I need help

Temat przeniesiony do archwium.
Zupełnie przypadkiem trafiłam na tę stronkę i na forum. Co nieco sobie przejrzałam, ale ponieważ mam bardzo ograniczony dostęp do sieci, być może pominęłam to, o co chcę Was spytać. Dlatego z góry przepraszam (zdążyłam się, bowiem zorientować, że nie wszyscy są wyrozumiali dla nowicjuszy). Co niektórzy uważają, że pozjadali wszystkie rozumy. Ale nie to jest sednem mojego problemu. Otóż chciałabym studiować angielski (w grę wchodzą tylko studia zaoczne i najchętniej Dolny Śląsk). Zdążyłam się zorientować, że tyle opinii, ilu wypowiadających się. Zależy mi na konkretnych, sprawdzonych informacjach (tzn., jakie są warunki przyjęcia, poziom nauczania, ile wynosi czesne) najlepiej od osób, które w jednej z dolnośląskich uczelni studiują. Nie musi to być filologia (a tak na marginesie, czy we Wrocławiu na Uniwerku jest filologia angielska zaocznie? Są tam egzaminy?). Dodam jeszcze tylko, że nie mam, niestety żadnego certyfikatu, (co za tym idzie nie należę, więc - chyba do elity J) a mój angielski jest na poziomie upper. Tak wynika z różnego rodzaju testów i na tyle się czuję. W tej chwili uczę się sama w domu, korzystając z pomocy świetnych programów. (Systematyczność to podstawa – codziennie 1, 1,5 h). Tylko proszę, potraktujcie to poważnie, a jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia albo stać go tylko na głupawe komentarze, to niech sobie daruje. Jestem matką - Polką w poważnym wieku ( 30 chyba można do takiego zaliczyć, nie?:-). Nie drwijcie, więc ze staruszki tylko pomóżcie, jeśli możecie. Pozdrawiam i dzięki.
prosze pozdrowic dzidziusia ode mnie i jesli moglaby pani nie mowic w ten sposob do mnie, bo sie podniewamy, a tego chyba oboje nie chcemy.
Przede wszystkim przejrzyj sobie strony www uniwerków i uczelni wyższych z Twojego rejonu... wszystko do znalezienia w googlach :)
Z pewnością warto zastanowić się też nad nauką w kolegium języka angielskiego - sa to 3 lata a nie 5, nauka jest bardziej praktyczna niż na filologii no i masz pełne uprawnienia do nauczania.

co do poziomu... z tego co się orientuję upper-intermediate to jednak trochę za mało żeby swobodnie studiować ten język. Oczywiście co uczelnia to egzamin, poziom, wymogi...wiem, ze np. w Elblągu (bodajże) do jakiegoś prywatnego kolegium przyjmują nawet ludzi na poziomie intermediate, co jest dla mnie po prostu nieporozumieniem... bo raz- taka osoba nei poradziłaby sobie na żadnych przywoitych studiach językowych czyli na poziomie uniwersyteckim; dwa- jaki tam musi być poziom, skoro mają tak niskie wymogi.
Sądzę, że dobrze byloby abyś podciągnęła swój poziom przynajmniej na takie mocne FCE :) - wtedy można myśleć o braniu się za studia językowe. Jeśli jesteś systematyczna i odpowiednio zmotywowana do pracy, możesz przez 1-1,5 roku samodzielnej pracy naprawdę sensownie podarsować swój English :) tak więc wszystko zależy od Ciebie.

Co do wieku... na naukę nigdy nie jest za późno, zwłaszcza jak nam zależy. Sama skończyłam już jedne studia i zamirzam zdawać w tym roku właśnie do kolegium. Tak więc - powodzenia :)
Dzięki za reakcję na mój post. Najpierw do pana o big...(a jej zawartość też tak big?)J Moje dzieciaczki to już nie dzidziusie i nie pozwalam Im całować się z obcymi :) Zwłaszcza, że to dziewuszki, nad wyraz urocze (i co najważniejsze w kwestii całowania – nieletnie). A jak, przepraszam bardzo mam do Pana nie mówić? Gniewać się nie zamierzam, więc proszę się nie martwić. I szkoda, że nie byłeś w stanie odpowiedzieć na choćby jedno moje pytanie.

Dzięki Misty, kimkolwiek jesteś. Nie wiem, czy dokładnie się zrozumiałyśmy, co do poziomu mojego angielskiego. Podejrzewam, że myślisz, iż uczyłam i uczę się tylko w domu. Otóż nie. Użyłam słówka upper, żeby zaznaczyć, że nie jestem zupełną nowicjuszką, której nagle strzeliło do głowy, żeby wziąć się za studiowanie języka. Trudno to ocenić, bo nie mam certyfikatu (co nie oznacza, że bym go nie zdała). Języki obce to moja pasja. W technikum byłam prymuską z Anglika i niemieckiego a co mi tam, wolno chyba się pochwalić? Bliższy mi jest jednak angielski i dlatego nim chcę się zająć „na poważnie”. Przerobiłam 2 kursy, a od kilku miesięcy korzystam z różnego rodzaju pomocy, żeby podciągnąć poziom właśnie przed pójściem do Kolegium, (bo jednak do niego się wybiorę). Uczę się dla siebie, dla przyjemności, a nie z musu, jestem wytrwała i wiem, że dam radę!

Jeśli to nie tajemnica, do jakiego Kolegium Ty się wybierasz? Czy masz któryś z certyfikatów (mniemam, że tak). Może doradzisz mi, na czym najbardziej powinnam się skupić, co powtórzyć? Byłabym wdzięczna. Cieszę się, że Ty też uważasz, że na naukę nigdy nie jest za późno. Kilka lat temu musiałam przerwać studia, ale nic straconego. Dzięki raz jeszcze, jeśli możesz, odpowiedz i powodzenia:)
\'nie pozwalam Im całować się z obcymi :)\' - w ktorym momencie napisalem, ze chce sie calowac z pani corkami?
a na pytania nie odpowiedzialem, bo ile razy mozna czytac o tym \'czy uwazacie, ze dostane sie do kolegium w warszawie?\', \'czy egzamin jest na poziomie fce czy nizej?\', \'przyjma mnie, jesli nie mam zadnego certyfikatu, nosze okulary i zdalam LO 10 lat temu?\'
pani, daj pani spokoj i poszukaj najpierw zanim zaczniesz pytac,
mimo wszystko prosze pozdrowic ode mnie coreczki,
no offence, aight?
Chłopcze, po pierwsze nie masz za grosz poczucia humoru! Po drugie nikt Ci nie każe pisać tego samego po x razy. Nie do Ciebie się zwracałam pisząc mój post. Właśnie takie osoby jak Ty nie powinny reagować. Nie chce Ci się czytać nie czytaj, nie odpisuj i daruj sobie swoje komentarze. Gdybyś uważnie przeczytał mój pierwszy wpis, zapewne by Cię tu nie było. Kto Ci powiedział, że noszę okulary? (To mnie najbardziej rozbawiło) i że mam zamiar studiować w W-wie? Nie czytasz tego, co ludzie piszą, tylko próbujesz zabłysnąć w taki oto prymitywny sposób. Nie mam czasu ani możliwości, żeby czytać wszystkie wypowiedzi, które są tu umieszczone na forum. (To też było w moim pierwszym poście). Liczyłam na pomoc kogoś życzliwego. Co do FCE to tylko papierek, skoro mnie nie znasz nie oceniaj, czy mój poziom jest niższy, równy, czy wyższy, niż FCE. Nie rozumiem, dlaczego ludzie, którzy nie mają nic do powiedzenia w danej kwestii, po prostu nie zamilkną. Nie zachowuj się, jak cwaniaczek z PKS-u i spróbuj spożytkować swoją energię na coś sensownego. Dziewczynki pozdrowiłam. Żebyś już więcej mi nie odpisywał :). Amen. Enter.
To strasznie,jak dorwą się do interneru osoby bezrobotne,nie mające w związku z tym co z wolnym czasem zrobić i wypisujących takie brednie jak staruszka. Ludzie myślą ,że ona naprawdę prosi o pomoc,a tak naprawdę to kolegówie się po prostu nudzi.
Staruszko, szkoda, że nie masz czasu na poczytanie postów - mogłabyś się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Nie musisz czytac wszystkiego, jest wyszukiwarka, tytuły postów też są pomocne. A jeśli oszczędzasz na każdym impulsie telefonicznym, to skopiuj sobie posty i poczytaj je offline.
staruszko widze, ze Ty jestes na max spieta i to Twoje poczucie humoru leciutenko kuleje,
z okularami i warszawa, o ktorych napisalem to takie malutkie wyolbrzymienie postow, ktorych tu naczytalem sie milijony i to, ze masz dwie cudowne coruchny nie daje Ci absolutnie zadnej wyzszosci nade mna, bo po pierwsze i ostatnie nie masz pojecia ile mam lat, ile fakultetow skonczylem i ile magistrow mam przed nazwiskiem, poczytaj troche, a najlepiej zostaw dzieciaki z mama i porozmawiaj na zywo z kims, kto moze Ci pomoc w takiej sytuacji jakiej sie, chyba z wlasnej winy, znalazlas...
lacze wyrazy szacunku i najserdeczniejsze pozdrowienia dla uroczych, jak mniemam, dziewczynek.
Thx, Akki. Tak właśnie robię, bo na konkretne informacje bezpośrednio tutaj najwyraźniej się nie doczekam. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy potrzebują pomocy i dla będących w stanie jej udzielać.
a ty misty mowisz jakbys pozjadala wszystkie rozumy,jestem na poziomie advance,fakt,niemam zadnego certyfikatu bo niestety nie stac mnie teraz na to,a jesli chodzi o elbląg to nie gadaj tajich glupot jesli nie wiesz napewno.Nawet jesli ktos jest tam na pozxiomie intermediate to pierwszy semestr szybko to zweryfikuje i jesli sie mocno nie postara to wyleci.
Temat przeniesiony do archwium.