kto na anglistyke uj ze stara matura:)?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
no przyznac sie, kto atakuje w poniedzialek:)
ja juz nie,ale przyjde kibicowac mojej kolezance ktora sie chce przeniesc z wieczorowych na dzienne! trzymam za nia i za reszte kciuki!:)

i jak przed? wszystko naumione?
Ja atakuje:)
Nastawienie takie srednie-zapewne bedziemy walczyc o gora 15 miejsc(reszta dla nowej matury)-traktuje to juz bardziej jak sprawdzenie swoich wlasnych umiejetnosci-a nuz sie uda?:)
Jesl bedzie mozna popelnic max. 5 bledow, aby sie dostac to bede sie tylko z tego smial, a nie rozpaczal,ze sie nie dostalem:)
Do zobaczenia w pon.
Ja pisze w Instytucie Fizyki.
Noooo....wszystko to zbyt wiele powiedziane...wychodzi na to ze raczej bede polegac na tym co juz wiem:D i na testach z zeszlych lat, bo zauwazylam ze kilka pytan w ciagu 5 lat sie powtorzylo, moze nie w takiej samej formie ale jednak jest to jakis punkt zaczepienia...
ja tez pisze w instytucie fizyki. i bynajmniej tez nie zamierzam sie zalamywac jak nie zdam:P
korzystasz z jakichs ekhm ekhm...specjalistycznych materialow do nauki?
pozdrawiam:)
Rowniez bede korzystal glownie z wiedzy nabytej podczas mojego dwudziestoletniego zycia:)
Porobilem testy z zeszlego roku oraz sprzed dwoch lat-wiem na czym wszystko polega i czego moge sie spodziewac-sadze, ze najwiecej pkt mozna stracic na pytaniach z kultury(jesli w tym roku beda)-mozna dostac max pkt albo bardzo malutko-loteria.Stracic rowniez mozna na ang. streszczeniu-tego sie najbardziej obawiam.
Przygotowywalem sie glownie do tlumaczen zdan z ksiazki Henryka Krzyzanowskiego "100 testow z gramatyki angielskiej".Oprocz tego nie przemeczalem swojego umyslu zbytnio jesli chodzi o przygotowanie-co umiem to umiem-okaze sie na ile to wystarczy:)
Oprocz tego przygotowywalem sie na egzamin na politologie na UŚ(wos oraz wiedza politologiczna-co dla mnie jest prawie jednym i tym samym).

A Ty lokiee?Z czego sie przygotowywales?

P.S.Czytam to Twoje pytanie i zastanawiam sie co masz dokladnie na mysli piszac "specjalistycznych"?:))
hmmm...specjalistyczne jesli chodzi wlasnie o wiedze o kulturze, historie literatury itp. ja sie skupiam wlasnie na cz. dot kultury (enc. brittanica, encarta on-line, od czego w koncu jest internet), bo za gramatyke mi sie wybitnie nie chcialo brac, jutro najwyzej pod poduszką poloze "advanced language practice" vince'a:P z pisaniem nie mam problemu, ale ilosc pnkt i tak zalezy pewnie od tego czy akurat trafisz w gusta osoby sprawdzajacej prace... Co bedzie, tajm łil szoł, nie przemeczam sie zbytnio, bo u siebie na studiach i tak mam co robic, wiec nie bede rozpaczac jesli w pon sie nie uda. Ale milo by bylo sie dostac, chociaz nawet zeby zobaczyc jak to jest byc STUDENTKĄ (:P) filologii angielskiej na UJ:) Ide polukac CNN na dobranoc.
pozdrawiam
Powinno być 'time will tell', nie show, tak w ramach przygotowania na UJ;p
ale szoł ładniej sie pisze po polsku:P
Wybacz za pomylke-studentko :)
Jesli chodzi o kulture to dalem sobie spokoj-2 tygodnie temu mialem na swoich studiach (Kolegium Jezyka Biznesu, UŚ)caloroczne kolokwium z Wiedzy o kulturze krajow anglojezycznych wiec cos niecos jeszcze pamietam:)
No coz-najwazniejsze co powinno sie pamietac-egzaminy wstepne to loteria-napiszesz dobrze i sie nie dostaniesz, napiszesz tak sobie i tu nagle niespodzianka- time will tell :p
Do zobaczenia jutro wsrod "setki" innych konkurentow ;)
pozdrawiam!
e tam!studentka ang uj jest byc normalnie;) jak wszedzie! to 3majcie sie jutro!
http://www.filg.uj.edu.pl/forum/
zapraszam:>
Aby przegladac lub pisac na tym forum trzeba byc studentem fil. ang. UJ-narazie nam sie nie przyda:)
no to po takim kolokwium nie powinienes miec problemow:D
fierenze, nie wiesz moze ile osob z wieczorowych bedzie zdawalo egz wstepny w tym roku? jesli duzo to chyba juz po nas:/ ale tak czy inaczej, trzymam kciuki:)
firenze, przepraszam za literowke:)
Ja rowniez trzymam za nas kciuki i zycze powodzenia :)
kciuki sie przydadza:)
zauwazyles moze ze w cz "kulturowej" niektore pytania, wprawdzie inaczej sformuowane, powtarzaja sie? w testach z 5 zeszlych lat znalazlam takich co najmniej 15:] np. dot: cockney, g.b. shaw, ounce, james joyce etc...etc...nie wysilaja sie zbytnio...;)tym lepiej dla nas. ale i tak bedzie niezly odsiew, brrr...az sie bojem...
hmmm...a tak wogole to mniej wiecej ile bedzie trwal egzam? w sumie to powinnam sie wczesniej tego dowiedziec ale lepiej pozno niz wcale:P
Zastanawialem sie wlasnie ile bedzie trwal exam-obstawiam czas 1,5h :)
Zauwazylem, ze pytania (inaczej sformułowane) sie powtarzaja-zauwazylem rowniez, ze egzamin jest coraz krotszy z roku na rok-zrezygnowali ostatnio z readingu-"chodza sluchy":), ze w tym roku moga zrezygnowac z czesci kulturowej:)
A jak bedzie?Okaze sie jutro.
Ja tylko mam nadzieje, ze czasu bedzie duzo,bo napisanie streszczenia troszke mi zajmie;)
w egz z 2000 bylo nawet dyktando (czytane 3 razy!!!), zobaczymy czym nas jutro zaskocza...a co do artykulu, w jednym z egz, chyba z 2001, byla nawet zalaczona hmm..."instrukcja obslugi", tzn bylo wyjasnione ze "to deal with this task bla...bla..., 5 minutes selecting ideas bla...bla...bla 15 minutes writing the final draft bla bla", wychodzilo na to ze mieli w sumie max 45 minut na streszczenie. ja przed chwila nawet sprobowalam napisac takie streszczenie i chyba rzeczywiscie 45 min wystarczy spokojnie.
jesli chodzi o to ile sie bedziemy meczyc w inst fizyki-tez obstawiam 1,5 h:) dluzej nie ma szans, bo by sie nam twarde dyski przegrzaly;)
Dla mnie rowniez 45 minut wystarczy spokojnie(raczej;).
A jeszcze zapytam-mieszkasz w Krakowie czy tak jak ja musisz dojechac?
Choc to nie tak daleko-Katowice-1,5h godziny drogi, nio ale trzeba dojechac(o wiele wczesniej,bo pozniejszy pociag przyjedzie juz za pozno).
Dobrze,ze latwo wiem jak tam dojsc,poniewaz bylem juz tam raz tego roku,jakies 2 miesiace temu z moja dziewczyna w sprawie spotkania na temat wyjazdu z Camp America.
Dobrze,ze juz wiem gdzie to jest, bo jak sie przekonalem sama policja nie do konca wie gdzie jest Instytut Fizyki UJ(podszedlem do radiowozu stojacego na ulicy gdzie znajduje sie Instytut i zapytalem jak tam dojsc, a policjantka wskazala mi na budynki AGH:)))
hihi, dobrze ze przynajmniej kierunek mniej wiecej wskazala wlasciwy:P ja mam luz, wyspie sie, bo jestem z krk, wiec wystarczy mi 30 minut i jestem pod instytutem:) ciekawa jestem ile ludzi bedzie...
a moze sie okaze ze tylko ja, Ty i kolezanka firenze z wieczorowych:P
Wierzmy, ze tak bedzie :D
A orientujesz sie moze o ile miejsc walczymy?
e tam! mozna wpisac imie i nazwisko i wyslac adminowi to na pewnoe przydzieli "glos"!
wiem ze ze starej matury jest ok150osob! z wieczorowych przynajmniej z 2roku to bedzie cos ok15osob na pewno!
No tak, ale mnie raczej interesuje ile jest miejsc do zdobycia, a nie ile ludzi startuje-jesli 150 to bardzo malo-miejsca beda rozlokowane proporcjonalnie i mam nadzieje, ze o te 15 miejsc chociaz powalczymy.

Z tym forum-niekoniecznie-sporbowalem tak i nie uzyskalem zadnej odpowiedzi-malo tego-jak teraz probuje wejsc na to forum, to wyswietla sie informacja,ze zostalem z niego wyrzucony nie napisawszy nawet ani jednego posta-nie ma co, "da sie zalatwic z adminem":>
ja wszystko co wiem to rzeczy krazace na 4.pietrze paderevianum,ale z tego co mi "kolezanka" mowila to jest te 150osob ze stara matura ale nikt nie wie ile z nowa, natomiast miejsca beda rozdzielone proporcjonalnie! inna zdajaca jutro kolezanka stwierdzila ze z nowa matura bedzie pewnie kolo 1000!!! ludzi i zew jak to wszystko proprcjonalnie rozplanowac to na stara zostaje cos 7miejsc! na 50mozliwych!

a kolezanka lokiee to juz studiuje w krakowie cos i ang to tylko 2 kierunek,czy cos bardziej skomplikowanego?:)
tak jak napisalam wyzej - z niektorycj kolezankowych obliczen wychodzi ze gora 10miejsc dla starej! ;/

natomiast z tym forum to moze rzeczywiscie nie maja jeszcze dopieszczonego takiego watku! bo wg. mnie moglby tez kandydat sie czegos dowieziec z forum1 to ja to powiem adminowi next semester! ale mam ndzieje ze do tej pory to juz razem z lokiee bedziecie na 1.roku:)
No zobaczymy jak to bedzie.

Piszemy dokladnie w tym miejscu:

http://maps.google.com/maps?q=Krak%C3%B3w+Poland&ll=50.063517,19.920144&spn=0.004444,0.007308&t=k&hl=en

-podluzny budynek z brazowym dachem(równolegly do ulicy)-heh co to sie porobilo-teraz miejsca zdawania egzaminow wyszukuje sie na zdjeciach satelitarnych :D:D:D
i jak Wam poszło?
naprawdę tak dużo miejsc będzie dla nowej matury? :O
podobno w sumie [nowych i starych maturzystów] jest około 900...
ufuf, juz po:)
nie bylo zle, art byl ok, pyt z kulturki tez, troche gorzej z listeningiem a w cz. gramatycznej mialam problem z 2 zdaniami...:/ sie okaze.
Naidgel2, a jak Twoje samopoczucie:)?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Kultura