>Jeśli w grudniu zacząłeś FSE2 i planujesz przerobić ją do końca roku,
>to o ile ie jest to koniec 2006 roku, to Ty wacale się nie uczysz,
>tylko klikasz bezmyślnie.
Ja już przerobiłem FSE2, dlatego teraz tylko powtarzam materiał. Większość słów i zwrotów pamiętam. Myślę, że właściwą naukę zacznę dopiero pod koniec FSE2 i wtedy zmniejsze ilość ćwiczeń.
>Jeśli chodzi o ilość wyrażeń w tym kursie, to jest ich dużo więcej.
>Przed laty stworzyłem bazę do SuperMemo w wersji 6,76. Baza zawierała
>tylko wyrażania prezentowane w działach "Say it in English" kursów
>First Steps in English" i "The Next Steps in English", miała ponad
>4000 jednostek nauki.
>Baza wydana przez SuperMemo World zawiera materiał wszystkich ćwiczen
>kursu, nie tylko wyrażeń z list Say it... . Liczy zatem ponad 12.000
>wyrażeń.
Właśnie - "wyrażeń". Jednak często wyrażenia to te same słowa, w różnych konstrukcjach. Chciałbym raczej się dowiedzieć, ile słów (nie wyrażeń) jest w tych kursach.
Z czasem napewno będę uczyć się coraz mniej jednostek. Kursy dra Krzyżanowskiego bardzo mi sie podobają. W przeciwieństwie do innych kursów - uczą użycia słów wielu kontekstach. Tego mi potrzeba.
Jeśli chodzi o słownictwo... Wygodniej mi będzie przerobić SuperMemo Basic English, które gdzieś już tam prawie całe przerobiłem... I zaniedbałem, bo czasu brakło. Teraz wielu słów nie pamiętam, chociaż wszystkie wydają mi się znajome.
Podobnie jest z Profesorem. Gdzieś tam, kiedyś tam się z niego uczyłem. Przerobiłem setki słówek i teraz klikając widzę, że nie umiem czegoś, a po chwili przypominam sobie, że kiedyś to umiałem. Tam jest wiele słówk, które mnie nudzą. Mają bardzo podobne znaczenie do polskiego. Brakuje mi określeń, które są np. w FCE Words.
Ale... Nie wszystko naraz. Chyba najlepiej zrobię, jak zajmę się jednym a dobrze. Przerobię kursy dra Krzyżanowskiego. Może w międzyczasie 30 słówek ze słownictwa... Tylko do Profesora muszę iść na komputer z Windowsem. U siebie na Linuksie wklikam supermemo.net i mi działa...