KJS a Lingwistyka Stosowana na UW

Temat przeniesiony do archwium.
siema

w tym roku, o ile Bozia pozwoli matura sie uda (moze i olimpiady), swiat sie nie zawali i Lepper nei zostanie prezydentem tudziez premierem, zamierzam zlozyc papiery na dwa keirunki jezykowe Uniwersytetu Warszawskiego - KJS i LS

moja kombinacja: rosyjski + niemeicki (nie wiem jeszcze w jakiej kolejnosci, wyjdzie w praniu)

no i pytanie jest: czym sie te kierunki roznia i na ktory bardziej warto isc? Zastrzegam, nie chce zostac ani nauczycielem, ani tlumaczem, tylko nauczyc sie porzadnei jezykow, do tego jakis inny kierunek studiow i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam ambicje na biznes

do rzeczy:

przy rekrutacji ILS chce jezykow an poziomie rozszerzonym, KJS - podstawowe. KJS chce polski, LS - nei

czyzby to oznaczalo start nauczania jezykow obcych na nizszym poziomie w KJS?

W programach rzuca sie w oczy jedno: wiecej praktycznego jezyka na KJS, mniej gramatyki nauki i kultury. Richtig ?

No, ogolnie ejstem ciekaw, co sadzicie:)

Pozdros

Wasz
Robert
To ja się dołączam do scheißegal'a :-)

Ja byłbym zainteresowany KJS - niemiecki, angielski... Pod uwagę brany jest poziom podstawowy z obydwu języków + polski podstawowy. Jak są przeliczane punkty z matury przy rekrutacji? Pamiętacie może, jaki był próg w tamtym roku? Zastanawiam się, czy mogę snuć jakieś plany związane z tym kierunkiem, czy szukać dalej.

Ja chodzę do 2iej liceum, więc mam trochę czasu... :-) Nie muszę tak szybko podejmować decyzji jak Robi :P Proszę o info i o jakieś konkretne podpowiedzi :-)

pozdrawiam
Hej. Studiuję na KJS i nie narzekam. Żadnych szczegółów co do rekrutacji dla nowomaturzystów nie znam, bo chociaż jestem na pierwszym roku, to mam starą maturę (boże, ale to był młyn:).W tym roku grupa NR składa się chyba z jednej osoby (!!!), która na część zajęć przychodzi do innej grupy z pierwszym niemieckim (załóżmy NA), a na drugą część do grupy RA. Ciężo mi porównywać KJS do ILS bo nigdy tam nie byłem, ale nie zamieniłbym się.Podejrzewam że łatwiej będzie Ci z drugimi studiami pogodzić KJS.
Jeszcze jedno- w żadnym razie nie powiedziałbym że poziom jest niski.
Kochani - wrzućcie sobie w wyszukiwarkę (tu na stronie) KJS i ILS i wyskoczą porównania. Ten temat był już tłuczony setki razy. Pozdrawiam
Student KJS
https://www.ang.pl/szukaj.php?q=kjs+lingwistyka+stosowana&action=szukaj

nadal nie znalazlem odpowiedzi na pytanie, czym tak naprawde roznia sie te kierunki :>
naaaaaczytalem sie "troche" :>

i ogolnie to KJS ma duuuuzo lepsza opinie niz ILS :> zastanawia mnie wiec, dlaczego przy rekrutacji brane sa pod uwage poziomy podstawowe, a nie rozszerzone? zeby nie bylo tak samo jak na ILS tylko inaczej? LOl ;)
aha i czy mozna przy mojej kombinacji (rus+niem) wziac lektorat z angielskiego? chyba nie, bo wiekszosc ludzi studiuje angielski w tej czy innej kombinacji, takich jak ja bedzie garstka :] albo bede sam :]

to co, zostaje mi szwedzki z tych lektoratow?:P
a nei nie tylko szwedzki, jeszcze fhrałcuskiii ;)
mowie sam do siebie.... schizofrenia
do psychiatryka mnie wezma a nie an studia :P
spoko. Tu tak maja ludzie. Na fonetyce.
nice to know :P
aha, musze złożyć oryginal swiadectwa czy respektujecie odpisy?
sekretariat (22) 55-34-208
www.kjs.uw.edu.pl
thx :)
>i ogolnie to KJS ma duuuuzo lepsza opinie niz ILS :>

jeśli chodzi o opinię i renomę to chyba raczej ILS jest bezkonkurencyjny w te klocki... i pewnie dlatego jest tam dwa razy więcej chętnych i dużo większe wymagania odnośnie matury niż na KJS.
ja mowie tutaj, na forum :P
tylko chyba forum ma zerowy wpływ na ilość kandydatów i w związku z tym na to co wymagają przy rekrutacji :P
czym rozni sie ILS od KJS to sie dowiemy wtedy gdy jedna osoba skonczy oba kierunki :D a to raczej niepredko :) pamietaj, ze ILS (wiem z osobistego doswiadczenia ;) to nie szkola jezykowa, b. czesto czytamy o teoriach naukowych dot. jezyka, CHOMSKY jest naszmy guru ;)
ja jestem zadowolona (A/N) duzo sie nauczylam, szczegolnie z niemieckiego, nie sadzilam, ze te studia dadza mi az tyle satysfakcji ;) grunt to dobry wybor :D
jak chcesz zajmowac sie bussinesem to moze SGH? tam jezyki sa podobno na bardzo wysokim poziomie...
hej, jestem w pierwszej klasie liceum i zastanawiam się nad studiami na kierunku językoznawstwo, lingwistyka stosowana lub cos w tym rodzaju, czy ktoś z Was orientuje się może w tym, bo w internecie ciężko cokowliek znaleźć?
z góry dzięki
pozdroawiam:P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków