Problem z nauką,

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, zwracam się do Państwa z kilkoma problemami, ale do rzeczy. Mam 20 lat i mam problem z nauką języka angielskiego, jestem dyslektykiem i najtrudniej mi jest zrozumieć to co ktoś do mnie mówi, często rozumiem tylko pojedyncze słowa. Wiem że jest to kwestia wprawy i ćwiczeń, jednak naprawdę chcę się nauczyć języka.

Możecie mi doradzić jakieś podręczniki+ programy itp które mogą mi pomóc nauczyć się rozumienia ze słuchu i ćwiczenia poprawnej wymowy. Przydałby się również jakiś ciekawy sposób do nauki słówek, zauważyłem że łatwo mi się uczy metodą kojarzeniową, myślę że większość z was wie co mam na myśli. Jednak są może jakieś inne "wydajne" sposoby.

Prócz słówek przydałby mi się jakiś podręcznik/program do nauki gramatyki,
Z niecierpliwością czekam na odp.
Co do rozumienia, tego co inni mówią - słuchaj radia (np BBC)
Dla dyslektyków bardzo dobra jest metoda naturalna - są na to różne nazwy. Główne założenie to brak wkuwania słów na pamięć lecz praca nad skojarzeniowym zrozumieniem tekstu/nagrania/mowy. Następnie brak nauki teorii gramatyki (wszystkich tych konstrukcji czasów, warunków użycia itp) - dokładnie jak z Polskim- nie znamy teorii gramatyki a jednak mówimy i piszemy poprawnie (np. dzieci)
No i systematyczne rozmówki z lektorem, tak raz na tydzień.
W ten sposób może się nauczyć każdy.
Jeżeli chcesz więcej szczegółów, np. gdzie można się tak uczyć to odezwij się na [gg] .

Marcin
Czasami ciężko jest zrozumieć język angielski, bo sami nie jesteśmy nauczeni prawidłowej wymowy. To, jak my sami mówimy, ma duży wpływ na to, jak rozumiemy innych. Język polski i angielski różnią się wieloma dźwiękami, a nawet sposobem artykulacji. Polskie "t" dotyka zębów, a angielskie łuku podniebienia. I takich różnic jest naprawdę wiele. Niestety, często lubimy sobie upraszczać, a potem mamy problem z tym, co ktoś do nas mówi, a inni mają problem ze zrozumieniem tego, co my mówimy do nich. Już wkrótce postaram się przesłać link do ciekawego modułu do ćwiczenia wymowy. :)

»

Studia za granicą