Cytat: kiniach
jesli chodzi o UK, to wyguglaj sobie po prostu np college Glasgow :) college w szkocji to odpowiedniki naszych szkol policealnych, najczesciej sa platne, ale niewiele i mozna dostac stypendia.
Kiniach ma rację, szukaj szkoły typu
college. Natomiast nie zgodzę się, że w Szkocji jest to odpowiednik szkoły policealnej. W Polsce nie ma
żadnej szkoły, która byłaby choćby zbliżona do college w Szkocji. Znajdziesz tam różnego rodzaju kursy, również zawodowe, coś w stylu technika, kursy językowe (jak szkoła językowa), a nawet coś w stylu polskiego licencjatu. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Tak jak mówiła Kiniach, studia nie są jedyną drogą do dobrze płatnej pracy.
Cytat:
Nie stać mnie tam na studia.
W college najprawdopodobniej będziesz musiał również zapłacić (z tym, że jeśli będziesz zatrudniony, dostajesz spory dodatek od tzw. ILA - ILA daje na dzień dzisiejszy f200, można o ILA aplikować maks. przez 5 lat). Jeśli chodzi o studia, o których piszesz, że Cię na nie nie stać, to UK nie kończy się na Anglii - w Szkocji studia dla Polaków są darmowe. Jeśli skusiłaby Cię chęć studiowania w Szkocji, to niektóre college oferują również kursy, zapewniające wjazd na konkretny kierunek studiów na np. drugi czy trzeci rok. Jeśli zainteresowałby Cię college/uni w Szkocji, to jestem chętna pomóc, dość dobrze orientuję się w temacie (obecnie mieszkam w Szkocji, robię college i w przyszłym roku wybieram się właśnie tu na studia:))
No, chyba, że masz rodzinę w Liverpoolu/kogokolwiek od kogo uzależniasz swój wyjazd właśnie do tego konkretnego miasta :)
Wiem, wiem, my tak tu z Kiniach zachwalamy Szkocję, ale to dlatego, że obie aplikowałyśmy tu na studia i
chyba jesteśmy
nieco stronnicze ^^.
edytowany przez oliwkowa-oliwka: 12 mar 2011