amerykanistyka a filologia angielska

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem tegoroczną maturzystką i waham się pomiędzy tymi dwoma kierunkami (mam zamiar studiować na Uniwersytecie Gdańskim). Mam pytanie: jaki program jest na obu tych kierunkach tzn. czego uczą na anglistyce a czego na amerykanistyce? Jak znaczące są te różnice? Z tego co mi się wydaje to amerykanistyka skupia się na historii i kulturze USA, a anglistyka Wlk. Bryt. ale czy równą uwagę przykłada się studiów nad samym językiem? I jakie są możliwości zawodowe po obu kierunkach: czy można być tłumaczem po ukończeniu amerykanistyki? czy łatwiej jest znaleźć pracę po anglistyce?
Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc. Z góry dziękuję.
Dołączam się do pytania, w zasadzie już prawie zdecydowałam się na amerykanistykę, ale zawsze pozostaje nieco wątpliwości.
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat, proszę o podzielenie się informacjami:)
Anglistyka UG nastawia konkretniej - po 3 latach albo masz uprawnienia nauczycielskie albo wiedzę i umiejętności pozwalające tłumaczyć (tu kontynuacja jest również na MSU). Amerykanistyka skupia się na kulturze i literaturze, na pewno ciekawe, ale potem na rynku pracy już nie tak łatwo.
A czy po amerykanistyce istnieje szansa na bycie tłumaczem? I czy po specjalności nauczycielskiej na anglistyce, bezapelacyjnie jestem nauczycielem, czy też mogę jakoś stać się tłumaczem?;)
Po amerykanistyce wiesz tyle o tłumaczeniach ile po specjalizacji nauczycielskiej na anglistyce. Z tym, że po anglistyce masz papier do nauczania, który może kiedyś okazać się bardzo przydatny. A po obu kierunkach można iść na 2-letnie studia magisterskie na anglistykę spec. translatoryczną.
Czy ktoś wie czy istnieje coś takiego jak AMERYKANISTYKA na UW i UMCS? Szukam i nie mogę znaleźć. Na stronie rekrutacji UW widniej tylko cos takiego : studia filologiczno-kulturoznawcze a nie ma czegoś takiego jak amerykanistyka...Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to proszę o jakiekolwiek informacje.
na uw jest amerykanistyka, ale sa to studia drugiego stopnia
www.asc.uw.edu.pl
w instytucie anglistyki uw mozna sobie wybrac specjalnosc amerykanska jako glowną
Dziękuję bardzo :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie