Studia w UK 2015/2016

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Hej,
aktualnie uczę się w 1 klasie LO, ale od bardzo dawna moim celem jest wyjazd na studia do Londynu. Może ktoś z Was planuje rozpoczęcie studiów w tym samym roku? Fajnie byłoby się podzielić informacjami, pomóc w aplikacji itd? To co, rozpoczynamy akcję- studenci w UK? ;)
Własnie też jestem w pierwszej klasie LO, i moim marzeniem jest studiowanie geografii, ale jeszcze nie wiem gdzie. ;/ Zastanawiałem się nad University of Plymouth. Ale nie wiem czy wypalą te studia w Anglii, najbardziej na razie boję się języka i aplikacji.
Cześć!
Nie bójmy się języka czy aplikacji, tylko naszej cudownej, nowej matury...
Borze sosnowy, czemu ja nie urodziłam się rok wcześniej?!

Chciałabym studiować na University of Edinburgh, ale z tego, co czytam, to składanie tam aplikacji to jak granie w rosyjską ruletkę.
Zostaje St. Andrews, Glasgow, Dundee i Aberdeen. Nie rozważam niczego poza Szkocją ze względów finansowych :)
Oxbridge kusi, kusi, ale jednocześnie daje w twarz czesnym xD
Cytat: Lina_Zero
Cześć!

A tak z ciekawości, jak teraz wygląda czy będzie wyglądać matura? Ja pisałam w 2010 i wygląda na to, że zmienia się to co roku xD Chciałabym wiedzieć jak to teraz wygląda.
Zdziwisz siÄ™, bo....nikt nie wie.

Chodzę do liceum. Przez pierwszy rok mieliśmy wszyscy to samo, teraz wybieraliśmy rozszerzenia. Będziemy pisać maturę przynajmniej z dwóch wybranych rozszerzeń.
Cześć!

Chciałabym studiować na University of Edinburgh, ale z tego, co czytam, to składanie tam aplikacji to jak granie w rosyjską ruletkę.
Zostaje St. Andrews, Glasgow, Dundee i Aberdeen. Nie rozważam niczego poza Szkocją ze względów finansowych :)
Oxbridge kusi, kusi, ale jednocześnie daje w twarz czesnym xD

Z Edim jest trudno ale Oxbridge bądź St. Andrews raczej nie będą łatwiejsze
Zdziwisz siÄ™, bo....nikt nie wie.

A, czyli norma, u mnie było tak samo :P W klasie maturalnej w listopadzie jeszcze nie wiedzieliśmy jak będzie wyglądać matura z języków. :D
U nas było tak: żeby zdać maturę, musiałaś zdać trzy przedmioty na podstawie: matma, polski i język nowożytny (+z dwóch ostatnich ustne na poziomie podstawowym). Jeśli chciałaś cokolwiek z tego zdać na rozszerzeniu, to musiałaś pisać i podstawę i rozszerzenie tego samego dnia. A teraz jak jest z poziomami i z obowiązkową częścią matury?
Nie pytaj, ja sama nie wiem... W internecie piszą jakieś dziwactwa, od których włosy mi się na głowie jeżą...
Nie pytaj, ja sama nie wiem... W internecie piszą jakieś dziwactwa, od których włosy mi się na głowie jeżą...

OK :P Jeśli będziesz coś wiedzieć, to chętnie poczytam.
Okay :)

Adamsmo, dzięki za podsumowanie tych uczelni :) Będę mierzyć siły na zamiary
A ja wam zazdroszcze tego roku więcej, bo mam wrażenie że nie wyrobie :D A z maturą może nie bedzie tak źle. Wiem, że podstawa programowa jest ciut łatwiejsza, więc co za tym idzie matua może też :D
Witam wszystkich . Również chodzę obecnie do 1 klasy LO . Planuję studia w Anglii. Interesuje mnie architektura . Myślę nad University of Westminster w Londynie http://www.westminster.ac.uk/about-us/schools/architecture .

Z tego co się dowiedziałam to akceptują oni polską maturę ( konkretnie wymagają 4 matur rozszerzonych na średnią 60 % ) , jednak nie wiem jak będzie z naszym rocznikiem , ponieważ ( nie wiem czy to jest do końca prawda ) , ale mamy pisać obowiązkowo polski, matme i język wszyscy na jednym poziomie i z tych przedmiotów nie będzie do wyboru rozszerzenia ..... a to by komplikowało wszystko.
Chociaż University of Edinburgh również jest kuszący , ale nie wiem jakie tam są wymagania , nie orientujecie się ??? ?

A wy jaką planujecie zdawać maturę miedzynarodową czy polską i nie wiecie również jakie uniwersytety w Anglii akceptują ową polską maturę ????
Czy ktoś mógł by mni wyjaśnić co to Student Loan? Jak długo go trzeba spłacić? Czy mozna wczesniej go splacic czy tez nie?Mam nadzieje ze ktoś mi pomorze
Hej, ja też jestem w 1 LO i również planuję studia w UK.
Co do Student Loan, to w tych filmikach jest wszystko dokładnie wyjaśnione:
Hej, też jestem z '96 i jadę na studia do Anglii:) Mierzę na City University London (85% z 3 rozszerzeń). Ktoś jeszcze planuje zdawać TOEFL?
Ja jestem z 95' i w przyszłym roku chyba wybieram się na Aberystwyth University na finanse i rachunkowość przy pomocy biura Brytanka. Chętnie skontaktuję się z osobami, które również wybierają się w przyszłym roku na studia w Anglii/Walii. Mój nr [gg]
Ja jestem z rocznika 95 i będę właśnie rok później aplikował. ;p
Mam zamiar zrobić sobie gap year mieszkając w Anglii (rozwinąć język i zaoszczędzić na studia) tak więc razem z wami będę aplikował jakby ktoś chciał kontakt to podaje [gg]
Masz jakiś pomysł już gdzie iść? Gdzie chcesz mieszkać? :)
Hej :) jestem z rocznika 96 i również planuję studia w UK, ale nie jestem pewna czy od razu po maturze, czy może zrobię sobie gap year. W każdym razie chętnie dołączę do dyskusji :)
Hej, hazzza! Wiesz już do jakiego uniwersytetu chciałabyś pójść? Bo mi się to w sumie bezustannie zmienia :P
mi tak samo :P najbardziej chciałabym gdzieś w Londynie, ale to jest bardzo drogie miasto :c poza tym bardzo podoba mi się Sheffield. myślałam głównie o Middlesex, Greenwich i właśnie o Sheffield. z resztą pewnie jeszcze sto razy zmienię zdanie :P
Zapomniałam o Manchesterze :)
Też myślałam o Sheffield, ale za małe miasto - mieszkam od urodzenia we Wrocławiu i nie wyobrażam sobie żyć w miejscu z mniejszą liczbą mieszkańców.
Moja aktualna lista to:
1. UCL (marzenie)
2. Kent (na dzień dzisiejszy tutaj bym szła)
3. Birmingham
4. City
5. Westminister (ogólnie słaba uczelnia, ale podobno mają dobrą psychologię, ale to mój plan E i wątpię, żebym się nie dostała do żadnej uczelni wyżej wymienionych)

Też chciałam w Londynie, ale patrząc na koszty życia, to mi się odechciewa... A co zamierzasz studiować? Chodź ze mną na Kent, 40mins do Londynu a taniej :D
Sheffield też przez jakiś czas eliminowałam, bo wydawało mi się za małe, ale chyba przestało mi to przeszkadzać :) Kompletnie nie pamiętam dlaczego, ale Kent z góry przekreśliłam, a teraz tak czytam i właściwie to całkiem mi się podoba ta uczelnia.
Co bym chciała studiować? Też się zastanawiam... Jestem na bio-chemie, ale mam wrażenie, że coraz mniej mnie to kręci. Wszystko się okaże w 2kl jak zaczną się rozszerzenia :P Jeśli jeśli jednak nic związanego z biologią/chemią, to podobają mi się też kierunki typu events management. A Ty planujesz psychologię, tak? :) W sumie to też rozważałam.
Kent bardzo mi się podoba (względy finansowe, przeczytałam broszurę o psychologii, 4. miejsce w rankingu zadowolenia studentów i nie mają jakiś niewiarygodnych wymagań - matura tylko 82%, a są w top20), więc najprawdopodobinej tam bym się wybierała. Psychologią interesuję się od jakiś 4-5 lat, więc sam kierunek raczej mi się nie zmieni, wybór uniwersytetu to co innego :D

Jakie przedmioty rozszerzone na maturze chciałabyś zdawać? Bo ja geografię, matematykę, historię i oczywiście angielski. Pytałam się wszystkich uniwersytetów wspomnianych przeze mnie wyżej i zdziwiłam się, że nie mają konkretnych wymagań jakie przedmioty musiałabym zdawać wybierając się na psychologię(prócz matematyki, o których chyba wszystkie wspominały). I dzięki Bogu, bo dzięki temu nie muszę zdawać WOSu.
To zależy co będę chciała studiować... I tu jest problem :c Najbardziej chciałabym biologię, chemię, angielski no i myślę o matmie, ale wszystko może się zmienić jak wybiorę kierunek. Mam nadzieję, że w 2 kl już trochę się określę.
Jaki test językowy planujesz zdać? Ja od października mam 62-godzinny kurs TOEFL i w przyszłym semestrze chyba już bedę zdawać.
Do TOEFL u mnie w mieście chyba nie ma kursów przygotowujących, dlatego prawdopodobnie IELTS. Ale nie jeszcze nie orientowałam się ile trwa ten kurs.
Haha, właśnie mi się zmieniło i chyba pójdę na Birmingham :D Oj, ja jeszcze nie będę się wypowiadać w tej kwestii bo mi się zmieni milion razy!

A gdzie mieszkasz? ;)
Na szczęście mamy jeszcze sporo czasu na zmiany decyzji :D Ciągle zastanawiam się czy Londyn, czy nie... Uwielbiam to miasto, ale jest drogie. Ale znowu z Manchesteru i Sheffield jest daleko do Londynu... ugh
A mieszkam w Koninie :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Ogłoszenia

»

Podręczniki językowe