Hiszpański na UW

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z Was studiuje język hiszpański na Uniwerku Wrocławskim?
Na jakim poziomie są egzaminy wstępne z angielskiego? Czy trudno sie dostać? Z czego się najlepiej przygotowywać?
Hiszpański na uw nie jest zbyt interesującym kierunkiem. Po pierwsze dostanie się tam graniczy z cudem, w zeszłym roku 400 kandydatów na 20 miejsc!!! Egzamin z anglika jak dla mnie prosty (poziom CAE), część vocabulary dość trudna, a reszta prosta. Język polski to przegięcie pały! Ogólnie szkoła nastawiona jedynie na kształcenie nauczycieli, zajęć z translatoryki nie ma, niestety:( Aha, możliwe wymiany z Hiszpanią. To tak ogólnie. PS. Ludzie którzy się tam uczą to same kujony! Paranoja
Na czym polega egzamin z polskiego? Obejmuje tylko literaturę czy gramatyke również? Jak jest z interpretacją wierszy? Dzieki za wszelkie informacje;)
Egzamin z polskiego polega na tym że musisz odpowiedzieć zdaje się na 2 lub 3 pytania, które można nabyć na UW. Ja kupiłam i właściwie każde pytanie zawiera tekst (95% to wiersze, ja przerabiałam dosłownie kilka z nich w szkole, reszta jest mi zupełnie nie znana, są też fragmenty lektur) i do każdego tekstu są 2 pytania w podpunktach. Jedno dotyczy interpretacji, drugie gramatyki. Pytania typu: pojęcie normy językowej i błędu językowego, akcent w języku francuskim, leksykalne środki stylistyczne, podział czasowników na koniugacje i rzeczowników na deklinacje itp.
aha, taki zestaw zawiera 63 pytania, każde ma 2 podpunkty

»

Szkoły językowe