W odpowiedzi Cyrylowi
Wydaje mi się, że stosujesz bardzo dobra metodę. Połączenie podręcznika, lektury i SuperMemo jest bardzo właściwe. Nie znam
Gramatyki Siudy, ale słyszałem (a właściwie czytałem) o niej bardzo dobrą opinię.
SuperMemo Basic English też wydaje mi się dobrym wyborem. Kiedyś o tym pisałem. Warto przyjąć taką metodę pracy z tą bazą. Zainstalować ja w wersji polskiej, przerobić całą. Może to zając miesiąc lub trzy. Teraz można na jakiś czas ograniczyć się do wykonywania samych powtórek przez 9-12 miesięcy. Ja jednak proponuję darować sobie te powtórki, a zamiast tego zainstalować powownie Basic English, ale w wersji angielsko-angielskiej i przerobić ją od początku do końca, a później przerabiac powtórki aż do znudzenia ;)).
Jeśli chodzi o kursy Angielski w 3 miesiące i First Steps in English, to są to bardzo podobne ale różne kursy.
First Steps in English w pierwszym wydaniu miał podtytuł "Intensywny kurs języka angielskiego dla początkujących i składał się z 24 kaset 40 minutowych i 12 skryptów (po dwie lekcje), później pokazało się poprawione wydanie na 12 80-minutowychkasetach i 6 skryptach w etui. Było to o. 20 lat temu. Wiele lat później nowy wydawca Grafox wpadł na pomysł podziału tego kursu na dwie części po 6 kaset 80-minutowych i nazwania ich "First Steps in English - dla początkujacych" i "First Steps in English - dla średniozaawansowanych". Jednak cały czas jest to ten sam materiał. Poszczególne wydania różnia się tylko korektą literówek.
Obecnie widziałem w księgarni warszawskiej "Galerii Centrum" jeszcze jedno wydanie p.t. "Angielskie w 100 dni - First Steps in English". Niestety nic wiecej o tym nie mogę napisać ponieważ tylko widziałem zafoliowane euti. Kontynuacją kursu "First Steps in English" jest "The Next Steps in English" Który zawsze składał się z 6 kaset 80-minutowych.
"Angielski w 3 miesiące" jest kursem opracowanym przez tego samego autora wg tego samego schematu, tylko znacznie krótszym. Inny wydawca Wydawnictwo PONS LektorKlett, wydawał ten kurs w następujących wersjach:
- książka + 4 kasety;
- książka + 4 kasety + 4 płyty CD;
- książka + 4 kasety + 4 płyty CD+płyta z bazą SM.
Baza SuperMemo zawiera tylko słownictwo z działów zatytułowanych "Say it in English". I zawiera po 1000 elementów nauki w każdej części. Jednak nowych wyrażeń jest w tych kursach po ok. 500 (4x125), ale sa one w bazach prezentowane dwukrotnie:
1. polskie pytanie, angielska odpowiedź, która należy wypowiedzieć na głos lub w myśli, porównać z odpowiedzią lektora i samodzielnie ocenić;
2. klasyczne dyktando - student słyszy angielskie pytanie i wpisuje je po angielsku w odpowiednie pole, a program ocenia prawidłowość wpisu.
Kurs "First Steps in English" zawiera ok 2500 nowych wyrażeń, a "The Next Steps to English" - 1500.
Bazy do "First Steps in English" i "The next Steps in English" zostały opracowane dopiero niedawno, ale zawierają cały materiał tych kursów z gramatyką i ćwiczeniami rozumienia za słuchu.
Student o średnim stopniu zaawansowania może korzystać tylko z bazy SuperMemo, jednak polecam obie formy - kasety i bazę, gdyż szczególnie ćwiczenia rozumienia ze słuchu bardziej podobają mi się w wersji kasetowej.
Poza tym kursy te są na tyle podobne, że "Angielski w 3 miesiące " może się wydawać skróconą wersją "First Steps", ale tak nie jest. Dlatego przerobienie ich obu tylko rozwinie sprawnosci językowe. Mało istotna jest kolejność ich przerabiania, ja wybieram zalecam kolejność First -> 3 miesiące głównie ze względów ekonomicznych, oba kursy kosztują po ok 240 zł, a "First ma dużo więcej materiału".
Dziękuję Jackowi za pozytywną ocenę mojej kompetencji.