Filologia ang. na AP wieczorowo??

Temat przeniesiony do archwium.
W nadzchodzącym roku akademickim wybieram sie na AP do Karakowa na filologie angielska. Mam pytanko?? Jak wyglądają to studia w systemie wieczorowym?? Słyszałem że nie bedzie zaocznych to pytam o wieczorowe bo na dzienne sie nie dostane a nawet nie wiem czy był chciał. "Thanks from the mountain" :D Mój ulubiony zwrot in poglish :D Pozdrawiam
Ale na ap nie ma wieczorowych..Choc tak wlasciwie sa - tzw. dzienne wieczorami ;) (zajecia od 16.45 do 20). Wiem za to, ze na uj i nkjo uj maja wieczorowe.Pozdro
Słyszałem że są wieczorowe :/ zresztą tak pisało w informatorze :/ shit! a te "wiczorowe" o których ty mówisz to zajęcia są codziennie czy tylko w jakieś wybranie dni tygodnia?? wiem że na AP nie ma zaocznych i podobno dlatego wprowadzili wieczorowe. a może jednak wprowadza zaoczne od przyszłego roku?? orientuje sie może ktoś w tym temacie?? będę wdzięczny!! pozdo!
a... no i UJ i jego NKJO mnie nie interesuje :D ewentualnie TWP ale tam podobno decyduje kolejność zgłoszeń to nie będzie problemu ale AP jest chyba lepsze?! W sumie to na TWP jest wiekszość wykładowców z AP to może jednak jest spoko?!
Studia wieczorowe ruszają od nowego roku akademickiego. Zastąpią one dotychczasowe studia zaoczne (które odbywały się w piątki i soboty). W obecnycm roku akademickim nie było juz naboru na I rok st. zaocznych. Zajęcia studiów wieczorowych będą odbywac się w tygodniu (pn-pt) w godzinach popołudniowych i wieczornych i niestety trzeba będzie za nie płacić.
pozdrawiam
codziennie?? ja myslełem że tak jak na innch uczelniach czy kolegiach w systemie wieczorowym zajęcia będą dwa razy w tydodniu tylko w odróżnieniu do zaocznych nie w pn i pt. tylko w inne dni tyg. na TWP to jest chyba wt i czw.?? :/ trochę lipne :( to tak samo jak dzienne tylko popołudniami?? i jeszcze trzeba płacić :( bezsensu -_-
a tak wogóle to dlaczego nie ma zaocznych??
Dlaczego bez sensu? Przeciez taki uklad zajec wynika nawet z nazwy: wieczorowe. I mysle, ze tak jest dobrze, bo mozna przed poludniem pracowac (chocby na pol etatu) a wieczorem sie uczysz i nie trzeba jakos bardzo ograniczac programu, jak to jest zazwyczaj przy zaocznych.
bez sensu bo myślałem że to będą dwa dni wykładów w porze popołudniowej do wieczora a nie cały tydzień :/ jakoś sobie nie wyobrażam chodzić na rano do pracy a potem na wykłady??!! padłbym po tygodniu :]
Prawdę mówiąc, zaskoczyłeś mnie tymi dwoma dniami i teraz nie mam 100% pewności, czy to rzeczywiście będzie codziennie. Najlepiej zadzwoń do sekretariatu fil. ang. AP i spytaj ([tel]od 9 do 14, w czwartki do 11.30).
dzięki za numer!! :D popytam jeszcze ludzi i jak co to później zadzwonie. jak ktoś jest dobrze poinformowany to prosze napisać!! z góry dziękuję!! :) pozdrawiam
Studiuję wieczorowo na TWP,wtorki i czwartki, bo jest jeszcze opcja ,piątek i sobota, jak kto woli , w mojej grupie jest 14 osób, wkładowcy są OK.Tu przynajmniej w sesji zimowej podczas ferii jest 6 -ciodniowy zjazd i w wakacje w lipcu podobnie -od 8-15.Taka mała niedogodnośc dla osób pracujących poza szkołą, ale poza tym do polecenia.
zawsze coś!! teraz te zjazdy :/ a istnieje mozliwość zaliczenia tego jakoś inaczej?? te we ferie to jeszcze spoko ale we wakacje?? jakby ktos chciał wyjechac na całe wakacje to co wtedy?? mam jeszcze pytanko: bardziej polecasz TWP wieczorowo (lub zaocznie) czy AP wieczorowo?? tylko że jeszcze nawet nie wiem jak wyglądają te wieczorowe na AP :/ na TWP sa ponoc wszyscy wykładowcy z AP (no może większość) to poziom powinien być wyrównany?? a jak jest?? spoko sie tam utrzymać?? będę wdzięczny za info. pozdrawiam
jedna z osób, w grupie była na AP, ale mówiła, że traktowali ich trochę z góry i o nic nie można było się zapytać, bo obraza pańska...do dziekanatu stała kiedyś 3 godziny po głupotę, bo to moloch jest...a tu kameralnie, sympatycznie...oczywiście uczyć się trzeba i niektórzy czepają się nieobecności ,ale jak pokażesz, że się starasz i rzeczywiście zawalasz, bo masz pracę czy np. jakieś kłopoty zdrowotne to idą na rękę, jak się da...oczywiście co swoje musisz pozaliczac...za darmo nic nie ma i uczyć się trzeba...
w podczas zjazdu w ferie traktowali nas po ludzku np. nie zadawali niczego na nastęny dzień...sami zresztą byli wycięci po takim maratonie...natomiast o wyjeżdzie na całe wakacje możesz natychmiast zapomnieć...w pierwszym tygodniu jest zjazd, a potem około połowy miesiąca decydujący egzamin z gramatyki,fonetyki, pisania, słuchania, a jak zdasz ,jest część ustna...
jak już wspominałam są bardzo małe grupy, szczególnie te wieczorowe...plan wt. i czw. jest chyba najbardziej wydarzony...z tym, że jeśli niczego nie studiowałeś wcześniej to musisz się liczyć, że będzie trzeba chodzić na psychologię i pedagogikę w I roku, i na drugi język w II i III, w soboty, albo samemu przygotowywać się do egzaminów... z tym nie robią żadnych problemów...
...i jeszcze to, że zajecia są od 15.[tel].45...a co do utrzymania się...jak się będzie uczyć ,to się utrzymasz ...u jednych jest łatwiej ,u drugich trudniej, ale kiedyś usłyszałam, że studia językowe są czasochłonne i to jest niestety prawda...
czyli co lepsze wieczorowe czy zaoczne??? w sumie to pewno zależy od tego czy się pracuje czy nie ale ja na razie o tym nie myślę bo w maju mam mature :D no to wakacje z głowy... :( :( :( :( musze sie dowiedzieć jak wyglądają te wieczorowe na AP. a i jeszcze jedno... czy zagraniczne uczelnie akceptują ten papier po TWP?? jakby mi czasem odbiło i chciałbym robić mgr w UK to będzie taka mozliwość?? dzięki. pozdrawiam
Jak kończysz ,to dostajesz licencjat UMCS w Lublinie...stąd pytanie czy jest on akceptowany na zagranicznych uczelniach??? mogę się zapytac w sekretariacie w najbliższym tygodniu...
Witam! Ja studiuje wieczorowo filologie angielska.Teraz II rok.Zajecia mam od poniedzialku do czwartku w godzinach od 13.30 max do 18.20 lub 20.00.Oczywiscie studia te sa odplatne.Absolutne niczym sie nie roznia programowo od dziennych (mamy tych samych wykladowcow, materialy, poziom etc.)Dodam ze zdawalam stara mature i ze wzgledu na inna punktacje niz nowa nie dostalam sie na dzienne.Wiec pozostaly wieczorowe.Z tego co wiem zaoznych nigdy tam nie bylo.Do nauki jezyka potrzebna jest systematyka,takze w ciagu 2dni w tyg. w trybie zaocznym za wiele sie nie zdziala:-)Tylko zastanawia mnie dlaczego wsrod ludzi panuje dziwny stereotyp na temat wieczorowych? Poziom ten sam. A z drugiej strony to nie kazdy ma predyspozycje do uczenia sie jezyka co niestety wychodzi po czasie. I jezeli sie tego nie lubi i nie czuje to nie ma co sobie zawracac glowy anglistyka.Wiem to bo duzo osob zrezygnowalo po I roku twierdzac ze jest za ciezko.Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego dobrego.
czyli zajęcia przez cztery dni w tygodniu... wiesz mam kilka pytan i jeżeli możesz to napisz do mnie na [gg] . pozdrawiam
kurde jakoś mi nie pasują te cztery dni wykładów na studiach wieczorowych?? ...hmm ale nieważne! interesują mnie koszty takich studiów!! będe wdzięczny za każdą informacje :D pozdro
na TWP jest na dziennych 3.900 PLN na rok, a na zaocznych 3.700 PLN + 500 PLN wpisowego.Sa też płatne poprawki - za egzamin 50 PLN,a za zaliczenie 30 PLN. Jak się spóżnisz z opałatą w danym terminie, płacisz jedyne 500 PLN, zaległa ratę...i znowu możesz studiowac...
ja jestem na wieczorowych na UJ, ale moja grupa jest wymieszana z dziennymi studentami i chodzimy codziennie. Zdarzaja sie zajecia o 8.00 rano. Przewaznie zaczynaja sie rano, przerwy sa nierzadko 3 godz, czasem zajecia koncza sie o 20.00. Ale nie zaluje. nie róznimy sie od dziennych studentów niczym poza tym ze płącimy za nauke. 2750 za semestr
daniel, jak najbardziej mozesz mgr w uk robic po twp. znam pare takich osob i calkiem niezle sobie radza. Powodzenia
wiadomości w pierwszej ręki...wieczorowej anglistyki na AP nie będzie, jak powiedział dyrektor naszej szkoły, również szef katedry anglistyki na AP, po TWP możesz robić magisterium, gdzie chcesz, możesz tez skorzystać ze stypendium, dzieki, któremu na drugim roku można wyjechac na pół roku do jakiegoś wybranego kraju uczyć angielskiego w szkole...mężczyżni maja łatwiej, bo o stypendium starają się głównie kobiety, na stypendia przyznawane są pół na pół...
nie będzie wieczorowych na AP????????? oh shit!!! to jednak ide na TWP :D tylko nie mogę sie spóźnić ze złożeniem papierów!!! tylko który system lepszy: wieczorowy czy zaoczny??? o dziennych raczej nie mysle a zresztą to czas pokaże :D pozdro i dzięki za każde info :D
a jednak to jest prawda że beda wieczorowe licencjackie na AP :D zawsze to jakieś zabezpieczenie jak sie nie dostanie na dzienne, a uzyskac 90% z maturki wcale nie jest łatwo!! jak dla mnie to zostaja wieczorowe albo TWP. zajęcia są od poniedziałku do piątku w godzinach popołudniowych!! nie wiem czy to czasem nie lepiej niz dzienne bo oni maja zajęcia rozwalone po całym dniu... nawet do 20!!! a tak to przynajmniej do południa bedzie wolne. tylko jak zwykle za wieczorowe sie płaci. na AP to jest 4200 za rok!! (może jakoś uda sie uzberać :D) byłem wczoraj na dniach otawartych i jestem zachwycony!!!! miałem przyjemność uczestniczyc w zajęciach z fonetyki (wśród tych szczęśliwców którzy się dostali na dzienne) i nawet sie zdziwiłem że to wszystko rozumiałem!! a poza tym to jest tam super atmosfera!! dla zainteresowanych to osoba która jest tam teraz na dziennych z najniższym wynikiem z matury miała 86% ...to wcale nie jest mało!!! ja i tak jej gratujuję!!! w moim przypadku to bedzie ciężko uzyskac taki wynik... wiem że trzeba w siebie wierzyć ale czasem tez trzeba być realistą i trzeźwo spojrzeć na swoje mozliwosci!!! mam nadzieje że na wieczorowe bedzie mniej chetnych z jakims strasznie wysokim wynikiem :D aaa mam jeszcze pytania!! czy osoby studiujące wieczorowo moge starać sie o akademik?? i czy jeżeli bym sie zdecydował złożyć papiery na studia dzienne i przystąpiłbym do tego egzaminu ustnego w lipcu i sie nie dostane a potem przełoże papiery na wieczorowe to znowu zdaje ten egzamin ustny we wrześniu (bo tedy jest na wieczorowe) czy zostaje ten wynik który uzyska się w lipcu??? pozdrawiam!!
Hej, na te pytania nikt ci nie odpowie na forum. Trzeba je było zadać w sekretariacie na Karmelickiej, jak byłeś na dniach otwartych. Teraz musisz się tam przejsć jeszcze raz, albo zadzwonić. Pozdrawiam :-))
tak też właśnie myslałem :) nie mam za bardzo czasu żeby tam jechać ponownie... :/ może ktoś też miał ten problem i się zapytał to niech napisze!! a z resztą to stwierdzam że raczej pójdę na do TWP... zobaczymy po maturze!!! pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.