NKJO we Wrocławiu

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wybiera się w tym roku na wrocławskie NKJO?
Dziennie, zaoczne? :)
ja kończę w tym roku tę szkołę ;]
Oooo. A dzienne czy zaoczne?
Jak wrażenia? :) jestem bardzo ciekawa!
Zaocznie ale jeżeli chodzi o dzienne to też mogę coś powiedzieć ;]
ja właśnie na zaoczne się wybieram:) no więc... jakie ogólne wrażenia?:)
Z tego co wiem, to będzie ostatni nabór na studia w tej szkole.
Kiedyś żałowałam, że wybrałam zaoczne studia ale teraz myślę, że to był słuszny wybór, bo dzięki temu zdobyłam dwuletnie doświadczenie w pracy nauczyciela/ lektora. Dla mnie trzy lata w tej szkole były naprawdę super. Byliśmy pierwszym rokiem zaocznych i zrealizowaliśmy bardzo dużo materiału z dziennych (moja koleżanka z mojej grupy miała siostrę na dziennych i przynosiły to samo do domu ;] ). Myślę, że o poziom nie musisz sie martwić. Wykładowcy traktują Cię tak samo jakbyś była na dziennych i wymagają tak samo. Często zdarzało się tak, że mieliśmy dużo kolokwiów w jeden weekend albo z danego przedmiotu jest co zjazd jakiś test. Zajęcia odbywają sie od 9 do 18 w sob. i nd.. Wykładowcy są super. Z każdym możesz porozmawiać i wysłać maila, umówić się na jakiś inny termin pisania testu. Wymagający, musi być wszystko zrobione na czas i zaliczone, tutaj nie ma zmiłuj. Gramatyka, fonetyka, integrated skills - jest duzy nacisk na jezyk na pierwszym roku głownie.

Ja miałam fantastyczną grupę, i tak naprawdę nie mogłam doczekać się weekendu ;] Niektórzy wykładowcy płakali u nas ze śmiechu, nawet Ci najbardziej poważni ;]
Jeżeli chodzi o administrację, o panie w sekretariacie lub w bibliotece to one są do rany przyłóż. Jeżeli chciałabyś uczyć, to ta szkoła jak żadna inna przygotuje Cię do tego. Po niej znam najróżniejsze metody uczenia, czuję się bardzo pewnie w tej roli a praktyki pozwoliły mi zdobyć doświadczenie. Szkoła kończy się egzaminem dyplomowym a takze mamy prawo zdobycia licencjatu na Uwr. Więc to tak jakbyś miała dwa dyplomy skończyła dwie szkoły w trzy lata. Jak jeszcze coś byś chciała wiedzieć, to daj znać proszę.
Wow, dziękuję Ci za naprawdę wyczerpującą wypowiedź! Wezmę sobie to wszystko do serca :)
Z tego co piszesz to rzeczywiście, to jest to czego szukam. Chcę uczyć, wiem to bo mam małe doświadczenie tyle tylko, że w innej dziedzinie:) Jeśli chodzi o praktyczką naukę języka tak samo - bardzo mi zależy! Pocieszające jest także to, że można zdawać egzamin na Uniwerku, super...
Mam właściwie tylko jedno pytanie. Czy trudno się dostać na zaoczne? Jakie są wymogi? Takie jak na dzienne czy trochę lżejsze?
Z tego co wiem, to dostały się osoby nawet z podstawą ale no właśnie odpadły jak tylko zorientowały się, że jednak nie podołają. Mój wynik to 70 % rozszerzenie pisemny i ustny też rozszerzenie 95%. Brany jest pod uwagę pisemny i ustny egzamin.
Ja kończe 1szy rok i także oceniam pozytywnie :P
Aczkolwiek ja na dziennych. To zależy na kogo trafisz, ale raczej większosc nauczycieli jest swietna, tzn. dobrze wykwalifikowani, dobrze uczą, a i pośmiać się z nimi da; no i jest miła atmosfera;P
# duży plus to małe grupy, bo naprawde można sie zżyc ze swoja grupą:)
własnie, jak aloiv_de wyżej napisała, jest dużo przedmiotów praktycznych (konwersacje, fonetyka, słuchanie, pisanie, 2xIntegrated Skills i 2xGramatyka praktyczna w tygodniu).
(Integrated skills = Vocabulary + Reading)
# jest dwóch native'ów from America :P
# inne przedmioty (te z bloku kształcenia filologicznego) tez stoją na wysokim poziomie, np. Hist Wlk. Brytanii jest wykladana przez swietna nauczycielke, nawet jak nie lubisz historii, to z nia to sama przyjemnosc - mam tu na mysli, ze naprawdę potrafi zaciekawić!
ogólnie jestem zadowolony, mimo że stresu troche było w ciagu roku.
no i sesja jest w toku, wiec jeszcze nie wiem czy nie bede miał 'wrzesnia' ;P
Hmm, no cóż, liczę się z tym że łatwo nie będzie. ale skoro są takie możliwości jak piszecie to brzmi to naprawdę zachęcająco:) Ja słyszałam większość bardzo pozytywnych zdań na temat tej szkoły, chociaż zdarzały się te mniej fajne (wręcz odstraszające), ale wiadomo, pewnie jak komuś nie zależy to będzie narzekał. na razie chciałabym się dostać, także bardzo na to liczę:)
Dziękuję jeszcze raz za opinie! naprawdę to bardzo motywujące!!!
Chyba, że jeszcze ktoś chciałby coś dorzucić na temat tej szkoły :D
Temat przeniesiony do archwium.