co to sa studia nauczycielskie?

Temat przeniesiony do archwium.
"FILOLOGIA, specjalność:

FILOLOGIA ANGIELSKA Z WIEDZĄ O KULTURZE

studia nauczycielskie o profilu ogólnoanglistycznym lub amerykanistycznym"

Może mi ktoś, kto się zna wytłumaczyć co to są studia nauczycielskie i co o nich sadzi? Bardzo proszę...
studia nauczycielskie, najprościej mówiąc przygotowują cię do zawodu nauczyciela. masz tam przedmioty typu metodyka, pedagogika, teoria uczenia się języków obcych itp, które prawdę mówiąc są śmiertelnie nudne i zbyt wiele w Twoje życie nie wnoszą. no ale dzięki nim po skończeniu takich studiów masz uprawnienia pedagogiczne do nauczania w szkole. wiem bo sama jestem nauczycielka...
Studia nauczycielskie są nadają ci uprawnienia do uczenia języka angielskiego w szkołach publicznych. Teoretycznie dyrekcja szkoły może nie zatrudnić cię bez takich uprawnień.

Jeśli chcesz uczyć w SJO czy na własną rękę, nie musisz mieć takich uprawnień, choć są mile widziane.

A teraz haczyk – każdy absolwent studiów I stopnia o specjalizacji nauczycielskiej MUSI mieć uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu, dlatego będziesz na takich studiach miał masę zajęć niezwiązanych z angielskim :) IMHO kompletna bzdura, odbiera się ludziom godziny z przedmiotu kierunkowego, a wrzuca rzeczy, których nigdy nie będą potrzebować.

Pozdrawiam
O.
Bardzo dziękuję za obie odpowiedzi.
A ten haczyk to całkiem nie fair, nigdzie wcześniej nie widziałem takich informacji :/ Ajj jestem teraz w klasie maturalnej i mam całkowity mętlik w głowie z wyborem odpowiednich studiów. Od dawna kierowałem się na amerykanistykę, ale teraz właśnie kierunek ten na UMCSie w Lublinie jest tylko jako studia nauczycielskie, jakoś mnie on odpycha :/ Myślę, że lepiej będzie wybrać inną uczelnię, np KUL i studiować normalną filologię angielską, gdzie jako specjalność wybrać można translatorykę. Bo jeśli w ogóle nie ciągnie mnie do nauczania i przekazywania wiedzy w szkole to studia nauczycielskie są chyba nie dla mnie, prawda? :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie