Wydaje mi sie, że już o tym pisałem. Ja osobiście uważam, że programy z serii EuroPlus + (tytuł jakiegoś podręcznika) są elektronicznymi wersjami podręczników drukowanych, opracowanych przez brytyjskich autorów i są niezrównane jeśli ktoś się uczy pod kierunkiem dobrego lektora prowadzącego swoje zajęcia na podstawie tych własnie podręczników. W przypadku samodzielnej nauki ich przydatność spada do nie więcej niz 30%.
Profesor Henry - Gramatyka to "najlepszy na świecie elektroniczny podręcznik angielskiego dla polskiego studenta" ;)).
Profesor Henry - Słownictwo to bardzo dobry słownik tematyczny z ćwiczeniami.
SuperMemo - to uniwersalny program wspomagający naukę każdego przedmiotu wymagającego pamięciowego opanowania tysięcy informacji. Najlepiej sprawdza się w przypadku nauki języków.
W sprzedaży znajdują sie m.in takie pakiety SM:
- SM Geografia (i kilka innychbaz niejęzykowych);
- SuperMemo Basic English (3.000 słów i wyrażeń + Gramatyka + IVF);
- SuperMemo Power Words (4.000 słów i wyrażeń bez tłumaczenia na polski);
- SuperMemo Advanced English SPEEDUP (20.000 słów i wyrażeń z tłumaczeniami na polski);
- SuperMemo Advanced English Proficiency (20.000 słów i wyrażeń z tłumaczeniami na polski) - wybór słów i zwrotów bardziej przydatnych w profesjonalnych zastosowaniach;
- First Steps in English elektroniczne opracowanie kasetowego kursu Dr Krzyżanowskiego;
- Next Steps in English elektroniczne opracowanie kasetowego kursu Dr Krzyżanowskiego;
- Espagnol Para Ti - podobny do "First Steps..." kurs hiszpańskiego;
- kilkadziesiąt innych baz wspomagających naukę angielskiego i innych języków.
Jesli chodzi o przydatnośc tych programów do samodzielnej nauki, to początkujący powinni bezwzglednie uczyć sie na profesjonalnycj kursach przez kilka semestrów, później bezwzglednie powinni korzystać z Prof. Henry - Gramatyka" i ewentualnie SuperMemo Basic English lub Prof. Henry Słownictwo.
Sredniozaawansowani moga wiele skorzystać z First/Next Steps ... i pozostałych pakietów Supermemo.
Ale to jest tylko moje zdanie. Od lat jestem fanem SuperMemo, za najlepszy tradycyjny kurs angielskiego uważam "First/Next Steps...", od kilku lat byłem betatesterem wszystkich wersji Profesora Henry'ego (od Słownictwo 2.0).
Jeśli chodzi o EuroPlusy, to "100 lat temu" YDP wydało pierwszy w Polsce dźwiękowy program wspomagający naukę angielskiego. Był to miniEuro. Do tej pory ta firma nie opracowała niczego lepszego pod względem dydaktycznym - wielka szkoda.