EDYNBURG-wymagania na studia

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie dotyczące aplikowania z polska matura. Jestem teraz w 2 liceum i mam zamiar zdawać : matme, geografie i angielski na rozszerzeniu.
Na stronie University of Edinburgh pisza:

Matura at 80% or above overall, with minimum 80% at Advanced Level in 3 subjects including all required subjects as stated in our prospectus.
In addition all applicants are required to demonstrate proficiency in English language, holding 70% in English Language at Advanced Level in the Matura or one of the qualifications accepted by the University.

Czyli że, trzeba miec 3 przedmioty rozszerzone, włącznie z angielskim? (2+angielski)
Czy trzy przedmioty rozszerzone i dodatkowo rozszerzony angielski?

Bardzo prosze o odpowiedz,gdyby ktoś się orientował. Każdy mówi co innego i już sama się pogubiłam. Z góry dziękuje ;))
Mam pytanie odnośnie Edinburgha:

Dlaczego studia na University of Edinburgh kosztują 9000 funtów za rok, a już na innych uczelniach masakrycznie mniej, np. w Glasgow tylko 1820?

Przecież to różnica rzędu 1[tel]zł za całe cztery lata!!! Czy dyplom z Edinburghu jest tak prestiżowy i słynny, i otwiera drzwi do pracy na całym świecie? A innych uczelni już nie?

Odp. :)
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-14784810

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2034143/36-000-degree-Edinburgh-University--youre-English.html

http://www.guardian.co.uk/education/2011/sep/05/edinburgh-university-charge-36000-degree

google :)
My jesteśmy jako EU. Tu jest link do czesnego na 2013/2014
http://www.docs.sasg.ed.ac.uk/fees/undergraduate_2[tel].cfm
paulina711 U of E pisze 80%, ale to jest minimum. "Typical offer 85%". Zależy na jaki kierunek. Próbowaliśmy się dowiedzieć konkretnie na matematykę/informatykę, ale odesłali nas do swojej strony internetowej. Teraz czekamy na ofertę. Odpowiedź ma być podobno w połowie marca. Nie mamy dużej nadziei. Syn zdaje na rozsz. matematykę, informatykę i angielski.
Cytat: sa_setka
Mam pytanie odnośnie Edinburgha:

Dlaczego studia na University of Edinburgh kosztują 9000 funtów za rok, a już na innych uczelniach masakrycznie mniej, np. w Glasgow tylko 1820?

Przecież to różnica rzędu 1[tel]zł za całe cztery lata!!! Czy dyplom z Edinburghu jest tak prestiżowy i słynny, i otwiera drzwi do pracy na całym świecie? A innych uczelni już nie?

Odp. :)

Odpowiedź: SAAS. szukaj o tym na tym forum.
A jak jest z tymi 3 przedmiotami na rozszerzeniu? Trzeba zdac 3 rozszerzenia + angielski, czy wystarczy 2 (u mnie matma i geografia) i angielski rozszerzony?
Jeśli uni wymaga trzech rozszerzeń to zwyczajowo jednym z nich może być angielski (chyba, że uczelnia w swoich informacjach pisze inaczej)
edytowany przez nuka2: 04 lut 2013
Ja też będe miec 3 rozszerzenia w tym angielski.
Czy dyplom z Edinburghu jest tak prestiżowy i słynny, i otwiera drzwi do pracy na całym świecie?

torchę tak... mniej więcej chodzi o to że gdy mówisz że studiowałaś na uni w Edynburgu to raczej nikt się nie dopytuje co to za szkoła (napewno nie w UK) a w innych przypadkach może to być mniej oczywiste. ostatecznie jednak, dyplom z Edi (i jemu podobnych) to "tylko" lepszy start, z czasem jednak bardziej bedzie liczyć sie twoje doświadczenie, umiejętności i przede wszystim dokonania/sukcesy!
Cytat: Adamsmo
Czy dyplom z Edinburghu jest tak prestiżowy i słynny, i otwiera drzwi do pracy na całym świecie?

torchę tak... mniej więcej chodzi o to że gdy mówisz że studiowałaś na uni w Edynburgu to raczej nikt się nie dopytuje co to za szkoła (napewno nie w UK) a w innych przypadkach może to być mniej oczywiste. ostatecznie jednak, dyplom z Edi (i jemu podobnych) to "tylko" lepszy start, z czasem jednak bardziej bedzie liczyć sie twoje doświadczenie, umiejętności i przede wszystim dokonania/sukcesy!

Podpisuję się, z tym, że zaznaczę jedno. doświadczenie, staże, praktyki - tak. Ale weźcie też pod uwagę, że często pracownicy poważnych, dużych firm czy nauczyciele akademiccy z innych uniwersytetów często wyszukują najlepszych uczniów z najlepszych uni w czasie trwania waszych studiów jako swoich przyszłych pracowników czy przyszłych studentów postgraduate. niejako praca/kolejne studia szukają Was i piszę to z doświadczenia niejednej mi znajomej osoby i jednej bardzo bliskiej.

Oczywiście, sam dyplom to nie wszystko, bo jeśli nie masz się czym pochwalić oprócz dyplomu uczelni samej w sobie, to niewiele Ci to da. musisz mieć dobrze zdane studia, bo to, że kończysz je, to nie wszystko. widziałam wiele ogłoszeń o pracę, które zaznaczają, że musisz mieć na tym i na tym poziomie zdane studia (np. 2:1 degree).
z tym że wiele większych firm wyszukuje potencjalnych pracowników na uczelniach bardziej prestiżowych (a taką jest na pewno Edynburg) to prawda, to kolejny element dający lepszy start o którym warto pamiętać
Sam składałem w tym roku aplikację (na matematykę) i ją odrzucili. Podałem przewidywane oceny: 85% rozszerzony angielski, 80% rozszerzona matematyka, 70% rozszerzona fizyka, 85% podstawy angielski i matematyka oraz 50% podstawowy polski, 75% overall.

Za to dostałem ofertę z Glasgow - co najmniej 75% z każdego przedmiotu na maturze + IELTS 6.5
Nie przejmuj się, bardzo ciężko jest dostać ofertę z Edynburga i potrzebny jest łut szczęścia. Glasgow jest też rewelacyjnym uniwersytetem. Edynburgh jest większą atrakcją pod wzgledem turystycznym i dlatego ma takie wzięcie. Życzę powodzenia! Dokąd jeszcze aplikujesz?
BTW, chyba nie zostało tutaj powiedziane wcześniej a przyszło mi ostatnio do głowy coś, mianowicie, Edynburg oprócz wspomnianych korzyści daje również znajomości. chcąc, nie chcąc to niezwykle cenny atut.
Co sądzicie o tych zmianach?

http://www.saas.gov.uk/student_support/funding_update.htm
a 'plus one' rule - to jest bardzo dobra zmiana.

a inne, nie wnikałem zbytnio przeczytałem jedynei powiezchownie, jednak wydają się być w większości również na korzyść studenta.
Temat przeniesiony do archwium.