jestem absolwentka nkjo i jak ja zdawalam to na rozmowie sie losowalo temat mialam cos o medycynie alternatywnej wiem ze teraz w niektorych kolegiach chca sprawdzic czy bedziesz dobrym nauczycielem nie wiem jakiego typu sa pytania teraz po studiach metodycznych wiele bym mogla powiedziec ale tak zaraz po maturze to chyba trzeba sciemniac ;) bo wiedzy jako takiej sie nie ma.
moje rady:
1. mów zrozumiale wyraznie odwaznie nie mrucz pod nosem (na praktykach bardzo na to patrza jedna z kryterii jest voice projection)
2. zapomnij o stresie wiem glupie gadanie ale jak spanikujesz i bedziesz sie zacinal to koniec
3. poczytaj cos o "popularnych" tematach: generation gap, addictions, the internet, itd.
4. rozgadaj sie! pogadaj po angielsku na gg, skype, sluchaj angielkiego radia (linki fajnych stacji znajdziesz na stronie BBC Radio), ogladaj CNN, BBC, sluchaj nawet latwych konwersacji z płyt
jednym zdaniem musisz byc na luzie jakbys stal przed klasa czyli nie szara myszka mruczaca cos pod nosem ale odwaznie (tylko bez przesady)
p.s wiem ze w prywatnych koledzach pytania sa typu "tell me about your family" (wiem bo sama startowalam zrezygnowalam po miesiacu)zapisalam sie do nativa potem dostalam sie do publicznego teraz robie mgr wiec ogolnie odradzam
powodzenia :)