Jacek, trafiles w sedno.
Jestem realistą trzezwo spogladającym na swiat (a przynajmniej chcialbym nim być) i dlatego tez nie porywam się na kilka kursów jednoczesnie, chcę zaopatrzyć sie w tzw. bazę którą pozniej będe mogl rozszerzyć - jezeli stwierdzę że podołam, że czas pozowli i inne jakże zyciowe okoliczności.
Tę bazę chcę poznac jako prawdziwe podstawy angielskiego, nie tylko tępo wypowadane w pamieć slowa czy zdania na rozną okoliczność ale również podstawy gramatyki, przedstawione czytelnie i wedlug racjonalnego, sprawdzonego klucza.
Znam to z j.niemieckiego którego uczyłem sie wiele lat metodami "tradycyjnymi" (szkoly róznych poziomów) a który to język z wlasnego lenistwa nigdy do końca nie poznałem i nie opanowalem. Wiem jednak że istota jest motywacja która da wlasnie taka "baza" - przyciągająca, zachęcaja a nie sprowadzająca się do utraty zapalu do poznawania języka.
Szukam programu "klasyczno-kasetowego" a więc podręcznik na ktorym mozna sobie porobic wlasne notatki plus kasety (i ew zestaw do komp), od typowych programów z uzyciem wylącznie pc-eta chcę odejść gdyz i tak zbyt wiele czasu poswięcam na utratę optimum wzrokowego w wyniku wpatrywania się w monitor.
Od dwóch dni przeglądam rózne strony i wypowiedzi uzytkowników programów, kursów.
Z polecanych najczesciej to te któe napisalem powyzej
Nie wiem do konca tylko co tak naprawde zawiera "Angielski w 3 miesiące" wyd PONS, czy jest to klasyczny podrecznik plus kaseta plus cos tam jeszcze (strona producenta nie podaje w detalach zawartosci danego kursu).