Sorry ale kolejne pytanie do bejotki

Temat przeniesiony do archwium.
Robie noiwy watek bo mysle ze nie tylko ja mam taki problem. otoz jak super memo podaje mi jakies slowko np Compulsory i daje odp. ze synonim to obligatory. I ja znam Obligatory anie zna mtego pierwszego to nie mam tak naprawde jak sie nauczyc tego pierwwswgo bo mi sie ono najpierw wyswiewtla.. jest jakis sposob aby zmieni kolejnosc czy cos... a tyak po za tym super memo rules! SKUTECZNA METODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zabawny problem. Jesli po raz pierwszy zdarza Ci się taka sytuacja, to może ona Ciebie dziwić. Natępnym jednak razem powinieneś znać i Compulsory i Obligatory. Zatem nie jest istotne co jest pytaniem, a co odpowiedzią. Bardzo istotne jest, żebyś znał obydwa zwroty!

Jeśli uczysz się z bazy Speedup! lub Proficiency! To zakłada się, że masz już opanowany język do ponadśredniozaawansowanego poziomu.

Ucząc sia z dowolnej z tych dwóch baz powinieneś nauczyć sie znaczenia i wymowy zarówno zwrotu wyświetlanego, jako pytanie, jak i tego, który jest odpowiedzią.

Powinno to wyglądać tak:

- Gdy wyświetla Ci się pytanie próbujesz je przetłumaczyć i kilka razy wysłuchać, powtórzyć na głos do mikrofonu odsłuchać Twoja wypowiedź i porównać z wypowiedzią lektorki. Dopiero, gdy potrafisz powtórzyc dany zwrot płynnie mozesz wyświetlić odpowiedź.
- Dokładnie to samo musisz zrobic z odpowiedzią.
Dopiero teraz możesz wystawić sobie ocenę (średnią) za znajomość pytania i odpowiedzi. Dopiero, gdy jakiś zwrot zostanie podany Ci po raz 3,4, 5 lub dowolny następny możesz ocenać się tylko za znajomość odpowiedz. Pod warunkiem, że potrafisz bez zastanowienia się poprawnie przeczytać na głos pytanie i odpowiedzieć róznież na głos odpowiedź.
Zapytam z ciekawosci... Ile juz umiesz slówek dzieki super memo i Czy Ci sie one nie mieszkaja bo ja sie boje ze mi sie beda mieszac... a tak po za tym to ile czasu dziennie poswiecasz super memo?
Nie potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć, uczyłem się z dwóch dużych baz Audio Advanced English i Vocabulary English, obie były pisane w systemie operacyjnym Windows 3.11. Później zarzuciłem je i uczę sie głównie z własnych baz. Są wsród nich bazy zawierające kilkaset zwrotów i kilka tysięcy. Nie liczę też czasu poświęcanego na naukę. Nauka z samym SuperMemo zajmuje mi 30-60 minut dziennie. Czasami jednak przerywam wprowadzanie nowych zwrotów i przez 2-3 miesięcy na SM poswięcam tylko 10-15 minut (same powtórki) natomiast dużo więcej czasu zajmuje mi czytanie książek.

Przy czytaniu książek posługuję sie słownikiem YDP Collinsa, posiada on mozliwość testowania sprawdzanych w danym dniu słówek. Części z nich uczę się uczę się dzięki temu testerowi, te trudniejsze wprowadzam do bazy SM.