Na tej stronce co ci podałem, możesz sobie ustawić ranking wg. konkretnego kierunku. Sprawdź też w googlach, na pewno jest tego więcej. Generalnie, tak, termin składania wniosków jest do 15 stycznia, ale lepiej sprawdzić na stronce uczelni. Tak samo entry requiments itp. Stronki co zbiorowo zestawiają takie dane, często out-dated.
Nie mam pewności czy wszędzie tak jest, ale około marca powinnaś dostać conditional offer. Tam będziesz miała czarno na białym jakie warunki musisz spełnić, żeby Cię przyjęli. Ale tak jak napisałem, najlepiej każde uni sprawdzić osobno na jego stronce. Poza tym, w razie jakichś niepewności od razu kontaktuj się z uczelnią i tak jak napisała oliwka, nic na własną rękę sobie nie przeliczaj itp.
Tu masz ten ranking po Business studies:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Business+Studies
Tu pod względem geo:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Geography+%26+Environmental+Science
Tych rankingów jest więcej, ja po prostu, ten miałem pod ręką, żeby Ci pokazać mniej więcej ocb.
Jeśli ta matura jest już końcowym osiągnięciem, to wysyłasz. Jeśli nie, to dodajesz drugą i oznajmiasz, że jest pending. Potem dosyłasz. Oczywiście to Ci nie opóźnia terminu odpowiedzi z conditional offer. Ja tak wpisuję sobie IELTSa. Bo zamierzam dopiero po Entrance Exams pisać, gdzieś w maju. oza tym nic nie kosztuje ściągnąć sobie już taki druczek wniosku i popatrzeć co z czym się je ;)
Egazaminy wstępne to kwestia indywidualna studiów. Może być taka opcja, może jej nie być. Ja wybrałem Aber ze względu na te Entrance Exams, bo chcę sobie podnieść notowania, ale nie jest to wymogiem.
Najlepiej zdecyduj się dziewczyno na coś w miarę konkretnie, wtedy popatrz jakie szkoły odpowiadają trym kierunkom. Dalej przepatrz co te szkoły chcą i dają w zamian na ich stronkach. Pamiętaj też, że składając wniosek piszesz taki list motywacyjny, który ma ogromne znaczenie. Jeśli polecisz ogólnikami, żeby pasował do wszystkiego, będzie pasował do niczego. A chodzi o to, że by się sprzedać (czyt. zaprezentować).
Polecam tez popatrzeć na rynek pracy, oferty i zarobki. Może jakieś są rokowanie gdzieś dla danych zawodów. Dla przykładu, ja chcąc pracować potem na stałe w UK, przewertowałem moje upatrzone/ pasujące mi kierunki i stanęło na BIM-ie. Dosyć młody zawód, dobre zarobki i zapotrzebowanie rośnie. Z wszelkim prawdopodobieństwem, jest to zawód, który nie wypadnie w przyszłości z obiegu jak co niektóre rodzynki. Wymaga też dobrej wiedzy, samorozwoju, dodatkowych certyfikatów na lepsze stanowiska, tym samym liczę, że po spełnieniu pewnych wymogów, zaliczeniu paru kursów i zdobyciu doświadczenia, można z racji tej wiedzy liczyć na pewną sytuację na rynku pracy wobec świeżego narybku z gołymi papierami ukończenia szkoły.