Studia w Polsce, a studia w Szkocji/Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. Moja przyjaciółka jest na pierwszym roku lingwistyki w Polsce, wysłała aplikację na podobny kierunek do wybranych uniwersytetów w Szkocji i Anglii, dostała już nawet 2 unconditionale. Wszystko pięknie, gdyby nie fakt, że przed wysłaniem aplikacji(robiona w pośpiechu) nie zorientowała się jak jest z finansowaniem studiów w Anglii i Szkocji, jeśli ktoś będzie miał już zaliczony 1 rok studiów w Polsce. Stąd moje pytanie, jak to z tym jest? Z tego co zdążyłam się zorientować, jeśli chodzi o Szkocję, to po prostu nie zostanie jej sfinansowany przez rząd jeden rok studiów, natomiast reszta tak, ale nadal nie mogę nic znaleźć odnośnie pożyczki studenckiej w Anglii. Czy mógłby mi ktoś pomóc?
A i jeszcze jedno pytanie nie związane z powyższym, wiadomo, że przy wyborze uniwersytetów, wybiera się jakiś, który stanowiłby koło ratunkowe, w razie gdyby ktoś nie dostał się na ten 'wymarzony'. Czy, jeśli faktycznie tak by się stało, że ktoś nie dostatnie się, np. do Londynu, a dostanie się na uniwersytet w Manchesterze(który był kołem ratunkowym), czy jest możliwość przeniesienia się z niego na jakiś inny uniwersytet? To tylko zwykłe gdybanie, ale ciekawa jestem jak to z tym jest.
Z góry dziękuję za pomoc.
edytowany przez lili13: 19 lut 2013
SZKOCJA - zapłacą jej wszystko, bo przerwie studia, tj. nie dostanie po nich żadnego tytułu naukowego ani nic.

ANGLIA - różne głosy na ten temat są, najlepiej pytać u Student Finance, będziecie mieć info z pierwszej ręki zamiast "ktoś gdzieś tam słyszał"

Zmiana uczelni - to już jest w geście uczelni na którą chcesz się przenieść. W praktyce trzeba aplikować od zera przez UCAS. w większości uczelnie najwyżej mogą Ci zaproponować rozpoczęcie studiów od zera, nawet jeśli chcesz się po 2 czy 3 roku przenieść. to nie jest tak, że bierzesz papiery i idziesz ;)
Cytat: oliwkowa-oliwka
SZKOCJA - zapłacą jej wszystko, bo przerwie studia, tj. nie dostanie po nich żadnego tytułu naukowego ani nic.

ANGLIA - różne głosy na ten temat są, najlepiej pytać u Student Finance, będziecie mieć info z pierwszej ręki zamiast "ktoś gdzieś tam słyszał"

Zmiana uczelni - to już jest w geście uczelni na którą chcesz się przenieść. W praktyce trzeba aplikować od zera przez UCAS. w większości uczelnie najwyżej mogą Ci zaproponować rozpoczęcie studiów od zera, nawet jeśli chcesz się po 2 czy 3 roku przenieść. to nie jest tak, że bierzesz papiery i idziesz ;)

Czyli, jeśli chodzi o Szkocję, to nawet ukończenie 1 roku studiów nic nie zmienia? Na stronie Student Finance zbyt dużo na ten temat nie ma, wysłała do nich meila kilka dni temu, ale jeszcze nie dostała odpowiedzi.
A z tą zmianą uczelni to pytam tak tylko teoretycznie i na serio trzeba ponownie przechodzić przez tą całą rekrutację UCASu, jeśli chce się zmienić uczelnię? Tym to mnie zaskoczyłaś.
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Cytat: lili13
Czyli, jeśli chodzi o Szkocję, to nawet ukończenie 1 roku studiów nic nie zmienia?

no przecież mówię ;) jest jeszcze tak: można ukończyć uczelnię i otrzymać dyplom i DOSTAĆ kasę na czesne, z zaznaczeniem, że za studia płaciłaś sama, czyli
a) dyplom z uczelni prywatnej
lub
b) studia zaoczne/wieczorowe

Cytat:
A z tą zmianą uczelni to pytam tak tylko teoretycznie i na serio trzeba ponownie przechodzić przez tą całą rekrutację UCASu, jeśli chce się zmienić uczelnię? Tym to mnie zaskoczyłaś.
Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Tak jak powiedziałam, trzeba się bezpośrednio zapytać swojej uczelni i tej, na którą chcesz się przenieść, natomiast w większości tak to wygląda - aplikujesz od nowa i tracisz lata, które ukończyłaś. generalnie zaczynasz od zera.
Bardzo dziękuję za pomoc :)

« 

Pomoc językowa