Pod koniec roku mam zamiar wyjechać do UK do pracy, potrzebuję odświeżyć i poszerzyć angielski, bardzo proszę o rady.
dotychczas uczyłam się angielskiego ze słuchu, mieszkałam w USA i miałam do dyspozycji jedynie amerykańską telewizję, z czasem zaczęłam rozumieć, pomagały mi napisy po angielsku, sprawdzałam znaczenie słów w słowniku, w pracy miałam styczność z angielskim ale nie musiałam dużo mówić.
Rozumiem prawie wszystko z mowy potocznej, codziennej, w wiadomościach BBC rozumiem zagadnienie ale niekoniecznie wszystkie słowa. od 2 lat znowu jestem w Polsce i szkoda mi tego czego się nauczyłam, bo powoli zapominam. Proszę o radę gdzie mogę zaleźć programy po angielsku, najlepiej z napisami po angielsku. Mam telewizję satelitarną, jedyne angielskie programy to wiadomości biznesowe, to trochę nudne i trudne. Jakim sposobem mogę oglądać telewizję tylko po angielsku, jak zrobić aby były napisy?
Boję się, że różnica między amerykańskim a brytyjskim będzie zbyt duża, może nie będę w stanie zrozumieć Brytyjczyków?
Chcę też poznać zasady gramatyki, bo znam je tylko intuicyjnie, a także poszerzyć zasób słówek, przejrzałam forum i wiem że wiele osób proponuje Super Memo i Prof. Henry - fajnie, tylko że ja pracuję głównie przy komputerze, i mam już dość patrzenia w monitor, preferuję książkę w ręku, telewizor, płyty CD. Jak to wszystko połączyć w jedną całość? Może Super Memo, tam jest przecież książka?
Proszę wszystkich doświadczonych o porady, z góry dziękuję.