Cieszę się, że są jeszcze normalnie myślący ludzie ;) (choć może niezbyt rozsądni ;)). Módl się tylko, żeby za rok był nabór na wietnamsko-tajską - do tej pory w Instytucie Językoznawstwa były nabory na kierunki co roku, ale odkąd w tym roku otworzyli dwa nowe, z naboru na hungarystykę zrezygnowali :/. O tej liczbie osób na miejsce słyszałam, bo przypadkiem byłam na drzwiach otwartych na filologię nowogrecką - takie liczby tam podawali, przynajmniej tak było wcześniej na nowo otwieranych filologiach (choć w wypadku nowogreckiej przewidują trochę więcej, bo mniej egzotyczna). Mnie orientalne języki średnio pociągają, chcę się uczyć na etno czegoś europejskiego, ale świetnie rozumiem nietypowe pasje :). Poza tym oryginalne filologie nie są wcale takie niepraktyczne, na wszystkich w ogromnym wymiarze godzin jest język kontynuacyjny! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że jeśli ktoś nie jest absolutnym pasjonatem kultury i literatury angielskiej, powinien iść na nietypową filologię (niekoniecznie orientalną, może być też choćby skandynawistyka czy hungarystyka) i nauczyć się dodatkowo jednego czy dwóch języków od podstaw. Czysty zysk.
Z kierunkami na topie jest tak, że za parę lat na topie może być zupełnie coś innego i nigdy nie wiesz, czy przypadkiem Twoja wymarzona filologia tajska nie będzie hitem wśród zdających, kiedy Ty będziesz broniła pracę magisterską. Pomyślmy, ilu jest obecnie kandydatów na arabistykę :).
Jeśli chodzi o mnie, studiuję coś całkowicie niepraktycznego - filologię polską. I nie słucham stwierdzeń w rodzaju: \"będziesz dzieci w szkole uczyła\", o perspektywie nieznalezienia pracy w ogóle nie myślę. Dodam, że studiuję na MISH-u, a kierunek wiodący mogłam sobie wybrać z naprawdę sporej listy, zawierającej także socjologię, psychologię, prawo i kilka innych \"topowych\" dziedzin... A etnolingwistyka, mam nadzieję, będzie drugim kierunkiem, który będę studiować z równą pasją :)).
Co do informacji - zawsze mogę o coś zapytać. Miałam w ręku informator o rekrutacji na studia, były tam przykładowe pytania - trochę więcej niż na stronie IJ, mogę Ci coś podrzucić, gdybyś chciała.
P.S. Nickiem się nie przejmuj, nie wiem czemu, ale wszyscy go przekręcają :). I wszyscy zawsze w ten sposób ;).