Super Memo FSIE

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze o radę jak w First Steps in English odnaleźć wypowiadany przez lektora zwrot na płycie (nagranie). Chcę zgrać kilka tekstów do mp3 i w wolnych chwilach odsłuchiwać.
Musisz:

- ustawić regulację nagrywania na "WaveDirectSc";
- wywołać systemowy rejestrator dźwięku;
- wybrać listę słówek i wyrażeń do nagrania;
- bardzo szybko włączyć nagrywanie w rejestratorze dźwięku i kliknąć na ikonie nagrywania w FSE;
- zostanie zapisane conajwyżej 60 sek. nagrania;
- zapisać plik jako *.wav
- przeformatować go do mp3 przy pomocy programu Waw to Mp3.

Nagrania czytanek można skopiować z dysku. W tym celu trzeba (bedąc w poziomie profesjonalnym SM) kliknąć prawym przyciskiem na "klawiaturce" wybrać "Links" i na dole ekranu odczytać ścieżkę dostępu i nazwę pliku *.wav

Ma ona postać liczba.wav.
oj, gubię się w tej technice:-(

chciałam skopiować dzwięk lektorki z sm.net.pl
i mam taką funkcję 'add pronunciation', ale po jej wybraniu muszę wpisać text i transkrypcję

A znowu w oknie nowej planszy, z wprowadzonym przeze mnie słówkiem nie mam tej ikonki, dzięki której mogłabym sama nagrać

gdzie jest w sm ten rejestrator dźwięku?
"Gdzie jest w sm ten rejestrator dźwięku?"

Systemowy rejestrator dźwięku nie jest podprogramem SM, tylko programem systemowym.

Wywołuje sie go tak:

Start->Programy->Akcesoria->Rozrywka->Rejestrator dźwięku.

Start, to ten przycisk na dole ekranu.
:-D :-D :-p

Już wiem gdzie jest start, dzięki!!! :-p
no tak, ale jak zapisałam jako waw i chcę go zmienić na mp3, to mi audiograbber mówi, że nie da rady, bo zapisany dźwięk jest 8, a nie 16 bitowy

Ale spróbuję ściągnąć inny program do przerabiania na mp3 i może pójdzie

tylko nadal nie wiem jak dołączyć ten plik do nowo utworzonej planszy

jedną rzecz wiem już na pewno - wiem gdzie jest 'start' ;-)
1. Do SuperMemo niezbędny jest format WAV. Tylko SM2000 przyjmuje dźwięk w formacie *.mp3.

2. Jeśli chcesz zapisać dźwięk na stronie SM, musisz umieścić na nim komponent dźwiękowy (klawiaturkę), nacisnąć prawy przycisk myszy, wybrać opcję Import file... i wybrać odpowiedni plik dźwiękowy (wav). Program zapyta jeszcze o nazwę linku - wpisz angielskie słowo.

Jak do tej pory wszystkie działania z SM najlepiek są opisane w książce Pawła Wimmera "Angielski z komputerem". Warto ją mieć. Kosztuje ok. 30 zł.
a co to jest klawiaturka? Bo jeśli chodzi o te trzy przyciski od odtwarzania i nagrywania dxwięku, to w nowo stworzonej przez siebie planszy, na której mam Q&A nie mam tej 'klawiaturki'. Mam ją tylko w planszach orginalnie zrobionych przez sm

a czy ta książka jest napisana na tyle przystępnie, że nawet dla zupełnie początkujących jest jasna?
1. Wybierz jakiś nick i pisz zawsze pod jednym. Ten ostatni, muszę przyznać jest raczej obraźliwy. Ja Ci tłumaczę, jak Kacper suce, odpowiadam na każde pytania, a Ty mi tu "kurczeeeeeeeee" zasuwasz!

2. Książka, moim zdaniem, jest łatwa. Programowi SuperMemo poświęcony jest tylko jeden rozdział. Gdybym chciał odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, musiałbym napisać książke mającą conajmniej 500 stron i nazwać ją "Biblia SuperMemo".
1. Wybierz jakiś nick i pisz zawsze pod jednym. Ten ostatni, muszę
>przyznać jest raczej obraźliwy. Ja Ci tłumaczę, jak Kacper suce,
>odpowiadam na każde pytania, a Ty mi tu "kurczeeeeeeeee" zasuwasz!

jeśli słowo 'kurcze' uważasz za obraźliwe, to pozostawię to bez komentarza. Tym bardziej, że był to mój nick, a nie pretensja skierowana do Ciebie w treści. "Jak Kacper suce" powiadasz...

Dziękuję za całą pomoc i pozdrawiam
W Chorwacji jest to jedno z najbardziej obraźliwych słów. Piszą o tym we wszystkich przewodnikach i rozmówkach. Chorwat jak coś takiego usłyszy bije w ucho bez zastanowienia.

Zazwyczaj nie odpowiadam osobom niezalogowanym, w Twoim wypadku sposobało mi się duże zainteresowanie programem SM. Wydawało mi się, że warto Ci pomóc, ale chyba się myliłem.
A jesteśmy na stronie ang.pl, nie w Chorwacji...
Ja osobiście nie mam nic do kur, ani do osób używających słowa kurcze:-p
Dobrze, że pytałam tylko na forum, bo jeszcze bym dostała w ucho...
i owszem sm zainteresowało mnie bardzo. Ale następnym razem, spróbuję radzić się osób bardziej przyjaznych, a mniej łasych na liczne pochwały. Szanuję ludzi i lubię, gdy inni też kierują się taką zasadą. Kierując swoje pytania do Ciebie chyba się myliłam.
Kurcze (jakze polskie slowo) bejotka przesadzasz, sprobuj przeszukac swoje odpoweidzi na forum i znalezc jakies obrazliwe slowo w czeskim/slowackim na pewno sie jakies znajdzie.
Pozostaje tylko pytanie co jest powodem tego rodzaju emocji.
Zmieniając nic na kurczeeee dziewczyna dała wyraz swojej arogancji i niezadowolenia z moich odpowiedzi. Dalej ten temat ciagneła zarzucając mi, że jestem "łasy na pochwały". Nic bardziej błędnego. Zwykle odpowiadam ludziom, gdy tego potrzebują i nie wymagam od nich niczego oprócz odrobiny szacunku, nawet nie podziekowania. Ta dziewczyna twierdzi, że myliła się prosząc mnie o pomoc. Nie myliła się, ona wcale nie mnie prosiła, tylko uczestnikow tego forum. Niestety tylko ja jej odpowiedziałem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś to To jej odpowiadał. Naprawdę nie mam nic przeciwko.

Raczej nie znajdę w swoich postach, żadnego obraźliwego słowa w żadnym języku, nawet polskim. O chorwackim wspomniałem tylko dlatego, że dwa lata temu tworzyłem bazę chorwacką, stąd moja wiedza.
Po pierwsze, nie nazywaj mnie dziewczyną, nie wiesz ile mam lat.
Po drugie, nie jestem arogancka. A nawet jeśli tak sądzisz, tylko sobie wystawiasz taką oceną opinię. Tym bardziej, że nie masz do niej odpowiednich podstaw. Ale jeśli pozwalasz sobie na przyklejanie etykiem, to i ja pozwolę sobie zauważyć, że pogardzasz ludźmi.
I owszem, pierwsze pytanie zadane przeze mnie tutaj na forum było skierowane do wszystkich, następne, jak sam dobrze wiesz, do Ciebie. Stąd nadal twierdzę, że myliłam się, prosząc Cię o pomoc.

Czy słowo 'suka' nie jest obraźliwe? Jakkolwiek byś tego nie ujął, jest.
A to, że Ty tworzyłeś chorwacką bazę, nie znaczy, że ja, Polka, nie mogę używać słowa 'kurcze'. Szczególnie jeśli było ono moim nickiem, a nie wykrzynkikiem wobec Ciebie. Ale żeby to zauważyć, trzeba najpierw przeczytać, potem zrozumieć, a na końcu dopiero wyważyć własne emocje.

A propos słowa 'kurcze'. Nick 'kurcze' jest już zajęty (jaka szkoda), dlatego piszę przez kilka 'e'.

A na pytania o SM odpowiadasz w przeważającej większości Ty, ponieważ tylko Ty czerpiesz z popularności tego programu korzyści. Oczywiście wyprzesz się tego, ale wystarczy poczytać Twoje wpisy, szczególnie te najstarsze.

Pozdrawiam i życzę spokoju
Coś mi się wydaje że kurczeee ma rację odnośnie reklamy SM przez bejotka.
Prawy klawisz myszy na komponencie dźwiękowym -> links -> Registry member
Otwiera się okno "Sound registry" W linijce tuż powyżej dolnych przycisków jest dokładna ścieżka do pliku.

Uwaga! Wcześniej trzeba przełączyć w menu File -> Level na minimum Basic
Byłoby bardzo dobrze, tylko na poziomie Basic nie działa. Niezbędny jest Level Professional.
Nie zgodzę sie z tym, że pogardzam ludźmi, wręcz przeciwnie lubie ich i zawsze staram się im pomagać, nawet tu, na tym forum o to nie tylko w odniesieniu do SuperMemo. Odpowiadam na najróżniejsze, nawet naiwne pytania dotyczące programów wspomagających naukę języków.

Odpowiadałem na pytania na temat EuroPlusów, Profesora Henry'ego i eTeachera. O ile pamiętam wspominałem też o POP-English. Poza tym informowałem o różnych materiałach wydawanych przez gazety i magazyny komputerowe ułatwiających przygotowania się do matury.

Nie wiem czy te informacje były zauważone, ale nie o to chodzi. Jeśli Gazeta Wyborcza wydała takie materiały i informowałem o tym w dniu wydania, a ktoś przeczytał ten post kilka dni potem, to miał niewielkie szanse ich zdobycia.

W miniony wtorek w Rzeczypospolitej była płytka "przedmaturalna" niestety nie zauważyłem tego. Przeczytałem o tym na innym forum. Autor tamtego postu uznał ja za bardzo dobra. Jakoś nikt inny z naszego forum nie napisał o niej.
Dziękuję! Działa!

Mam jeszcze jedno pytanie. Przerobiłem 1 i 2 płyte FSiE, rozpoczynam 3.
Z 1 i 2 mam powtórki. Codziennie musze skakać po trzech płytach, a dodatkowo przerabiam jeszcze Profesora Henry'ego 5 Gramatyka
(wszystko zgodnie z radami Bejotki). Czy można połączyć powtórki z 1 i 2 płyty w jedna całość? Za kilka miesięcy dojdą powtórki z 3 płyty.
Już kiedyś o tym pisałem. First Steps in English jest wydawane na 3 płytkach dlatego, że Dr Krzyżanowski założył dla swego kursu 3 lata nauki. Dlatego bardzo nierozsądnie jest zaczynanie nauki z kolejnej płytki bezpośrednio po skończeniu wcześniejszej. Ale skoro tak się stało trzeba sobie radzić jak powiedział druch Maliniak wiążąc trampki dżownicą.

Na stronie www.supermemo.pl można znaleźć poradę jak uczyć się z bazy dwuczęściowej korzystając z 1 płytki w czytniku, a drugiej na HD, tu jednak mamy do czynienia z trzema płytkami. Jest na to sposób pod warunkiem, że masz wystarczająco duzo miejsca na twerdym dysku.

Zgraj foldery "Elements" z każdej płytki FSE i odpowiednio ustaw ścieżki dostępu. Naukę z każdej części będziesz musiał zaczynać od otworzenia właściwej bazy ale z przekładaniem płytek nie będzie problemu.
We wszystkich wersjach tego dowcipu nie wiem dlaczego autor druha Maliniaka pisał przez ch. Może to też należy do dowcipu.
Skoro tylko tyle potrafisz- to masz kolejne dowcipy. pośmiej się , pośmiej troszkę . Tu jest stronka z zarcikami www.eskk.pl
Wśród ludzi inteligentnych bywają złośliwi. Jednak tylko złośliwi są żałośni. I Ty własnie do nich sie zaliczasz.
Wsod tych inteligentnych,złośliwych i żalosnych, ja bym wyodrębniła jeszcze jeden podzbiór- bardzo mały, taki tyci, tyci , tyciuńki- Amatorzy ESKK!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa