Na który uniwerek??

Temat przeniesiony do archwium.
Chce iść na filologie ang i nie bardzo wiem co mam zdawać na maturze napewno roz ang, ale czy to starczy słyszałam że na trzeci przedmiot wogóle nie patrzą a roz polski to tylko na niektórych uczelniach jest brany pod uwage. Chce zdawać roz ang, podst pol i podst geogr czy to starczy. Na jaki uniwerek mnie mogli by z tym przyjąć.
Na żadną.
Wszystko na poziomie rozszrzonym i to jak Ci sie poszczesci to sie dostaniesz. Niestety takie dzisiaj czasy. Na lepszą uczelnie dostają się tylko lepsi i ambitniejsi i ci...co zdadzą najwięcej przedmiotów na rozszerzonym poziomie z jak najlepszym wynikiem. Do tego jakies osiągniecia by sie przydały. Plus śwaidectwo z miare dobrymi ocenami.
Lady_makbet, bzdura, bzdura, BZDURA!!!
Na anglistyke w wiekszosci przypadkow wystarczy rozszerzony angielski (pisemny i ustny) oraz drugi przedmiot humanistyczny na poziomie rozszerzonym (najczesciej polski). Trzeci przedmiot rzadko kiedy jest brany pod uwage. Na Uniwersytecie Slaskim patrza jedynie na rozszerzony ang. pisemny i ustny oraz na rozsz. polski pisemny. NIGDZIE!!! nie liczy sie jak najwieksza ilosc zdawanych na maturze przedmiotow, liczy sie kilka konkretnych, dokladnie sprecyzowanych w kryteriach kwalifikacji. Rzadko tez bierze sie pod uwage oceny ze swiadectwa ukonczenia szkoly, a w kwestii osiagniec - licza sie wlasciwie tylko finaly olimpiad.
Kate_kudyk, ja zdawalam tylko 3 przedmioty na maturze, jako trzeci podstawowa biologie, nie mialam zadnych dodatkowych osiagniec wpisanych na swiadectwie ukonczenia szkoly, na poziomie rozszerzonym zdawalam tylko angielski i polski, a jakos studije anglistyke. Wiec nie slucha Lady_makbet.
*nie sluchaj - mialo byc:)
Moim zdaniem nie powinnas ograniczac sie na maturze tylko do tych przedmiotow ktore wymienilas. zastanow sie dobrze bo moze po 1 roku filologi bedziesz chciala isc na drugi kierunek. a uwierz mi ze nie kazdemu chce drugi raz uczyc do matury. wiec moze dobrze by bylo poswiecic ten rok na prawdziwa nauke i troche rozszerzyc swoje zainteresowania. ja zdawalam polski PP, ang PR i historie PR ale teraz zaleuje ze nie zdawalam polskiego na PR i ze nie zdawalam niemieckiego. wiem ze troche odeszlam od tematu ale taka jest prawda. a pamietaj o tym ze na wiekszosci uniwersytetow jesli masz nowa mature to nie mozesz zdawac zadnych dodatkowych egzaminow (nawet z tych przedmiotow ktorych nie zdawalas na maturze). naprawde warto w maturalnej klasie sie przylozyc zeby pozniej nie zalowac. POZDRAWIAM i zycze jak najlepszych wynikow na maturze. :)
W ciagu pieciu lat od pierwszego podejcia do matury chyba mozna sobie jeszcze zdawac dodatkowe przedmioty bez powtarzania calego egzaminu ze wszystkich obowiazkowych przedmiotow.
Temat przeniesiony do archwium.