Wydaje mi sie, ze to w duzej mierze zalezy od studenta. Ja z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze to zalezy jak sie trafi - ja trafilem bardzo dobrze, czuje ze sie rozwijam. Ale wiele osob narzeka to fakt, i w sumie maja podstawy.
Co do oferty edukacyjnej, to zgadzam sie w 100%. na UWr nie powstaja ciekawe specjalnosci w ramach kierunkow studiow. Spojrzmy na UJ: tam w ramach jednego kierunku np. kulturoznawstwa jest cale mnostwo specjalnosci, zaczynajac od rosjanoznawstwa po studia latynoamerykanskie. Czegos takiego brakuje we Wro. Na UMCS w Lublinie wprowadzono specjalizacje amaerykanska na anglistyce - we Wro dalej jest tylko 'tradycyjna' anglistyka.
Poza tym, mozna mowic co sie chce o Opolu, ale, mimo kilku niedobrych rzeczy, ktore zdarzyly sie ostatnio, oferta UO juz naprawde niewiele sie rozni od oferty UWr. Moze w Opolu nie maja jeszcze archeologii, etnologii czy kilku filologii - ale rozpietosc ofery dydaktycznej jest porownywalna. Tak wiec UWr - musi szybko zaczac nadrabiac zaleglosci, bo z pozycji 4 uniwersytetu w kraju, spadnie do drugiej ligi.
pzdr.