NKJO UJ studia zaoczne 2008

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie forumowicze! Od października zaczynam studia zaoczne w NKJO UJ- filologia angielska z językiem niemieckim.Chętnie nawiążę kontakt z innymi "zaoczniakami";). Może dzięki temu obnizy się trochę mój poziom stresu..Czy jest tu jeszcze ktoś kto być może będzie ze mną studiował? Pozdrawiam:)
Ja wlasnie skonczylam NKJO UJ i jestem bardzo zadowolona. Pisze, bo chcialam Ci powiedziec zebys sie nie stresowala! Naprawde nie ma czym. Atmosfera jest mila, trzeba sie troche pouczyc, wiadomo. Jesli chcesz wiecej info lub masz ochote na ksero niektorych podrecznikow to chetnie sie podziele. Podaj mi swoj email lub jakis namiar.
hej

a jak z poziomem angielskiego bo słyszłam że jest strasznie marny i za wiele nie można sie nauczyć ?
Nie wiem co masz na mysli mowiac o poziomie jezyka. Cliche. O jaki poziom chodzi, czyj? Studenci sa rozni, od marnego FC po bilinguals. Coz mozna powiedziec o nauce jezyka przez 2 dni co 2 tygodnie. O jakim poziomie my mowimy! To dotyczy wszystkich tego typu studiow. Wyklady i cwiczenia sa po angielsku, wprawdzie brak natives (szkoda!) ale wykladowcy sie staraja i sa niezli. Natomiast jesli samemu sie nie czyta i nie stara na codzien "zanurzyc" w jezyku, lub odwiedzac UK czy US, sluchac BBC itp. to poziomu zadnego nie bedzie i zadne kursy czy uczelnie nie pomoga. Sorki, moze to strasznie brzmi, ale wkurzaja mnie krytyczne uwagi na forach odnosnie UJ. Tylko jak to sie dzieje, ze wszyscy sie tam ciagle pchaja :))
poziom nauczania a nie poziom języka studentów bo to już zupełnie inna kwestia ;)
Zaoczne studiowanie języka... hmm według mnie zamiast zaocznych powinni robić więcej miejsc na dziennych i wieczorowych, bo język co dwa tygodnie to naprawdę marna nauka...
Ja czasem narzekam na moje dzienne NKJO, że jest o wiele za mało zajęć z języka praktycznego, a co dopiero zaoczne... W sumie to jest krzywda dla studentów, którzy chcą się uczyć.
No ale też rozumiem, że niektórzy chcą pracować albo braknie miejsc. Wtedy naprawdę trzeba wziąć się w garść i jak ktoś wyżej powiedział, samemu drążyć i drążyć.. :)
Pozdrawiam i zyczę miłych chwil w NKJO :)
Do "Gościa 1460" - bardzo się cieszę ,że w Kolegium Ci się podobało! Może nie będzie tak źle;) Jestem też zainteresowana podręcznikami i kilkoma innymi kwestiami więc jeśli masz chwilkę to podaję Ci mojego maila: [email] Pozdrawiam!
Hej czy mogłam bym także prosić o te materiały? Również zaczynam studia na NKJO i strasznie się denerwuje. Pozdrawiam i podaje maila

[email] lub [email]
do karolakarola...
jak go zwal tak go zwal, mysle tylko ze jak jest mocna grupa i studenci z niezla znajomoscia jezyka (bo to z kolezenstwem duzo sie cwiczy na zajeciach), chetni i zainteresowani to dla nauczycieli jest to mobilizujace, a jak kiepski uczen to chocby nie wiem jaki nauczyciel i jaki program to nic sie nie da zrobic, a na Kanoniczej wykladowcy sa spoko.
zrobilabym moze male poprawki w programie (male rzeczy typu IT, psychologia, nie jezykowe), ale naprawde jest dobrze!
wszystkim nowym gratuluje wyboru i dostania sie i zycze dobrej mocnej grupy!

do tych co podali adresy odezwe sie na email.
powodzenia :))
[email] - jestem na drugim roku ang z niem. b. prosze o info jak to jest wlasciwie na tym 2 roku ;) na co trzeba polozyc najbardziej nacisk ? no i jak z tym nieszczesnym niemieckim ?
Z gory slicznie dziekuje ;)
Cześć! A kiedy się odezwiesz? Bo czekam, czekam i coraz bardziej się stresuję..;) Szczególnie zależy mi na rozmowie na temat pierwszego zjazdu ( mam w pracy obowiązkowe szkolenie i nie będę wtedy na zajęciach - taki pech..) no i oczywiście - na materiałach:) Na wszelki wypadek podaję GG : 1[tel]i czekam na wiadomości! Pozdrawiam.
up..up..up..
ludziska... a jak z tym niemeickim na nkjo w krk? cięzko?... tzn. z tego co wiem na pierwszym roku wykaldy i zajecia sa DZIEKU BOGU po polsku.. ale 2gi i 3ci (o ile wogole bylaby mozliwosc ze przetrwam!!:/) sa juz w jezuku niem!... a ja na dobra sprawe na dzien dzisiejszy nawet przedtswic sie po niemiecku dobrze nie umiem... :(... co prawde papiery skaldac chce dop na przyszly rok ale z tego co wiem teraz wszedzie jest filologia ang+niem...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia