"Zamrożenie" SuperMemo na dany okres czasu

Temat przeniesiony do archwium.
Od kilku miesięcy korzystam regularnie z Supermemo. Codziennie dostaję jakieś sto powtórek. Tak się składa, że wyjeżdżam na tydzień na narty i oczywiście nie jestem w stanie zabrać w góry Supermemo ;]. Stąd pytanie. Co zrobić, żeby "zamrozić" Supermemo? Żeby nie okazało się, że po przyjeździe na dzień dobry dostanę 700 powtórek...

Kumpel poradził mi dwa sposoby. Jeden dość prymitywny (po przyjeździe przestawić datę systemową o siedem dni wstecz), a drugi już bardziej sensowny (zaprzestać na tydzień przed wyjazdem uczyć się nowych słówek, tak aby ograniczyć ilość powtórek do ok. 60 dziennie). W sumie żaden z nich nie przypadł mi do gustu, stąd pytanie do publiki obeznanej z Supermemo.

Serdeczne pozdrowienia.
Dolaczam sie do prosby. Niedlugo sie przeprowadzam, wiec nie bede miala dostepu do komputera przez jakis czas, poza tym troche czasu minie zanim kupie nowy. I tak wlasnie myslalam, co by tu z Supermemo zrobic. Nie bardzo chce mi sie wszystko od poczatku przerabiac. Jak na razie to wymyslilam zeby zrobic sobie kopie, wrzucic na memory stick, wgrac to na nowy komputer i tam to te pare tygodni pozniej kontynuowac. Teraz tylko pytanie do eksperta - czy w ten sposob uchronie sie od miliona powtorek na dzien dobry? Jezeli nie, to jak sie to tak profesjonalnie robi? Jest w ogole jakis sposob, by "zatrzymac" bezlitosne Supermemo na jakis czas?
Nie ma możliwości "zamrożenia" nauki z SuperMemo. Jesli wyjezdząsz na tydzień, to mozesz rzeczywiście parę dni wcześniej zaprzestać wprowadzania nowych wyrażeń, a po powrocie tez nie wprowadzać nowych tylko odrabiać zaległości do przerobienia wszystkich zaległuch powtórek. Jeśli natomiast przerwa w nauce będzie dłuższa np miesiąc lub dwo, to balezy skorzystać z funkcji Mercy... (Ctrl+Y) i dzięki niej ponownie rozplanowac powtórki np. po 30 dziennie, lub wyznaczyć przerobienie powtórek na np. 100 dni. Wtedy program rozpolanuje ponownie harmonogram powtórek i wyznaczy np 17 dziennie. Jest to funkcja, której nie nalezy stosować częściej niz 2 razy na rok. Jesli takie przerwy w nauce zdarzają sie komuś częściej powinien kupić jakis inny program np. TMM .
Masz rację. Co to za studia bez możliwości wzięcia urlopu dziekańskiego. Ja sie na to nie piszę Sssssssssss.............
?

« 

Pomoc językowa