tłumacz bez studiów kierunkowych???

Temat przeniesiony do archwium.
witam , mam pytanie to bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek, ukończyłem kolegium językowe , teraz jestem na uzupełniających magisterskich, niestety, nie na przekładzie, marzy mi się praca tłumacza w przyszłości, i w związku z tym moje pytanie, czy jestem się w stanie sam do tego zawodu przygotować, czy raczej studia kierunkowe ( Translatoryka ) są niezbędne/ a może jesteście w stanie polecić jakieś pozycje książkowe, które chociaż teoretycznie pomogły by mi w owych przygotowaniach?
Teoretycznie to możliwe, przynajmniej jeśli chodzi o tłumaczenie pisemne. Sama znam tłumacza, który nie ma wykształcenia filologicznego - po prostu zna doskonale jęz. obcy, bo mieszkał kilka lat za granicą.
Jednak jeśli marzy Ci się np. praca tłumacza konferencyjnego, na pewno zdecydowanie lepiej jest skończyć studia podyplomowe z tłumaczenia. Trwają tylko rok lub - góra 2 lata. Prowadzi je np. UJ czy UŚ, na Uniwersytet Śląski można chyba dostać się mając dyplom licencjata ze studiów filologicznych.
Poza tym, teraz jest b. duża konkurencja na rynku pracy, więc taki dyplom na pewno zwiększy Twoje szanse na otrzymanie dobrej pracy.
zastanawiałem się nad tymi studiamim, niemało kosztują , ok 5[tel]zł za rok, to całkiem sporo, czy faktycznie są warte swojej ceny? dzięki za odpowiedż, ponawiam jeszcze raz moje pytanie , jeśli chodzi o jakieś pozycje książkowe warte postudiowania, co warto przeczytać?
ja bym powiedziała, że warto.

Może niektórzy ludzie są geniuszami i do wszystkiego sami dochodzą, ale większość jednak dużo skorzysta z takich studiów. Tylko że niestety tak jak na każdych studiach są rzeczy bardziej i mniej przydatne.

Ja mogę się tylko wypowiedzieć o studiach w Poznaniu, które wtedy gdy ja tam byłam były niezłe i sporo mi dały.
droga La Belle Dame Sans Argent (lub ktokolwiek inny), skoro już studiowałaś ten kierunek,proszę opowiedz mi na czym dokładnie polegają te studia i jakie ważniejsze pozycje ksiązkowe polecisz z tego zakresu ...
czy żeby dostać się do collegium trzeba mieć maturę ustną rozszerzoną?
a w jakim colelgium sie uczyłaś łes
nie wiem jak jest teraz, bo zdawałem jeszcze starą maturę a potem egzaminy wstępne, więc musisz się dowiedzieć od kogoś młodszego, pozdrawiam ...
Witam,
też zastanwiam się nad tą szkołą. Prosze o jakieś uwagi.

Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.