studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
słuchajcie, zwracam sie do was z ogromna prosba; otoz planuje studia na uniwersytecie w Hamburgu, ale nigdzie i od nikogo nie moge uzyskac konkretnych informacji na temat zalatwiania formalnosci; wiem, ze jest duzo tych papierkow, ale czy ktos bylby tak kochany i opisal mi dokladnie krok po kroku co mam robic, zeby zaczac te studia? z gory dziekuje za wszelkie wpisy
ja planuje tez na studia wyjechac do getyngi i tez nic i nigdzie nie moge sie doweiedziec o co chodzi totalny tam w niemczech balagan maja i nie podoba mi sie to
tyle co moge ci pomodz to to ze bez problemu na studia ( w niemczech oczywiscie ) sie dostaniesz jesli masz nowa mature i nie ma na dany kierunek egzaminow musisz tez miec dokument potweirdzajacy znajomosc jezyka (zertifikat , test deaf ) i ja wlasnie chce przez jakis okres czasu sie niemieckiego douczyc ale nie moge znalesc bezplatnych kursow i takich co nie trwaja tylko 2 tygodnie tylko troche dluzej i nic nie moge zalatwic bo niemka w informacji w ratuszu sama nie wie jakie ma szkoly w miescie pomocy pomocy
istnieje takie stowarzyszenie www.studiawniemczech.de. pomagaja w zalatwieniu wszystkich formalnsoci i sprawach papierkowych. nawet wspolpracuje z poradami studenckimi i mozesz sie od nich wszystko na temat studiow dowiedziec. wlasciwie zalatwiaja wszystko a ty przyjezdrzasz i masz wszystko zalatwione. opiekuja sie toba przez 3 miesiace. ten serwis kosztuje 230,- euro i na pewno zaoszczedzisz bo odpadaja ci wszelkie koszty przyjazdow , benzyny, bladzenia i nerwow. jestes pewna ze jest tam ktos i zalatwi to wszystko. skorzystelm i nie moge nic zlego powiedziec.

damian
mam ten sam problem co ty,tez mam zamiarr tu studiowac ale o niczym nie mam pojecia
Ja również planuję studia w Göttingen. Z tego co wiem, to jest tam wiele organizacji studenckich, które pomagają nie tylko w formalnościach ale i finansowo. Moja dziewczyna, która tam mieszka własnie się dowiaduje wszystkiego. Podobno nie jest tak ciężko sie tam dostać bo studiuje tam pełno rusków z obozu imigracyjnego, a oni niemieckiego nie znają w ogóle.

W szkole dostałem taką książeczkę z adresami organizacji do których można się zwrócić o pomoc. Gdzieś mi ją wcięło ;) ale jak znajdę to napiszę.
co to za stowarzyszenie
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłbyś podać jakieś namiary na to stowarzyszenie albo chociaż jego nazwę. z Góry dziękuję.
uwazajcie na to stowarzyszenie co adres jest powyzej to oszusci polaczki, poszukajcie na temat studiow na niemieckim internecie. ie dajcie sie nabic w butelke kanciarzom posrednikom,
Witam mam taką prosbe jesli sie coś juz dowiedziałas o tych studiach to byłbym wdzieczny za twoje informacje inetersuje mnie czy są jakieś kierunki tylko po angielsku bo z mym niemeickim kiepsko :) i czy ten egzamin z jezyka niemieckiego mozna zdawac np. po roku pobytu ????? pozdrawiam
nie ma kierunkow po angielsku! tylko na master albo na wymianie studenckiej.na studia przyjma cie tylko wtedy,jesli masz zrobiony ktorys z certyfikatow. w razie pytan: [email]
icq 3[tel]
istnieja studia w niemczech w jez ang nie tylko prowadzace do tyt. master ale i do bachellor, czyli tzw. grundstudium.
polecam wyszukiwarke daad:
http://daad.de/deutschland/studium/hochschulfuehrer/00581.de.html
ok , sa kierunki jak np european studies w passau, ktore sa zasadniczo skierowane do niemcow a nie obcokrajowcow. tam jest po za tym nc na srednia ok 1,5. poza tym wszytkie przedmioty sa w grundstudium prowadzone po niemeicku.zajecia sa od pon do sob. po angieslku sa tylko wyklady z angielskiego. dopiero w hauptstudium jest wiekszosc wykl w jezyku ktory sie wybralo(obowiazkowe sa w gs 2 jez)
Temat przeniesiony do archwium.