O zatrważającej doli i wędrówce afrykańskich niewolników mówiono wielokrotnie i nadal powinno się to robić: zmuszani przez handlarzy niewolników do marszu przez Afrykę, ciągnącego się na setki mil, nieludzko upychani na statkach płynących Przejściem Środkowym− na które siłą zaciągano mieszkańców nadmorskich terenów Europy Zachodniej po to, by jak najniższym kosztem dostarczać ich do Nowego Świata. Sprzedaże, zgony, akty nieuczciwości, kreowanie marki, sprzedaże, eksploatacja, chłosty, dehumanizacja. _______________________ w 1807 roku, kiedy Parlament Brytyjski zniósł handel niewolnikami, a Brytyjska Marynarka Wojenna spędziła kolejne dekady na wprowadzaniu w życie tego rozporządzenia.
„Czarny” angielski, któremu wróżono duże szanse powodzenia, tryumfalnie wyłonił się przed dwudziestym wiekiem.___________________ Dzisiaj angielski na całym świecie naszpikowany jest słowami i wyrażeniami,__________________________
Angielski, który na pokładzie żaglowca Mayflower i jego następców dotarł na wschodnie wybrzeże, był zdeterminowany, by zagnieździć się i zostać oficjalnym językiem tej krainy. Dumny z bycia Anglikiem, zasobny w języki całego świata, niedługo potem rzucający wyzwanie Londynowi i ogłaszający powstanie Nowej Anglii głównemu poręczycielowi prawdziwych Anglików.
Na razie to dopiero wersja robocza, do oszlifowania. W miejscu pierwszej luki w tłumaczeniu składnia zdania oryginalnego jest dla mnie trochę zbyt zawiła, zbyt dużo wtrąceń, które totalnie mnie dezorientują. Mam też problem z wyrażeniem "arts of pleasure", nie mogę znaleźć odpowiedniego polskiego określenia, tak samo ma się sprawa z "Middle Passage"-szlakiem statków niewolniczych.