Jaki poziom trzeba mieć na filologię angielską???

Temat przeniesiony do archwium.
31-36 z 36
| następna
jak sie chce to faktycznie mozna :) u mnie wiekszosc osob nie miala zadnych certow - jesli jednak o poziom chodzi wiekszosc byla na poziomie CAE, niektore troche lepsze, czesc slabszych - te slabsze osoby mialy trudnosci i to spore. Czesc sobie dala rade, czesc nie, ale wiekszosc szybko dobila do ogolnego poziomu grupy :) Najwazniejsze zeby sie nie poddawac !!!
Hej WielkaT pozwolisz ze przylacze sie do dyskusji... mysle ze Lue miala na mysli 'rzeczywisty' poziom jezyka angielskiego, ktory jest potrzebny a w zasadzie wymagany od zdajacego by dostac sie na filologie angielska....
Nie oznacza to wcale ze majac jedynie / lub AZ zdane FCE nie mozna marzyc o tym kierunku... Z tym ze w Twoim przypadku Wielka T zdolnosci jezykowe sa z pewnoscia duzo wyzsze niz wykazal to egzamin Cambridge - wystarczylo rzeciez ze bylas w niecogorszej formie danego dnia... poza tym ja jestem przypadkiem ktory niejako moze 'pogodzic' te dwa skrajne stanowiska... A konkretnie, rok temu probowalem na 3 uczelnie majac przy sobie swiezutkie FCE zdane na A... i niestety nie udalo sie nigdzie, co prawda zawsze brakowalo tych kilku punkto, badz ulamkow punktow 0,8 pkt (sic!), po roku pracy wyzonej lub mniej i robieniu testow na poziomie CAE udalo mi sie dostac na UAM i na UWr (i wcale nie twierdze ze bylo latwo)... a zmierzajac do meritum... ja nadal mam UDOKUMENTOWANY poziom jezyka angeskiego na FCE grade A i nic ponadto... ale mam nadzieje ze moj ´rzeczywisty´poziom jest nieco wyzszy... poza tym komisja nwcale nie wie czy ktos ma FCE czy CAE czy moze CPE... o stopniu opanowania jezyka 'swiadczy' egzamin wstepny pisemny i/lub rozmowa kwalifikacyjna podczas ktorej trzeba przekonac komisje ze potrafi sie tworzyc zdania snsowne i poprawne gramatycznie.
Pozdrawiam wszystkich i zycze wytrwalosci w drodze ku anglistyce!
Jeśli chodzi o dostawanie się na anglistykę, to najpierw trzeba zadać sobie pytanie: na jaką anglistykę chcę się dostać? Przecież można zdawać na anglistkę na UJ lub UŚ, czyli kierunki potwornie oblężone. Można też studiować anglistykę na uczelni prywatnej, gdzie wystarcza jedynie złożenie dokumentów i zostanie się przyjętym (dla tych zaawansowanych "inaczej" jest np. rok zerowy).
Zauważyłem, że w postach ludzie często opisują swoją znajomość języka, natomiast zapominają o jednej rzeczy: otóż nie będziecie tego egzaminu zdawać SAMI. Jeśli mówimy o obleganym kierunku, na którym jest 4, 5, 10 kandydatów na miejscu, wówczas znajomość języka musi być taka, aby dało się "pokonać" kilka innych osób ubiegających się o wasze miejsce :)
A teraz zastanówmy się, z kim musicie konkurować... Ano trzeba konkurować z osobami, które mają dwujęzycznych rodziców, albo z osobami, które przebywały w Anglii lub USA przez kilka lat. Trzeba konkurować z osobami obdarzonymi naturalnym talentem językowym, albo z osobami, które zdecydowały się na studiowanie filologii nawet kilka lat wcześniej niż wy to zrobiliście. Istnieje też na świecie gatunek ludzi bardzo pracowitych i z nimi też musicie konkurować...
Podam przykład z własnego życiorysu: na moim roku (NKJO UJ) osoby, które dostały się na studia za pierwszym podejściem można było policzyć na palcach jednej ręki :) Dosłownie. Reszta to pasjonaci próbujący się dostać po dwa, trzy razy. Is it that bad? It's worse :>

Odpowiedź więc jest prosta: najlepszą strategią jest umieć jak najwięcej. Czyli trzeba uczyć się wszystkiego w każdych warunkach i o każdej porze. Trzeba sobie wymyśleć własną receptę na przyswojenie jak największej ilości wiedzy. Angielski musi być jak druga natura i jak oddychanie :)

Pozdrawiam,
Onamor

[nick głupi trochę, ma być Onamor, ale rejestracja jeszcze nieaktywowana]
Przede wszystkim ucz sie polskiego!!! Przez katastrofalnie napisana mature z tegoz jezyka nie mialem specjalnie szans na dostanie sie do lepszej szkoly, zabrakl mi bodajze 4rech punktow. Nie bagatelizuj tego przedmiotu.
Onamor dobrze prawi. chociaż ja dostałam się na oblegany UAM za pierwszym podejściem ...
mam pytanie: jakie byly progi pkt na anglistyke w tym roku, orientacyjnie , i jak trzeba bylo mniej wiecej zdac mature roz.
Temat przeniesiony do archwium.
31-36 z 36
| następna