Lingwistyka stosowana UG

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie. Jestem tegoroczną maturzystką i do tej pory byłam pewna, że chcę studiowac filologię angielską w Gdańsku. Jednak niedawno zaczęłam interesowac się lingwistyką stosowaną. Stwierdziałam, że jednak to jest kierunek dla mnie. Ale jest pewien problem. Wymagana jest matura z niemieckiego. Mój niemiecki nie jest zły, ale o rozszerzeniu nie ma mowy, nie dałabym rady. Czy istnieje w ogóle taka możliwośc, żeby zostac przyjętym na UG z maturą podstawową z niemieckiego?
takie rzeczy sprawdza sie w informacjach o rekrutacji zamieszczonych na serwerze UG.
Akurat nie o to mi chodziło, bo doskonale wiem, że niemiecki jest wymagany; pytam o coś, czego nie znajdę na stronie uczelni. Wymagana jest matura z niemieckiego i angielskiego, jest wielu kandydatów, którzy zdają oba te przedmioty na poziomie rozszerzonym czym zwiększają swoje szanse dostania się. Chodzi mi o to, czy mimo tego, że nie będę zdawac rozszerzonego niemieckiego mam szansę się dostac. Znacie takie przypadki? Czy lepiej w ogóle sobie odpusic ten kierunek?
Źle zrozumiałem pytanie. Tak, trzeba czekać na ewentualną reakcję osoby, która była w takiej samej sytuacji i dostała się/nie dostała się.
hej studiuję lingwistykę stosowaną na UG i z tego co wiem to są tu osoby, które zdawały maturę podstawową z niemieckiego, ale musisz wtedy uzyskać wysoki wynik z rozszerzonego angielskiego i polskiego, żeby nadgonić to jakoś punktowo. Jeśli jesteś słabsza z niemieckiego to zapewne trafisz na pierwszym roku do grupy gdzie jest niższy poziom niemieckiego i trzeba będzie trochę bardziej nad tym niemieckim popracować (tak było u nas nie wiem czy tak jest nadal) a po roku wszyscy już będą zmieszani. Niemiecki teoretycznie powinien być na tym samym poziomie, mimo wszystko angielski u większości osób jest zawsze lepszy (bo jest moim zdaniem odrobinę łatwiejszy).

« 

Pomoc językowa