Do Londynu czy nie?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Słyszałem, że lepiej jest szukać pracy gdzies poza Londynem, bowiem w stolicy koszty utrzymania są niebotyczne, a różnica wynagrodzeń nie jest, ąz tak duża (najchętnie pracowałbym w pubie/restauracji). Czy tak rzeczywiście jest?
Jeśli tak, to możecie polecić jakiś region/miasto gdzie jest sensownie pojechać?

Pozdrawiam
mlask
Owszem, Londyn jest jednym z najdroższych miast w Europie i na świecie. Ale jak ktoś chce się utrzymać to nie ma z tym żadnego problemu. Ja mieszkam w Londynie chociaż czasowo jestem w Polsce do początku maja.
Jesli szukasz tańszego rejonu. Gdzie rzeczywiście jest praca dla obcokrajowców i gdzie ludzie są mile nastawieni do Polaków to ja sugeruję Szkocję.
Ja również chciałbym sie dowiedzieć jakie inne są miasta w UK bo słyszałem że lonyn jest najdroższy może polecicie mi jakieś inne interesujące miasta??? to ważne poniewrz musze znaleść coś do wakacji. DZIEKI
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "interesujące". Jeśli chodzi o pracę to lepiej szukać poza Londynem. Mniejsze miasta też są w porządku. Poza tym czym dalej na północ tym tańsze wynajęcie mieszkania.
A więc mógł byś mi podać prę konkretnych miast. Konkretne nazwy miast w których być może byleś lub słyszaleś o nich że warto się do nich udać????????????????????????? Dzięki jak coś to piszcie na mojego e-maila [email]
Jestem kobietą, ale never mind. ;) Mieszkałam w Birmingham i w Reading (to koło Londynu). A w ogóle to weź mapę, w Anglii jest mnóstwo fajnych miast, nie da się polecić tego jedynego. Nie polecam Londynu z uwagi na trudności z dostaniem pracy (większość tam jedzie), drogie mieszkanie i drogie dojazdy, a minimalna stawka godzinowa.
Do Sealpup: Witam! Ja tez wyjezdzam do pracy niedaleko Birmingam (dokladnie do WOrcestershire/WOrcester) Slyszalas moze o Tym miescie lub bylas w nim ?? Jak CI sie podobalo ?? Jako mozesz to napsiz na maila: [email]
Do:sealpup
Witam!MamDoCiebieWielkąProśbę!:)
SKoroJużJesteśWAngliiITamPracujeszToMusiałaśTęPracęJakośZnależć!:)
(niezłyJestemCO?:)PrzechodzącDoSednaSprawy:CzyMozeszPowiedziećJakSzukaćPrace?
JakieStronyInternetoweZnasz?AMozeZnaszJużJakieśKonkretneStronyJakiśHoteliLubCzegośWTymStylu?!
ProszęOPomoć!!!IDziękujęCiJUżZGóryZaNią!!Pozdrawiam!Całusy!Mariusz!
[email]
Owszem, słyszałam o Worcester (inaczej się pisze, inaczej zupełnie wymawia ;)). Osobiście nigdy nie byłam, ale moja koleżanka się tam zadekowała i bardzo sobie chwali.
:)))))))))))) Kto Ci nagadał, że jestem w Anglii? He, he, he, dobre... BYŁAM. NIE JESTEM. Choć w sumie za 2 tygodnie jadę, ale tylko na ferie, zupełnie rekreacyjnie. Anyway, pracy szukać najlepiej bezpośrednio, wchodzisz, pytasz. Możesz ewentualnie dzwonić na ogłoszenia w gazecie. Dobra strona to thegumtree.co.uk (albo com, już nie pamiętam). Szukaj też agencji, mój narzeczony załapał tam całkiem fajną pracę. Po ostatnie, wystrzegaj się polaków-pośredników w załatwianiu pracy. W Anglii to nielegalne by za załatwienie pracy pobierać pieniądze. W agencji biorą tylko Twój paszport i NIN. Powodzenia!
Worcester - miasto bardzo sympatyczne:))) ale ja tam byłam wyłącznie w celach rekreacyjnych.
hey!! Co powiecie o Manchesterze?? Byl tam ktos? Wiesc gminna niesie ,ze to calkiem fajne miasto gdzie o prace nie trudno.Czy moze ktos sie na temat tego miasta wypowiedziec?? Pozdrawiam
No wlasnie, wymiawia sie jako "usta" czy cos takiego ;] Lece tam 09.02 (przyp. red. Worcester :)) slyszalem ze praca jest na miejscu no i mam nadzieje ze bedzie dobrze :D A tak na marginesie, jezeli ktos chcialby jechac,a niema z kim, poszukujemy osoby (ew. 2 ) jako wspołloktora/wspołlokatorke (pytania na maila [email] )
Witam.
Ja mieszkam w Man od 6 mies. Polecam. Miasto moze nie najciekawsze ale za to jest praca. I to sporo.
a jak tam z angielskim? mocno dziwnie mowia?
Do mardza
Jak najtaniej dostac sie do Manchesteru? . Jak sadzisz czy tanimi liniami z Polski do Liverpool'u a potem autobusem( ile moze taki bilet kosztowac. czy lepiej bedzie ( taniej) z Berlina poleciec tanimi liniami prosto do Man? Ah moze wymienmy sie adresami email moj [email] Mam pytanie w sprawie wynajecia pokoju w Man. Gdzie najlepiej szukac? gumtree.com:) czy sa jakies inne strony z ogloszeniami. Oraz w jakich gazetach wychodzacych w Man szukac ofert wolnych pokoji. Za odpowiedz bede bardzo wdzieczny. Na poczatku marca mam zamiar wyjechac do Man. POZDRAWIAM
Witam
Moj adres przeslam mailem.
Hej marzda!! Ja od niedawna sledze tą strone i dopiero zacząłem pisać :-) Chyba nie będę oryginalny jak powiem że CHCE WYJECHAĆ DO ANGLI. Każda informacja jest dla mnie ważna:) Chciałbym abys mi przybliżyła mi temaz z UK. Mam wiele pytańco do tego kraju i jak się tam żyje, mam zamiar wyjechać już na wakacje ale nie mam w domu netu tylko korzystam z cafe!! Chciałbym mieć z tobą kontakt e-mail bo jest to wygodniejsze (jeżeli się zgodzisz oczywiście) Mój adres to [email] Interesują mnie ceny wynajęcia jakiegoś lokum ceny średniego utrzymania się i oczywiście wynagrodzenie za godzine pracy w Menchester:-)))))) Czekam na maila. POZDRAWIAM PA
Do " SEALPUP "Dzięki za odp. Przepraszam że pomyliłem sie kim jesteś (wybacz) Twój nick mnie zmylił. możesz mi powiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na pracę dla mężczyzn takich jak ja: ( Mam 19 lat robię szkołe technik mechanik pojazdowy jestem w przed ostatniej klasie ale praktycznie żadnej pracy się nie boję:-)))))) może słyszałaś do czego najczęściej potrzebują ludzi???Może jakas praca sezonowa? i ile kosztyje wynajęcie jakiegoś lokum? jaki jest średni koszt utrzymania? w Jakiś miasteczkach jakich byłaś a nie w łondynie. ok? Za wszystko z góry dziękuje. a mże wymienimy się mailami??? Uważam że tak będzie łatwiej oto mój [email] Czekam na odp. Gorąco pozdrawiam PaPa
Najczęściej potrzebują ludzi do jakiegoś pakowania, sprzątania, ogólnie do prac fizycznych. Jak się nie boisz żadnej pracy to na pewno coś znajdziesz. Byłam w Reading i koło Birmingham. Wynajęcie, my płaciliśmy 330 funtów za ładny, dwuosobowy pokój. Można na pewno taniej, ale ja wolałam przyzwoite warunki. Koszt utrzymania, nie wiem, to naprawdę zależy. Nie chcę nawet rzucać kwotami, bo ktoś powie za mało albo za dużo. Kwestia indywidualna. Tanie jedzenie można kupić w sklepach Lidl i Aldi. Trochę drożej w Tesco, Asdzie i Sainsbury, ale tam często są przeceny towarów z krótką datą ważności. Pamiętaj, że taniej nie zawsze znaczy w Anglii gorzej. Zdarza się, że w pracy masz wyżywienie (zwłaszcza w restauracjach i hotelach). Pozdrawiam i życzę powodzenia na ewentualnym wyjeździe.
Dziękuje za odp.Mam tylko nadzieję że mi się uda!!!! Mam zamiar tam pojechać z pewną dziewczyną a we dwoje zawsze łatwiej:)))) Prawda?? Tańszy koszt utrzymania i w ogóle. gdzie ty teraz jesteś w Polsce cz w UK??? słysałem że koszt podróży nie jest taki duży 14 pojechał mój znajomy i w dwie strony zapłacił 400 złoty.Czy Ty pojechałaś w ciemno czy miałaś już coś nagrane??? bo ja chyba pojadę w ciemno (co o tym myślisz?) :)) Czy prawo jazdy wydane w Polsce jest akceptowane w UK?? Ile trzeba zabrać na poczatąek pieniędzy????? a ha i co z tym e-mailem?? :-)))) Pozdrawiam PaPa
Hej, ja takze bardzo powaznie mysle o Manchesterze (ale w formie pracy wakacyjnej), dlatego jesli mozesz przeslij takze mi twoj adres, bo mialbym pare pytan-zawsze info z bezposredniego zrodla sa najlepsze :) [email] , z gory dziekuje :)
Czesc a czy masz moze jakies namiary na pokoj w READING. Moj chlopak chce tam jechac w ciemno tylko pasuje wczesniej zalatwic jakies lokum ;) ( i np. gdzie tam mozna pytac o prace )
Witam,
mam do Was wszystkich pytanie..
Chciałbym się wybrać do Londynu od poczatku sierpnia do konca września, tylko dopiero pod koniec sierpnia zostanę pełnoletni. Czy polecanie mi wyjazd do Londynu (ponieważ to miasto najbardziej mnie interesuje)? Czego mogę się spodziewać? Czy znajdę pracę?
A może ktoś mi pomoże, kto tam był lub jest?

Bardzo proszę o odpowiedź..
I dodatkowo [email] 4422101gg

Pozdrawiam
Arek Witas
Jedzcie wszyscy do Londynu najlepiej w lipcu na pewno bedzie wam latwo...
Jak studenci przyjada z Polski ? Tak... na pewno bedzie latwiej :)))
hej! ja wlasnie wybieram sie do londynu i to sama. myslalm ze jesli w lipcu tam wyjade to wlasnie moga byc wikesze problemy ze znalezieniem pracy. jesli znacie jakies fajne adrsy agencji posrednictwa pracy i miejsc gdzie mozna znalez mieszkanie to bede wdzieczna
jesli ktos jedzie sam a mialby ochote wybrac sie ze mna to daje [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

CAE - sesja zimowa 2004