WSL Częstochowa

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Cześć, jestem zainteresowana Wyższą Szkołą Lingwinistyczną - anglistyka on-line, czy ktoś ma jakies doświadzczenie z tą szkoła i takim trybem studiów? Dzięki za wszelkie informacje.
Cześć, studiuję tam zaocznie i jestem zadowolona z poziomu, a przede wszystkim z atmosfery panującej na uczelni i kadry.
Co do anglistyki w trybie on-line (3 zjazdy w semestrze), sama musisz sobie odpowiedzieć, czy ma to sens.
Powodzenia.
Ja tak studiuje nie jest źle, bo jest kontakt z innymi ludźmi z grupy (czat) spotykamy się, co prawda ta forma wymaga dużej pracy własnej ale dla mnie czyli osoby która pracuje to jest najlepsza forma, próbowałem zaocznego studiowania i wcale nie było lepiej prawda jest taka jak ktoś chce to sobie poradzi , powodzenia
Studiuje dziennie na WSL, niedawno wróciłam z zagranicznego stypendium. Szkołe jak najbardziej polecam, atmosfera godna pozazdroszczenia :) Co do studiów on-line to tak jak przedmówca wspomniał jeżeli masz dużo motywacji i brak czasu na studia to czemu nie, warto spróbować. Ja uważam,że przez czat i podczas bodajże dwóch zjazdów w roku języka się nie nauczysz, ale to Twój wybór.
pozdrawiam
pytanie do studiujących, jak to wygląda zaocznie, ile zjazdów, godziny, czy jest ciężko, ile godzin praktyk, cena i jak ewentualnie on-line: to samo bo niestety jest to dla mnie bardzo daleko zdaje sobie sprawe że to i tak oznacza spory wkład wlasnej pracy - jakie są realia? pozdrowienia
Magdalene, dowiedz się, proszę, czy studia on-line dają uprawnienia do nauczania w szkole państwowej. Po angielsku mówię, język znam dość dobrze, ale jestem niemal samoukiem i nie mam żadnych papierów. Zależy mi, żeby udokumentować znajomość języka, poćwiczyć sobie wcześniej i móc pracować w podstawówce jako nauczyciel (studia pedagogiczne mam zrobione). AP jest dość droga, ale odpadają dojazdy, więc może dałabym radę.
To znaczy WSL, już mam mętlik od nadmiaru informacji.
z tego co wiem to są normalne studia tylko tryb nauki inny - a nie ma czegoś takiego że zaoczne czy on line to sa gorsze od dziennych z tego co wiem, czy mógłby się odezwac ktoś kto sudiuje w WSL on line pozdr
da się załatwić :)
hmmm... ja uważam że pod względem samej nauki jezyka to jest ogromna różnica między tym czy studiujesz zaocznie czy dziennie.
Oczywiście pod względem nauki tak - a właściwie dostepności do wykładów, ćwiczeń, wyjazdów/ poza tym zycia studenckiego itp. bo w sumie ile się kto nauczy to i tak osobista sprawa, myślę że na dziennych jest po prostu łatwiej, skończyłam jedne studia w systemie najpierw dziennym (1 rok), niestety później zaocznym - trzeba było pracować co mi się opłaciło bo była jednoczesnie i praktyka jak i teoria - także wiem jak człowiekowi zalezy to się uczy, w moim przypadku zalezy mi bardzo by mieć kwalifikcje do nauczania języka i zaoczne ale bardziej on line wydają się wymarzone pozdrowienia
Czy WSL jest szkola panstwowa czy prywatna?
Wydaje mi się, że prywatna. Ja też mam ochotę na studia on-line. Przeglądałam przykładowe testy wstępne na uczelnie i mam pytanko- czy macie moż rozwiązania do tych testów?
i się dowiedziałam :)

Osoba, która konczy studia zaoczne wspomagane systemem on-line uzuskuje
uprawnienia do naucznia takie same jak student dzienny.

Źródło informacji w 100% wiarygodne.
pozdrawiam
tak, prywatna. Rozwiązań nie ma, trzeba by usiąść i je rozwiązać.... :) Pomyślę nad tym, ale nie w tym tygodniu bo mam gości na głowie.
pozdrawiam
Skonczylam WSL 2 lata temu i moge kazdemu polecic te szkole!!! Jest rewelacyjna! Skonczylam lingwistyke stosowana i obecnie pracuje jako lektor w szkole jezykowej i bardzo duzo tlumacze (glownie teksty prawniczo - ekonomicne) . Zajecia z tlumaczen sa super, teraz ta wiedza bardzo mi sie przydaje - oczywiscie doswiadczenie tez robi swoje. Atmosfera jest swietna, trzeba sie duzo uczyc ale przeciez o to chodzi by sie czegos nauczyc, prawda? Nie tak jak na wiekszosci uczelni panstwowych, gdzie studentow jest za duzo i nikomu na nich nie zalezy. tutaj dba sie o studenta - to w koncu on jest najwaznieszjy!!! A kadra jest super!!! :))
Dzięki za odpowiedzi! I mam nadal prośbę- jeśli ktoś rozwiąże testy i miałby się ochotę ze mna podzielić to będę wdzięczna - czuła bym się dużo pewniej! I jescze pytanko, czy wybieracie się może na egzaminy w lipcy?
ja zdaje w lipcu ale na germanistyke (zaocznie) :).
a! Jeszcze to sobie przeczytajcie kto tam jest zaiteresowany studiami on-line. (wypowiedź Prorektora WSL która była odpowiedzią na pytanie czy studia on-lina są oficjalnie uznawane):

Prowadzone w WSL studia zaoczne nie są studiami online. Prowadzony program to oryginalna formuła uczelni polegająca na wspomaganiu studiów zaocznych metodami e-learningowymi. Są dwa powody zastosowania takiego rozwiązania. Pierwszy to niemożność prowadzenia filologii tylko przez Internet bez wpływu na jakość zajęć. Drugi to brak przepisów określających formę i zakres studiów przez Internet. Dzięki takiemu rozwiązaniu student oszczędza czas potrzebny na dojazd i pobyt w uczelni oraz oczywiście pieniądze. Wszystko to bez uszczerbku dla poziomu studiów. W rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym są to w dalszym ciągu zaoczne studia licencjackie. Absolwent otrzymuje dyplom licencjata odpowiedniej filologii oraz pełnowartościowe kwalifikacje do nauczania języka specjalności.
Przy okazji pragnę poinformować, iż w projekcie nowej Ustawy o Szkolnictwie Wyższym, która w chwili obecnej dyskutowana jest w Senacie studia online zyskują status pełnoprawnej formy studiów i WSL już podjęła działania zmierzające do zwiększenia komponentu e-learningowego w oferowanym programie.
Mam pytanko.Jak wyglądają kolokwia. w czsie zjazdów ,czy też przez internet.Dzięki za odpowiedź.
A jaki drugi język?
Magdalene pozdrawiam Cię na początku!!! Gdybys byla taka dobra-czy moglabys mi powiedziec jakie kryteria sa aby dostac stypendium zagraniczne no oprocz dobrej sredniej??? Na co patrzyli w twoim przypadku zanim ci przyznali stypendium??? Czy moze mialas jakie wybitne osiagniecia??? przepraszam ze tak wprost pytam ale bardzo mnie to ciekawi jak wyglada taka procedura!!! Bede ci Magdalene baaaardzo wdzieczna za wzselkie informacje i z gory dziekuje!!! Mam nadzieje ze nie sprawie ci klopotu:*
Dziękuję za pozdrowienia :) Na początku trzeba złożyć podanie że się chce na takie coś jechać. Potem zbiera si komisja i wybiera kilku szczęśliwców :) Tak, patrzyli na średnią i szczerze powiedziawszy to nie wiem jeszcze za bardzo na co - nie, jakiś wybitnych osiągnięć nie miałam. Podanie złożyłam ostatniego dnia i zajrzałam z ciekawości do netu gdzie się okazało że mnie wybrali. Byłam zaskoczona... ale ten wyjazd to było suuuuper przeżycie! Polecam wszystkim! Studiujesz może u nas?

pzdr
Ja zaczynam się tam uczyć w tym roku na specjalności język angielski + hiszpański (nauczyciel 2 języków obcych) dziennie.

Może jest tu ktoś kto to studiuje? Jeśli tak to proszę o opinie - czy ciężko dać sobie radę aż z 2 językami? Jakich przedmiotów się uczycie?

A co do szkoły to słyszę bardzo dużo dobrych opinii, jedyny (aczkolwiek ważny) minus to kosmiczna CENA.

Pozdr!
Magdalene!!!! bardzo ci dziękuję za informacje:) nawet nie wiesz jak bardzo:) Ja w tym roku zaczynam studia- moje nastawienie jest pozytywne i mam nadzieje ze moj wybor byl sluszny:) Ale o tym pewno sie jeszcze przekonam:)dziekuje jeszcze raz:)
Przyłączam si do tych podziękowań.Dzięki za wszelki informacje i podtrzymywanie na duchu. Pozdr..
you are welcome :)
Ale cena chyba na wszystkich uczelniach jest podobna. Na UJ w krakowie sum jest jeszcze droższy.
sum i to na UJ ma prawo być droższy :) Fakt, że cena WSL należy do tych wyjątkowych.... ale chyba warto :) Zauważmy że my płacimy za 10m-cy a w wielu innych uczelniach prywatnyhcjest taniej ale płaci się za 12m-cy.
pzdr
Studenci online !Kto w tym roku zaczyna???
Studenci drugiego roku, jakie sa wasze rady?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

CAE - sesja letnia 2005

»

Praca za granicą