Reference Number (np. /C1516PH)

wchodzisz na ta stronke z wyszukiwaczem biur, i wpisujesz w rubryke Employer/Pension Payer Reference caly numer (np. 214/C1516PH)

I wyskakuje ci nazwa biura, a na dole masz adres do tegoz biura.

ale jak patrze na twoj wpis powyszej, to zrobilas to tak, jak nalezy.
te podane przykladowe numery moje sa prawdziwe w moim wypadu - firma, ktora mnie rozliczyla z podatku wyslala wszystkie moje papiery wlasnie na adres biura, ktory wyskakuje w wyszukiwaczu biur Gloucester & North Wiltshire Tax Office for individuals. Jak juz biuro bylo gotowe mi wyplacic kase za posrednictwem tego polskiego biura odzysku podatkum dostralem od nich potwierdzenie, z mi sie nalezy tyle a tyle kasy. A pismo przyszlo wlasnie spod tego adresu, ktroy mi wysweitlalo w wyszukiwazcu biur.

raczej masz tak, jak nalezy
Jeszcze sie upewnie piszac maila do nich, ale wydaje mi sie ze to jednak bedzie tak jak mowisz. Dzieki za odzew w kazdym razie :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia