ap kraków - akademik, stupendium, terminy itp.

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
hej mam kilka pytan zwiazanych z rozpoczeciem studiow na ap bo niestety na internecie nie wszystko jest dosc dokladnie wyjasnione

jakie dokumenty oraz gdzie i do kiedy nalezy skladac zeby starac sie o miejsce w akademiku?? a o stypendium socjalne?? na stronie pisze ze tylko do 30 czerwca, ale to sie chyba nie dotyczy osob ktore dopiero zaczynaja studia ??!!

czy to prawda ze podreczniki mozna wypozyczyc na caly rok z biblioteki??
ktore ksiazki warto kupic a z ktorych lepiej zrezygnowac na rzecz ksera??
ile mniej wiecej trzeba wydac na ksiazki??

z gory dziekuje za jakakolwiek odopowiedz :)
hej!
odpowiadam na tyle, na ile umiem.. ;)

1) to fakt, w sieci nie wszystko jest wyjaśnione jak się należy - ale nie spodziewaj się, że w 'realu' jest lepiej - przeważnie o wszystkim dowiadujemy się w ostatniej chwili, nikt nic nie wie i ogólnie panuje jakby chaos..

2) o stypendium pierwszaki ubiegają się po rozpoczęciu roku, także spokojnie. stypendia same w sobie są naprawdę niskie, a warunki otrzymania też ni z tej ziemi.. nie wspominając o pokoju 217 czy 216.. :D (co do akademika sie nie wypowiadam, bo totalnie nie w temacie jestem..)

3) hmm, w biblio też nie jestem zapisany.. zdecydowaną większość się kseruje.. ja w zasadzie kupiłem tylko do grammy i do writingu (choć do writingu to taki kaprys, bo większość kserowała). dlatego książki to nie są takim problemem jak samo ksero..

mam nadzieję, że coś się rozjaśniło.. pozdrawiam, jarek
Jarku a nie wiesz może ile mniej więcej wynoszą stypendia naukowe na AP? Wiem że to różnie z tym jest ale interesują mnie chociaż przybliżone dane :) Może znasz akurat kogoś kto takowe stypendium dostaje..
Aga
hej :)
ja tez od pazdziernika zaczynam studia na AP :D
o co chodziz pokojem 216/217??

ja mam takie pytanie dotyczace zajec- tzn na jakich zajeciach moze byc ciezko, lub bylo Tobie, Jarku? slyszalam czy czytalam na jakims forum ze pan Bentke to eliminator... co to znaczy??------>czy z listeningami u tego pana naprawde sa tak duze problemy??

i jakie sa Twoje ogolne refleksje na temat Akademii Pedagogicznej?? :)
looknij sobie chcocaholic na ta stronke pkt II;

http://www.wsp.krakow.pl/samorzad/viewpage.php?page_id=2

wychodzi wiec ze 350zl...
Dzięki :) Ciekawe ile sie trzeba napracować żeby odpowiednia średnią uzyskać.. Może być ciężko aczkolwiek zobaczymy
huhu, morze pytań.. ;)

pokój 216, czy coś koło tego, to osłąwiony Dział Spraw Studenckich - jeżeli będziesz się starać o jakiekolwiek stypendium zrozumiesz co miałem na myśli..:)

Chciałbym zdementować pogłoski na temat pana Bentke - on wcale nie jest taki zły! plotki o nim krążą, bo jest surowy, trzyma się regulaminu, ale na koniec i tak idzie na rękę studentom jako jeden z nielicznych. wiadomo - trzeba się przyłożyć, nie spóźniać się na Jego zajęcia i takie tam.. ale nie jest taki straszny (szczególnie w II semestrze:) na listeningach wszyscy najpierw są przerażeni, ale potem to już więcej śmiechu, niż stresu więc luzik..

co do stopnia trudności poszczególnych przedmiotów, to trudno stworzyć hierarchię.. dla jednych ciężka może być grama lub fonetyka z P.O. a da innych vocab z panem B. zależy co kto lubi.. mogę tylko napisać tak: od gramy najlepsza jest ABZ, od vocaba B., a od writingu nikt :D

pozdrawiam, jarek
aaa, ja też mam pytanie do Was (ha!) ;)

czy wiecie coś na temat drugiego przedmiotu od II roku ? czy też dezinformacja ?
no ja wiem, ze wybiera sie drugi język- moze to buc niemiecki, wloski, francuski, rosyjski bodajze i hiszpanki na bank...

a wlasnie- i tu question- czy ten hiszpanki bedzie od podstaw, czy trzeba juz cos z niego umiec jesli chce sie wybrac go jako drugi przedmiot?...

mysle, ze mix angielski-hiszpasnki jest bardzo ciekawy i moze byc owocny na rynku pracy, jak sadzicie? :)
https://www.ang.pl/filologia_2w1_51347.html
tu kiedyś był o tym temat
dzięki Wild rose ;))

czyli wychodzi na to, ze musze z tego hiszpanskiego juz cos umiec zeby zdac ten placement test na poziomie rozszerzonej matury
czyli ze musze sie brac za hiszpanski ...

a Ty, wild rose gdzie w koncu sie dostalas- Uj czy AP czy cos innego?:)

pozdrawiam
ja dostalam sie na AP, a we wtorek 17 beda wyniki UJ :D
dzieki za odpowiedz:D a moze ktos wie cos wiecej na ten temat??
a czy ktos jest zorientowany-----> czy wszystkie zajecia na ap odbywaja sie na karmelickiej?? :)
i jak to jest w sumie z tym hiszpanskim?? czy trzeba umiec juz ten jezyk zeby sie go uczyc jako drugiego przedmiotu na ap?
hej no co jest czy nikt nic nie wie na ten temat?? :(
co do anglistyki to wszystkie zajęcia odbywały się na karmelickiej - zarówno skillsy jak i pozostałe (m.in. psychologia, filozofia, informatyka i takie tam) co do innych języków - nie wiem jak to jest - rosyjski i chyba niemiecki jest na studenckiej, francuski tez na karmelickiej, a hiszpanski i wloski na podchorążych (chyba). tylko w-f na ingardena..
aha, fajowo- czyli bedziemy miec wiekszoasc zajec na Karmelickiej :)-----------> super, to jest tak blisko rynku i w ogole :)

mnie tylko dreczy to , czy chcac uczyc sie hiszpankisego , beda go juz musiala umiec... bo chce sie zorientoe\wac czy juz zaczac oswajac sobie ten jezyk, czy nie...:)

jesli ktos sie orientuje jak wyglada cala ta procedura wybuerania sobie drugiego przedmiotu, bylabym przewdzięczna za jej streszczenie :)

pozdrawiam wszytskich APowiczow (tych co jush nimi sa i tych co będą;P) i prosze niech mnie ktos uswiadomi jak to z tym hiszpankim jest :D
Widzę, że kolejny rocznik został wprowadzony w błąd. Burdel, bałagan i jeszcze raz burdel. Nie będziecie mieli hiszpańskiego na drugim roku, nie wiem co z francuskim i niemieckim. Nam na początku roku powiedziano, że będą te języki do wyboru pod podstaw. Nawet kazali nam wpisywać na listę orientacyjny drugi kierunek. Później, na początku 2. semestru zdaje się okazało się, że języki będą mogły być jedynie kontynuowane od poziomu B1. Miał być do wyboru hiszp.,franc. itp. I że będzie egzamin pod koniec maja ze znajomości języka. Mi bardzo zależało na hiszpańskim, chodziłam na lekcję, podłapałam, co mogłam w tak krótkim czasie. Co z tego, kiedy później okazało się, że hiszpański po prostu zniknął z listy możliwych kierunków? W zamian dodano pedagogikę wczesnoszkolną. W miedzy czasie pojawiały się pomysły z filozofią, polskim dla obcokrajowców, polonistyką "normalną", historią, kazano nam wpisywać się na przeróżne listy (kto zliczy ile ich było;) W końcu okazało się, że jest tylko ruski i ta pedagogika.Śmieszne, nieprawdaż?Co dwa tygodnie władze instytutu, czy może kto inny, zmieniał zdanie. No bo kto by się przejmował studentami?
a nie wiesz jak to jest z tymi ksiazkami?? czy rzeczywiscie mozna dostac z biblioteki czy trzeba kupic a jak tak to ktore sie oplaca kupic a ktore skserowac??
Nie trzeba duzo kupowac. Wlasciwie to kupilam 3ksiazki, ale moglam je spokojnie skserowac:) Wszystko możesz sobie wypożyczyć z biblioteki i nawet przyznac sie panu bibliotekarzowi, ze zamierzasz pogwalcic prawa autorskie i skopiowac ksiazeczke w kserze za rogiem. Pozdro
OOO, to z tym drugim językiem na AP jest niezbyt ciekawie... No cóż, więc pewnie lepiej ten hiszpański na UJ + drugi jezyk romański
hej mam pytanie dotyczace studiow mgr na AP zaocznych?jesli mozesz udzielic mi takich info prosze o kontant GG :7057165.z Gory dzieki pozdawiam
a jak wygladaja zajecia wychowania fizycznego ??? :PPP
ok, zartowalam z tym w-fem...

a jakie uprawnienia ma sie jesli chodzi o ten drugi przedmiot na AP?? mozna uczyc i....??
Drugiego języka to można uczyć po NKJO UJ.
a po AP nie można ?
najwyżej w podstawowce
iskierko07 dowiedziałaś sie czegoś więcej o podaniu o akademik i dokumentach potrzebnych na AP? Też mnie interesują terminy i te sprawy, ale niczego na ten temat nie mogę znaleźć na stronach samorządu studenckiego. Wysłałam im mejla, ale narazie nie ma odzewu, chyba będę musiała tam zadzwonić. Piszcie ludzie, bo choć ładny jest dworzec w Krakowie, to ja tam nie chce zamieszkać :)
Podania o przyznanie stypendium socjalnego oraz stypendium na wyżywienie (także o przyznanie prawa do zakwaterowania w domu studenckim), osoby przyjęte w bieżącym roku na studia stacjonarne winny składać – najlepiej osobiście - w Dziale Spraw Studenckich (gmach główny AP, ul. Podchorążych 2, pok. 169-170) w następujących terminach:

- osoby przyjęte na studia w lipcu - od 24 lipca do 4 sierpnia oraz od 16 sierpnia do 1 września, jeśli ubiegają się o stypendium oraz prawo do zakwaterowania w domu studenckim; w tych samych terminach oraz, dodatkowo, w dniu 5 września – jeśli ubiegają się tylko o stypendium (zakwaterowaniem w DS nie są zainteresowane)

to jest ze stronki---->http://www.wsp.krakow.pl/samorzad/news.php

mysle ze wszystko tu pisze :)

do spotkanka w pazdzierniku :))
iskierka07 ta informacja dotyczyła pierwszoroczniaków z zeszłego roku, wiec nie byłam pewna czy nas też. Weszłam dzisiaj na strone i jest nowe info - dla nas. Jak widze podanie sie nie zmieniło ale czas jest dłuższy, bo do 31 sierpnia, wiec nie trzeba sie spieszyć :)

pozdro!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie