IPOD - jak dodawac audiobooki tak, aby mialy rozdzialy?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Od pewnego czasu mam ipoda. Niestety, gdy przegladam go, wszystkie pliki odnosza sie do Rozdzial 1. Jak opisc pliki, aby ipod 'widziial' rozdzialy? Nie chodzi mi o zatytulowanie plikow Rozdzial 1, 2 itd poniewaz w rozdzialach chce miec nazwy konkretnych plikow.
Da sie to jakos zrobic? Szukalam w necie - niewiele jest opcji przy audiobookach.
Zalezy mi na tym, aby odsluchiwac jeden rozdzial, a z nazw pliku nie wynika, ktory to wiec automatycznie slucham nastepnych rozdzialow...
Nie za bardzo pojmuję o co Ci chodzi z "odnoszeniem się" plików i "nie chodzeniem o tytułowanie" ale:

1. Nazwa pliku jest dla iPoda nieistotna. Możesz je nazwać jak chcesz.
2. IPod rozpoznaje i segreguje pliki po tzw. tagach.
3. Tagi zmieniasz w iTunes lub innym programie do ich edycji.
4. Jeśli każdy rozdział to osobny plik to wystarczy zmienić tagi.
5. Jeśli cały audiobook to jeden plik wówczas powinnaś go "pociąć" edytorem audio na rozdziały.
6. Jeśli rozdziały składają się z kilku plików to możesz je posklejać ale wystarczy dobrze opisać tagi.
7. Jeśli nie o to Ci chodzi to napisz _precyzyjnie_ o co.
Hmm, postaram sie napisac jasniej.
W ksiazce mam rozdzialy. Do kazdego rozdzialu mam np. 3 pliki mp3.
Chcialabym widziec w Ipodzie np.
Rozdzial 1 + nazwa pliku pierwszego, Rozdzial 1 i nazwa pliku drugiego, Rozdzial 1 i nazwa pliku nr 3
Rozdzial 2 + tytul pliku 4 , Rozdzial 2 + tytul pliku 5. Rozdzial 2 + tytul pliku 6
i tak kolejno.

Obecnie widze w Ipodzie wszedzie Rozdzial 1 i wszystkie kolejne pliki, ktorych jest np. 30. A chcialabym widziec te same pliki, ale aby pozniej mialy info Rozdzial 2, Rozdzial 3. Teraz mam 1 wielki rozdzial i np. 30 plikow. Gdy widze pliki odnoszace sie do danego rozdzialu jest mi latwiej uczyc sie.

Mam nadzieje, ze teraz troche jasniej napisalam..
Tak jak napisałem: edycja tagów. W iTunes lub innym edytorze.
Korzystasz z opcji "Nazwa utworu pobrana z nazwy pliku" (albo podobnej) lub kopiujesz ręcznie i ręcznie w nazwie pliku dodajesz z przodu dopisek "Rozdział x".
Chociaż według mnie najłatwiej zaznaczyć wszystkie pliki audiobooka i wpisać tytuł książki w pole "Wykonawca". Później zaznaczać kolejno razem wszystkie pliki należące do odpowiedniego rozdziału i wpisywać "Rozdział x" w pole "Album". Na koniec kazać zastosować nazwę pliku w polu "Nazwa utworu".
W ten sposób wybierając "Album" w rzeczywistości wczytujesz do odtwarzania tylko pliki z danego rozdziału.
Cytat: billydad
Tak jak napisałem: edycja tagów. Chociaż według mnie najłatwiej zaznaczyć wszystkie pliki audiobooka i wpisać tytuł książki w pole "Wykonawca". Później zaznaczać kolejno razem wszystkie pliki należące do odpowiedniego rozdziału i wpisywać "Rozdział x" w pole "Album". Na koniec kazać zastosować nazwę pliku w polu "Nazwa utworu".
W ten sposób wybierając "Album" w rzeczywistości wczytujesz do odtwarzania tylko pliki z danego rozdziału.

Zrobilam w ten sposob i jest juz OK.
Robiac recznie nadal pokazuje wszedzie Rozdzial 1. Mozliwe, ze rozpoznaje rozdzialy tylko dla oryginalnych plikow zakupionych poprzez sklep itunes . Kiedys kupie tam audiobooka, aby to sprawdzic.

Wielkie dzieki za pomoc - teraz juz jest znacznie lepiej :)

»

Pomoc językowa - tłumaczenia