Ile opanowaliście w Super Memo?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam dla Was pytanko. Ile opanowaliście słówek w SM? Ja pracuję w nim od około roku , umiem 4900 (item'ów). Jak oceniacie moje "osiągi"? Pozdrawiam Jamnik_iwn
Tak trzymać! Jest to całkiem przyzwoity wynik. Kiedyś, gdy w SuperMemo nie było jeszcze dźwięku ucząc się z bazy English Vocabulary osiągnąłem w ciągu roku 10000. Jednak to było trochę łatwiejsze. Nie mogłem się bawić w nagrywanie angielskich wyrażeń i porównywanie ich z głosem lektora.

Baza English Vocabulary była jedna z pierwszych dużych baz firmowych. Miała ok. 42000 wyrażeń, które losowo były prezentowane w kolejności Polish-English lub English-Polish. Nie wyświetlała też polskich znaków diakrytycznych. Początkowo była sprzedawana tylko w firmie osobiście lub przez pocztę. Później ukazała się na jednej z dwóch płyt pakietu SuperMemo Mega Mix.
Dzięki Bejotka za szybką odpowiedź.Miło że wróciłeś na forum :) U mnie niestety strasznie spowalnia tempo dopisywanie własnych haseł( korzystam z bazy Advanced ) zabiera to bardzo dużo czasu. Zachęcam wszystkich do wpisów!
mam SM(adv) od poczatku grudnia,przerobilem 2000 słówek,ale musze troche zwolnic,ucze sie z 30 min-1h dziennie,mam plan przerobic z 7000 slowek do wakacji,ale nic na sile lepiej przerabiac wolniej ale skuteczniej.pozdro
a czo to jest super memo:)
Jak mozna przerobic 2000 slow w ponad miesiac uczas sie po 30 -1 h dziennie????

albo wiekszosc materialu umiales (wiec zmien baze, szkoda czasu), albo ta nauke mozesz sobie o kant dupy potluc

ps. ja mam 4000, w ok. 8 miesiecy
Trudno mi się z Toba zgodzić. Nie ma żadnej reguły ile wyrażeń dziennie należy sie uczyć i ile czasu na to poświęcać. Ja radzę zazwyczaj nie więcej niż 30, ale to tylko rada - nie nakaz.

Z SuperMemo mają prawo się uczyć zarówno początkujący, dla których nawet 10 nowych wyrażeń to dużo, i zaawansowani, którzy mogą uczyć się po 100 i więcej wyrażeń dziennie.

Wszystko zależy od zdolności i motywacji.

Znam aktora, który potrafi nauczyc się w jeden wieczór 20 stron angielskiego tekstu, a nie jest w stanie wykuć z SM 100 wyrażeń z Basic English. Mimo tego świetnie dogada sie po angielsku z nativem, jeśli nie mówi (ten native) gwarą podobną do naszej kaszubskiej.
Tak. Miło że wróciłeś :)
kaszubski to język a nie gwara :)
a ile kosztuje ten program
Trzeba be leno zrobiec jiż jakós starna, na chterni młeżna be gydac płe kaszebsku :>
szkoda, że nie mam kaszubskich liter :-(
Tak naprawdę program ten jest "za friko", ale można go kupić tylko z bazami, które kosztują w granicach od 20-200 zł.

Za 20 zł mozesz dostać w kioskach "SuperMemo Rozmówki angielskie w miesiąc", bardzo dobra baza. Dla początkujących nie ma lepszej. Za 30 zł od kilku dni mozna dostać w księgarniach PWN "Angielski. No problem!". Bardzo dobry podręcznik z płytą CD z programem, bazą SM i nagraniami w formacie MP3. Więcej informacji znajdziesz na stronach www.supermemo.net i www.supermemo.pl.
Ja od ferii zimowych (to chyba od lutego o ile dobrze pamiętam), czyli przez 6-7 miesięcy opanowałem 4600. Baza SpeedUp. Całkiem przyzwoity wynik, choć jestem z siebie niezadowolony. Jeślibym robił 30 dziennie, tak jak nakazuje Bejotka, to w ciągu 7 miesięcy powinienem przerobić ok. 6300. Pozdrawiam
Ja niczego nikomu nie nakazuję. Udzielam tylko dobrych, moim zdaniem, rad. Jednocześnie przypominam, że SuperMemo jest tzw. trenażerem pamieci. W miarę jego używania ilosci codziennie wprowadzanych do nauki elementów moga sie zmieniac. Bardzo dobre wyniki może dać system w 1 roku nauki 15-25 nowych elementów, w 2 - 20-40, w 3 30-50 itd. Oczywiście ilości powtórek też będa się zwiększały, ale to bedzie juz mały pikuś. Przeciez i wasza kondycja wzrośnie. Miałem kolegę, który wygrał miedzynarodowy bieg na 100 (STO) km. Opowiadał, że gdy zaczynał treningi to przebiegniecie 3-5 kilometrów było dla niego wielkim problemem, ale z czasem to się zmieniło.
Dokładnie od 5 sierpnia 2005r.do dnia dzisiejszego mam przerobione 8800 słowek Speed Up!,w trakcie tego okresu miałem łącznie ok.2 tyg.przerwy.
Uważam ten program za genialny,niesamowicie wzbogaca słownictwo.
Niestety w ostatnim czasie borykam sie z brakiem głosu lektora.
Czy ktos miał podobny problem?
Dokładnie od 5 sierpnia 2005r.do dnia dzisiejszego mam przerobione 8800 słowek Speed Up!,w trakcie tego okresu miałem łącznie ok.2 tyg.przerwy.
Musisz sprawdzić czy ktoś Ci nie wyciszył odtwarzania głosu z plików *.wav. Był taki przypadek. Pisała o tym pewna dziwczyna, że brat jej wycisza do zera odtwarzanie plików wav, ponieważ nie lubi słuchać jak ona uczy się angielskiego. Gdy sam korzysta z gier, to nawet sąsiedzi pukają, żeby to ściszyć.

Drugim powodem może być złe ustawienie adresu ścieżki dźwiękowej w opcjach.

Twój wynik jest bardzo dobry.
A jak sprawdzic ile slownictwa sie przerobilo?? :)
Musisz pracować w poziomie "Level - Professional", wejść do menu Window->View i zaznaczyć "Status bar". Wtedy na dole ekranu z lewej strony otrzymasz coś takiego:
12356/39999. Będzie to oznaczało, że nauczyłeś się 12356 sówek z bazy liczącej 39999.
4% - nie wiem, ile to słówek :-(
uczę sie z poziomu proficiency
Teraz jestem w pracy wiec mowie z pamieci.. ale wydaje mi sie ze w bazie extreme english nie mam zadnego menu w programie :( mam tylko przycisk nauka, stop itd...
powiedzcie mi czy to sm jak sie kupi z baza na samouczek dla poczat.to tez tam sa slowka na fce cae i cpe?
Nie.. Ale sciagnij sobie supermemo extreme english :) Z kad jestes?? Bo moge Ci ewentualnie przeslac poczta :)
W każdym pakiecie i każdej bazie SuperMemo jest menu na górnej liście. Trzeba tylko przejść na poziom professional, jak się to robi jest napisane w każdej instrukcji do programu. Jeśli ktoś korzysta z kradzionej wersji, powinien umieć znaleźć informacje o tym jak to się robi, chociażby na tym forum.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa