NKJO Bielsko Biala

Temat przeniesiony do archwium.
co sądzicie o tym kolegium : Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych
ul. Sikorskiego 4
43-300 BIELSKO-BIAŁA . chodzi/ ł ktos z was tam???? prosze o kontakt ;))
potrzebuje informacji na temat tego kolegium i oczywiscie waszych opini! NKJO bb nie ma swojej strony internetowej ani adresu e mail a bardzo zalezy mi na tym by wiedziec czy warto tam pojsc :( prosze was o pomoc
o NKJO nic niestety nie wiem, ale filologia angielska (3-letnia) jest też na bielskiej ATH.

Pozdr i powodzenia w szukaniu informacji
hmm nie wiem czy o to kolegiom Ci chodzi: http://www.college.pl/ To jest Kolegium "The Top". Adres sie zgadza więc www chyba jest dobry. Znam jedna osobe która skończyła to kolegium i bardzo była zadowolona z poziomu. Był naprawdę wysoki, ale to jest opinia tylko jednej osoby więc musisz poszukać czegoś więcej. Albo faktycznie iść na ATH.
Pozdrawiam...
No to może wypowiem się ja. Niestety o tak żenująco słabym poziomie nie słyszałem. Studiowałem w innym NKJO, ale znam wielu ludzi którzy TOP kończyli. Tragedia. Ci ludzie nie potrafią mówić po angielsku! Poza tym pamiętam, żę gdy zdawałem egzaminy na studia magisterskie ode mnie z kolegium dostały się wszystkie osoby (7). Z TOPu dostała się jedna osoba, choć do egzaminu podchodziło chyba z 10.
Ale co się dziwić. Wykładowcy są z UŚ, a jak wiadomo to jest ich druga praca i nie chce się im przykładać. Nie ma praktycznie egzaminów wstępnych. Przedmiotów na pierwszym roku dużo mniej niż w innych kolegiach. Dla przykładu zestaw przedmiotów z mojego pierwszego roku:
fonetyka
fonologia
gramatyka
reading
reading+ (to taki dodatkowy reading)
metodyka nauczania
drama
tutorial
listening
conversation
us studies
writing
introduction to linguistics
british history
us history
A w TOPIE? Nie ma nawet połowy z tego. Nie wiem jak teraz, ale 5 lat temu przez całe 3 lata nie mieli nawet tłumaczenia! (ja miałem przez 2 lata)
Może dla niektórych ludzi to co mówię jest właśnie reklamą tego kolegium, ale jeśli chcecie jeszcze gdzieś kontynuować studia albo robić coś z j.angielskim to nie polecam.
A wie pan coś może o poziomie na ATH? Studiował pan w Cieszynie, prawda??? ;))
w odpowiedzi na pytanie dotyczące Prywatnego Nauczycielskiego Kollegium Języków Obcych THE TOP bądż Wyższej Szkoły Humanistyczno Ekonomicznej, znajdującej sie obok, pragne wyrazić swą opinie na temat poziomu tychże szkół, a jest to możliwe ponieważ tzw. siatki nauczania są w obudwu szkołach takie same, nie mówiąc już o moim bracie, który studiował w WSEHu. Jestem słuchaczka 3 roku filologii niemieckiej w kollegu , więc jestem najbardziej obeznaną w temacie w przeciwieństwie co do niektórych, tutaj nie uczących sie. Poziom rzeczywiscie nie jest bardzo wysoki- to należy od razu przyznać, lecz zeby mówić o niskim, to chyba jest przesadą. Co do wykładowców, są to przeważnie doktorzy, wykładający rzeczywiscie na Uniwersytecie Śląskim, ale insynuacje anizeliby nie przykładali sie oni do pełnienia swych metodycznych funkcji w THE TOP bądz WSEHu jest absurdalne i nieumotywowane. Należy takze zaznaczyć, iż kolleg jest pod patronatem tego uniwersytetu i jest możliwość kontynuacji studiów właśnie tam po zdaniu licencjatu oczywiście. Dlatego po przeczytaniu niektórych na tej stronie wypowiedzi, wyrażam swoje zdanie, ze nauka w tej lub wyższej szkole nie jest w zadnym razie na poziomie niskim, a wykładowcy są przyjażni lecz wymagajaćy i staranni w tym co robią. Wszystkiego dobrego:)
WSEH ma też filię w Krakowie, wie może kotś jak tam wygląda filologia angielska? Kim są wykładowcy? Jaki jest poziom? Gdzie można kontynuować magistra? Itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź, choć być może pytanie nie powinno znaleźć się w tym wątku...
Mam nadzieję, że autor wie co pisze i bierze za to pełną odpowiedzialność. Studia licencjackie od SUMów różnią się zasadniczo. Widać nie każdy przykłada się do pracy.
czyzbys konczyl NKJO w Cieszynie?????? Polecam język angielski w tej wlasnie szkole. na magisterce po cieszynskim college'u człowiek uczy sie od nowa leżenia do góry brzuchem. Egzamin PNJ na III roku jest bezlitosny - typowy CPE. Mimo, że poprzeczka jest wysoka, zdecyowana większosc studentów po 6. semestrze jest w stanie go zdać. Czegóz chcieć wiecej? he? pozdrawiam! www.nkjo.cieszyn.pl
Temat przeniesiony do archwium.