Co do USA: piszesz, że chciałabyś studiować na jakiejś prestiżowej uczelni. Przez ostatni rok drążyłam troche ten temat, więc myślę, że mogę być pomocna. Jeżeli chodzi o Ivy League to wszystkie wymagają SAT I i co najmniej dwóch SAT II, czasem w zależności od kierunku (np. do inżynierskiej Fu Foundation - części Columbia Uni- wymagają przedmiotów ścisłych typu Math level 2, chemia itd) lecz na ogół mogą to być dowolne. Nie obchodzą ich inne egzaminy, wyniki naprzykład z IB są traktowane jako coś dodatkowego. Co do IELTS/TOEFL- jeśli Reading na SAT zdasz na ponad 650 punktów, egzamin ze znajomośći języka nie jest wymagany, choć można go również zdać jako dodatkową kwalifikację.
A teraz finanse- spora część szkół Ivy League jest need-blind dla osób spoza USA. Np. Yale lub Harvard najpierw przeglądają twoją aplikację, podejmują decyzję o ewentualnym przyjęciu, a dopiero potem sprawdzają twoje możliwości zapłacenia za studia. Yale Uni finansuje do 100% czesnego dla osób, których rodzina zarabia poniżej 65 000$. W zależności od zarobków uczelnia wymaga płacenia pewnego procenta opłaty za studia.
Inne uczelnie np Brown lub Columbia nie są need-blind dla osób z zagranicy, czyli musisz mieć pieniądze na pokrycie co najmniej części czesnego. Najlepiej jest pogrzebać trochę po stronach internetowych uczelni, na które chcesz się wybrać. Sama jednak wiem, że często informacji jest niewiele lub ciężko je znaleźć, więc mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłam.
PS. jeśli potrzebowałabyś podręczników do SAT i SAT II (Math & Biology) to mam takowe na zbyciu :)