uzupelniajace na ILS-pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
probuje sie dowiedziec jak wyglada i czego dotyczy rozmowa wstepna na uzupelniajace na ILS UW. juz drugi raz staram sie zdobyc te info. pomozcie prosze.
przyłączam się do pytania
Egzaminy wspominam nawet miło, trafiłam na fajne osoby w komisji. Zdawalam juz 3 lata temu, więc mogło się w tej kwestii coś zmienić, ale napiszę, jak było w moim przypadku.

Było wielu kandydatów na jedno miejsce; egzamin, a właściwie rozmowa kwalifikacyjna była przeprowadzana w języku angielskim, na wiele tematów. Pierwszą rzeczą o którą mnie zapytano była moja praca licencjacka i późniejsze pytania były uzależnione od tematu pracy, dociekliwości komisji... :) U mnie "posypały się" pytania z metodyki nauczania, literatury, historii, bo pisałam pracę z metodyki. Mozna powiedzieć, że pytali z wszelkich dziedzin. Pytania były raczej krótkie i wymagano konkretnych odpowiedzi. Oceniano także język, za który otrzymywało się sporo punktów. W innej komisji pytano na przykład o elementy kultury brytyjskiej, sławne nazwiska, polskich tłumaczy Szekspira... Bardzo ważne jest przygotowanie się z wydarzeń bieżących w UK, US. Trzeba śledzić wiadomości, polecam serwisy BBC i CNN, od których można otrzymywać na maila skróty informacji Trzeba tylko się zapisać :)

Myślę, że aby dobrze przygotować się do egzaminu należy znać najważniejsze wydarzenia bieżące, co się wydarzyło w ciagu kilku miesięcy w wspomnianych krajach, a także dobrze przygotować się z pracy licencjackiej - umieć opowiedzieć na jej temat i być przygotowanym na możliwe pytania z nią związane (jak na obronie pracy). Pozdrawiam! :))