Cytat: sa_setka
Czy na studia w Anglii / Szkocji są potrzebne
a).referencje nauczyciela ze szkoły, jeżeli zaczyna się je nie od razu po szkole, ale np. po licencjacie / mgr w Polsce?
nie "referencje z LO", tylko osoby, która albo Cię uczy/-ła na studiach, albo pracodawca, jeśli masz sporą przerwę w nauce.
bez podania referencji nawet nie będziesz mogła wysłać aplikacji, system nie puści.
Cytat:
b). przeczytałam tu trochę postów: to w tym przypadku TEŻ trzeba podawać swoje oceny z liceum?
Dla mnie osobiście dziwne... Przecież ludzie po paru latach od liceum mogą zmienić zdanie i zdać rozszerzoną maturę z biologii na 95%, choć w szkole byli w klasie humanistycznej, olewali sprawę i mieli 3 na koniec...
no i? nie na ich podstawie wyłącznie podejmują decyzję. ważniejszy jest PS, matura i referencje.
Cytat:
W każdym razie coś takiego, choć nie z biologii, jest właśnie w moim przypadku. Czy to mi przekreśla szansę przyjęcia na uczelnie w UK?
nie.
Cytat:
Osobiście z tego względu wolałabym nie podawać im ocen, tylko maturkę. Czy naprawdę jest to konieczne? Są tu jakieś osoby, które się dostały bez tego?
masz 3 możliwości:
a) podać i mieć spokój, bo jakaś jedna ocena z LO nie przekreśli Twoich szans, nie jest najważniejsza, bez przesady - uni wiedzą, że to jest ocena szkolna i nie przedstawia Twoich możliwości
b) nie podać i zostać albo bez słowa odrzucona, albo dostać maila, że i tak musisz podać, więc wracasz do punktu wyjścia
c) nie podać i liczyć na szczęście, że nikt się nie kapnie.
kalkuluj sama. i tak btw, jeśli aplikujesz do szkocji, to pamiętaj, że przy skończonych studiach, za które sama nie płaciłaś, nie dostaniesz pieniędzy na czesne.