problem z super memo

Temat przeniesiony do archwium.
Jak moge dodać polskie litery do porgramu super memo?, bo jak tworze własne bazy to nie mam polskich liter tylko jakies wykrzykniki i nie wiadomo jakie literki. Prosze o pilna pomoc
Napisz jakiej wersji programu używasz?
mam super memo 98
To dość stara wersja. Powinieneś kupic magazyn Easy English Plus najnowszy nr nieparzysty. Tam jest zawsze najnowasza wersja komercyjna.

Niezależnie od tego definiując szablon dla własnych baz SM musisz zdefiniować fonty polskie dla polskich tekstów i angielskie dla angielskich.

Robi się to tak:

- wprowadź kursor na pole przeznaczone na polski tekst i kliknij prawym
klawiszem myszki;
- wybierz linię \"Text\", a następnie \"New font\";
- zdefiniuj rodzaj, styl, rozmiar i skrypt (Europa Środkowa) czcionki,
zatwierdź wybór;
- nadaj czcionce nazwę np. Polski Font i zatwierdź wybór.

Podobnie wybierz kształt czcionki dla tekstów angielskich.
Dzieki, teraz mam juz polska czcionke tylko powiedz mi jeszcze jak mam zrobic, zebym mial ja juz za kazdym razem kiedy dodaje nowe słówko po polsku. Bo teraz zeby miec polska cxzcionke to za kazdym razem musze robic ta operacje
Musisz zdefiniować sobie tzw szablony (po angielsku templates).

1. Ctrl+A - otrzymasz pusty element, na którym zdefiniuj pole \"pytanie\"
2. Zdefiniuj dla niego fonty, jak Ci wcześniej opisałem.
3. Zdefiniuj pole \"odpowiedź\" Kliknij na tym polu prawym klawiszem myszy
i zaznacz \"Answer\"..
4. Zdefiniuj font dla odpowiedzi.

Teraz musisz zapisać to jako szablon domyslny.

1. Ustaw kursor w dowolnym miejscu ekranu nie należącym ani do pola
pytania, ani do pola odpowiedzi. Kliknij prawym klawiszem myszy.
2. Wybierz \"Template\" i \"Save as a default\". Wpisz nazwę szablonu
np. szablon 1.

Od tej pory każde naciśnięcie Klawiszy CTRL+A będzie Ci tworzyło nowy element zgodny z tym szablonem.
Powodzenia w tworzeniu własnych baz.

BJK
Mam niestety kolejny problem. Ostatnio patrzyłem co jest w opcjach supper memo advanced speed up i w opcjach w zakladce Data access przestawilem poziom na examination i wszystko mi sie pozmieniało, potem jakims cudem wrocielm na professional i teraz nie mam tłumaczenia slowek na polski jak kursorem najada na dane slowko angielskie. Czy jest jakis sposob zeby to naprawic?
Poszperaj w opcjach. Tam powinienes znaleźć parametry ustawiające to.
Mam niestety kolejny problem. Otoz ostatnio sciagnalem z jakiejs strony wersje demo programu supoer memo 2002 ( bo mialem zainstalowana 98) i otworzylem w niej moja stara baze advanced speed up. Potem kupilem sobie gazete Easy English plus i chcialem zainstslowac pelna wersje super memo. Niestety nie wiem dalczwgo nie chce mi sie ona zainstalowac mimo tego ze moge otwierac wszystki katalogi w plycie i zainstalowalem z tej plyty wymagane programy. Dlatego tez nastepnie postanowilem zainstalowac super memo z plytki advanced speed up ale ku mojemu zaskoczeniu tez nie chce sie z niej program zainstalowac mimo tego ze wlacza mi sie czerwone okienko z pytaniem czy zainstalowac super memo. Dlatego tez mam pyatnie czy nie wie moze ktos co mam zrobic zeby zainstalowac super memo z plytki easy english plus??

Bardzo prosze o pilan odpowiedz

Pozdrawiam

tomeks85
ja już to przećwiczyłam tydzień temu. Też nie zainstalowałam.
Zdeinstaluj wszystkie swoje wersje SuperMemo wtedy zainstalujesz SuperMemo z płytki Easy English Plus lub z dowolnej płytki komercyjnej.

SuperMemo 2[tel]są przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników tego programu, nie dla nowicjuszy. Program ten przy każdym uruchomieniu pyta czy chcesz by był domyślny, jeśli odpowiesz twierdząca, to d... mpkra.
Specjalnie zainstalowałem program z płytkii Easy English Plus 57 - działa bez zarzutu.
Thanx bjt za wszelka pomoc. Na szczescie juz wszystko jest ok i wreszcie moge ponownie uczyc sie ang z sm
Witam.
Interesuje mnie to super memo. Podobno w Easy English Plus jest . Czy dobrze zrozumialam?? Chce go zdobyc na razie pogladowo. Prosze o pomoc z informacja w jakim numerze byl ten program, to sprobuje go zdobyc.
Pozdrawiam Agifa
Program SuperMemo w wersji MSM jest w każdym nieparzystym numerze magazynu Easy English Plus.
za pół roku mam wyjazd na wyspy potrzebuję rady !
jaki program proponujesz do nauki od podstaw nie mam duzo czasu!
Jeśli wyjeżdzasz na wyspy za pół roku, to rzeczywiście nie masz dużo czasu. Nie wiem w jakim stopniu jesteś zaawansowana, zakładam, że jesteś zupełnie początkująca. Dlatego radzę Ci:

- kup w księgarni językowej, albo na stronie www.pons.pl kursy Angielskie w 3 miesiące dla początkujących i Angielskie w 3 miesiące dla średniozaawansowanych (koniecznie z programem i bazami Supermemo) oraz rozmówki angielskie;
- ucz się conajmniej 2 godziny dziennie, przerób oba kursy i naucz się wszystkiego z rozmówek.
Pamiętaj, że musisz to opanować w 3 miesiące.
Za szybko nacisnąłem klawisz Enter. Miałem jeszcze dodać, że przez pozostałe 3 miesiące musisz cały ten materiał powtarzać.

Powodzenia.
dzieki z rady! czy mowa o programach super memo? podpowiedz jakie wersje jestem zielony?!!!
Bejotka czy te kursy pons sa rzeczywiscie dobre? zastanawiam sie nad kupnem, ale jakos mnie nie przekonuja.. polecasz je z czystym sumieniem?
bejotka , co możesz powidziec o prof. Henry, szukam najkorzystniejszego rozwiązania. dzieki czekam na informacje sprawa b. pilna !
Agattka (gość) 04.05.04 12:20 odpowiedz
Bejotka czy te kursy pons sa rzeczywiscie dobre? zastanawiam sie nad kupnem, ale jakos mnie nie przekonuja.. polecasz je z czystym sumieniem?

Kursy PONS \"Angielski w 3 miesiące\" są bardzo dobre. Tak naprawdę to sa skróty z wcześniej wydanych kursów kasetowych \"First Steps in English\" Dr H. Krzyżanowskiego. Ich zaletą jest nie tylko starannie dobrane słownictwo, ale przede wszystkim świetne ćwiczenia na rozumienie ze słuchu.
W poprzednim poscie polecałem je właśnie ze względu na to.

macia (gość) 04.05.04 12:25 odpowiedz
bejotka , co możesz powidziec o prof. Henry, szukam najkorzystniejszego rozwiązania. dzieki czekam na informacje sprawa b. pilna !

Profesor Henry jest również bardzo dobrym kursem. Nie ma lepszego kursu gramatyki. Słownictwo jest również dobre, ale w przypadku konieczności opanowania języka w ciągu niecałego pół roku polecam SuperMemo i Krzyżanowskiego.
ok wiec pewnie kupie ten kurs. a co jesli chodzi o jezyk wloski, czy wiesz moze czy kurs 3 miesieczny wloskiego tez jest dobry?
dzieki wielkie za odpowiedz!
Bejotka już chyba nigdy nikomu na tym forum nie odpowie. Ja moge tylko polecić programy Edgara (Prof. Henry, Prof. Klaus i Prof. Pierre) każdemu, kto zaczyna tę naukę. Uważam, że dla początkującego anglisty Prof. Henry jest najlepszym programem, niezależnie od miejsca w rankingach różnych magazynów komputerowych.

Słownictwo uczy bardzo dobrze ok. 9.000 słów i zwrotów, gramatyka jest najlepszym programem do nauki gramatyki.

Jeśli chodzi o angielski, to SuperMemo może trochę z nim konkurować. Jeśli chodzi o niemiecki i francuski Profesorowie nie mają komkurencji.
Temat przeniesiony do archwium.