Witam wszystkich. Moja przyjaciółka jest na pierwszym roku lingwistyki w Polsce, wysłała aplikację na podobny kierunek do wybranych uniwersytetów w Szkocji i Anglii, dostała już nawet 2 unconditionale. Wszystko pięknie, gdyby nie fakt, że przed wysłaniem aplikacji(robiona w pośpiechu) nie zorientowała się jak jest z finansowaniem studiów w Anglii i Szkocji, jeśli ktoś będzie miał już zaliczony 1 rok studiów w Polsce. Stąd moje pytanie, jak to z tym jest? Z tego co zdążyłam się zorientować, jeśli chodzi o Szkocję, to po prostu nie zostanie jej sfinansowany przez rząd jeden rok studiów, natomiast reszta tak, ale nadal nie mogę nic znaleźć odnośnie pożyczki studenckiej w Anglii. Czy mógłby mi ktoś pomóc?
A i jeszcze jedno pytanie nie związane z powyższym, wiadomo, że przy wyborze uniwersytetów, wybiera się jakiś, który stanowiłby koło ratunkowe, w razie gdyby ktoś nie dostał się na ten 'wymarzony'. Czy, jeśli faktycznie tak by się stało, że ktoś nie dostatnie się, np. do Londynu, a dostanie się na uniwersytet w Manchesterze(który był kołem ratunkowym), czy jest możliwość przeniesienia się z niego na jakiś inny uniwersytet? To tylko zwykłe gdybanie, ale ciekawa jestem jak to z tym jest.
Z góry dziękuję za pomoc.
edytowany przez lili13: 19 lut 2013