PYTANIE DO TAWANNY :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witaj :)
studiujesz etnolingwistyke na UAM - tam gdzie ja mam zamiar zdawac,wiec chcialabym Ci (juz drugi raz :)) zadac pare pytanek :)

1. ile godzin srednio wypada na tydzien poszczegolnych przedmiotow(np. na I roku)
czy jest sie w stanie uczyc 3 jezykow na raz (dwa specjalistyczne+jeden glowny) i miec jeszcze czas wolny? :) (szczegolnie jesli chodzi o ilosc wykladow z kazdego jezyka + inne przedmioty - jak zwykle sie one pozno koncza (do ktorej zwykle godziny) itd,)

2. jakie sa opinie studentow z Twojego roku o tym kierunku?

3. jakiego Ty sie uczysz jezyka oprocz ang i hiszp? i czy jest w miare prosty? :)

4. ile okolo jest osob na tym kierunku?
(dzieki temu wiedzialabym ile jest miejsc o ktore mozna sie ubiegac - z rekrutacji wiem tylko,ze do rozmowy kwalifikacyjnej zapraszaja 150 najlepszych a ile sie z nich pozniej dostaje to nie napisali)

z gory dziekuje :)

pozdr. Ala :)
chyba pytanie do Tawananny ...
Nie rozumiem dlaczego zakladasz oddzielny watek odnosnie tej samej sprawy no ale mniejsza z tym.
Troche moge wyreczyc Tawananne( dlaczego wszyscy maja takie trudnosci z pisaniem tego??) :]

3. francuski i nie wiem jak ona to godzi :] bo Tawi studiuje jeszcze na MISH
i czy jest w miare
>prosty? :)
co? francuski?? kwestia indywidualna :] (ja nie chce slyszec o tym jezyku)
4. Jesli chodzi o ilosc osob na miejsce to ostatnio było chyba 4-5 os.

Alu, co zdajesz na maturze?? zdajesz nowa czy stara??
Adziuniu, podejrzewam, że to skojarzenie z wanną wygrywa ;). Dzięki za wyręczenie :).

>1. ile godzin srednio wypada na tydzien poszczegolnych przedmiotow(np.
>na I roku)

Nie musi być średnio - na I roku masz 20h + WF. 8h na każdy język, 2 h - etnologia, 2h - językoznawstwo.

>czy jest sie w stanie uczyc 3 jezykow na raz (dwa
>specjalistyczne+jeden glowny) i miec jeszcze czas wolny? :)

Da się. Jak napisała Adziunia, studiuję jeszcze MISH - i mam czas nawet na zaglądanie na forum ;). Problemem może być plan - zajęcia ze specjalistycznych mogą się pokrywać.

> jak zwykle sie one pozno koncza (do ktorej zwykle
>godziny) itd,)

Wcześnie. Najpóźniej w czwartek wykład z etnologii, o 17:00 - ale na niego i tak większość osób nie chodzi. Przeciętnie kończysz ok. 15:00, zajęcia są układane raczej rano. Bywa, że na wyższych latach udaje się mieć 1-2 dni wolne.

>2. jakie sa opinie studentow z Twojego roku o tym kierunku?

Różne :). To lepiej popytać innych studentów ;).

>3. jakiego Ty sie uczysz jezyka oprocz ang i hiszp? i czy jest w miare
>prosty? :)

Francuskiego. Na razie wydaje mi się trudny :).

>4. ile okolo jest osob na tym kierunku?

Między 80 a 90, bodaj 88.

Pozdrowienia,
Tawi
hej :)

zdaje nowa mature - angielski - oczywiscie rozszerzony i matematyka rozszerzona :)
szczerze,to uslyszalam o tym kierunku dopiero pare dni i temu i bardzo mnie zafascynowal
wlasciwie to teraz jestem na niego zdecydowana,jedyna kwestia pozostaje czy uczyc sie dwoch czy trzech jezykow,nie wiem czy z trzema podolam by je sie tak naprawde dobrze nauczyc,bo zakladam,ze ang i hiszpanski bede miala opanowane po tych studiach naprawde dobrze :)
ciesze sie,ze tak malo godzin jest w planie,bo nie wyobrazam sobie siedziec od rana do nocy w Poznaniu (mieszkam we Wronkach - 50km stad i pewnie bede pierwszy rok dojezdzala,a patrzac na to ile teraz mi to czasu zabiera - chodze do szkoly w Pozn i codziennie dojezdzam.....-to ciesze sie slyszac,ze zajecia sa tak wczesnie :) )
dziekuje za info!
pozdr. :*
well, a czy to prawda, że na etno wkręcają sie jakieś elementy matematyki i informy? muszę stwierdzic że nie bardzo się z tego czuję i wolałabym się za bardzo w to już nie mieszać na studiach ;]... jeśli są - to na jakim poziomie...?
Matematyka nie (jesli tego samemu sie nie chce), informatyka tak - jest wszedzie bo musi byc, ale tylko wstep. Chyba ci sie myli, albo ktos pomylil przekazujac ci informacje, etnolingwistyka z jezykoznawstwem i informacja naukowa
Temat przeniesiony do archwium.