Matura, a wymagania w UK

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Mam pytanie do osób zorientowanych. A mianowicie mam pewien problem.
Chciałbym studiować w UK, jednak na maturze zamierzam zdawać Polski, Matmę(trzeba) i Angielski na rozszerzeniu, a także któryś język dodatkowo(niemiecki lub francuski).
Stąd moje pytanie. Czy jeśli myślę o jakichś studiach humanistycznych to czy Rozszerzony angielski o który jestem spokojny i np. niemiecki wystarczą do tego, abym w ogóle się gdzieś dostał?(Matma, Polski to nie to na co chcę przeznaczać czas).
ProszÄ™ o odp!

Pozdrawiam!
Cytat: Tommy18
Witam!

Mam pytanie do osób zorientowanych. A mianowicie mam pewien problem.
Chciałbym studiować w UK, jednak na maturze zamierzam zdawać Polski, Matmę(trzeba) i Angielski na rozszerzeniu, a także któryś język dodatkowo(niemiecki lub francuski).
Stąd moje pytanie. Czy jeśli myślę o jakichś studiach humanistycznych to czy Rozszerzony angielski o który jestem spokojny i np. niemiecki wystarczą do tego, abym w ogóle się gdzieś dostał?(Matma, Polski to nie to na co chcę przeznaczać czas).
ProszÄ™ o odp!

Pozdrawiam!

1. co rozumiesz przez "kierunki humanistyczne"?
2. raczej nie. na słabe uczelnie być może, ale musisz szukać. każda uczelnia ma inne wymagania. poza tym masz do matury mnóstwo czasu (zakładam że najwcześniej w przyszłym roku zdajesz?) więc skup się na 3. przedmiocie i startuj na dobrą uczelnię.
Dzięki za odpowiedź.
Humanistyczne, czyli na pewno nic, gdzie premiowana dodatkowo była by np. matematyka.
Z czasem jest tak jak mówisz ;)
A pytając z ciekawości, to czy matura z takiego przedmiotu jak język polski jest w UK w ogóle brana pod uwagę?
Niby to przedmiot jak każdy, ale zagranicą chyba ten przedmiot nie jest zbyt przydatny z wiadomych powodów :)
Dzięki i pozdrawiam!
na wielu kierunkach mówią po prostu "zdaj 3 rozszerzenia" i nie interesuje ich co zdajesz. oprócz matmy jest mnóstwo innych przedmiotów które możesz zdać jako trzeci, więc do roboty. mnie rozszerzenie z polskiego zaliczyli do "3 rozszerzeń". trzeba pytać, ale bardzo prawdopodobne, że zaliczą, szczególnie, jeśli napiszesz w PS że lubisz taką i taką polską literaturę (na przykład) i będziesz się starał o przyjęcie na powiedzmy inną literaturę (angielską). na jaki kierunek się wybierasz?
No właśnie nie jestem do końca przekonany, bo wszystko zależy tej matury. Myślałem o czymś w stylu Public Relations i właśnie kolejny przedmiot by się przydał, pewnie WOS.
Nie wiem co myśleć o tym wszystkim, no bo coś na podstawę to bym wymyślił, ale rozszerzenie, zwłaszcza na tok nauczania WOS-u u mnie w szkole, to trudna sprawa ;)
I najbardziej mnie denerwuje, że uniwersytety w mnogości przypadków w wymaganiach piszą, że - honorują Polską Maturę ;) Świetnie, ale na ile % ją chcą to trudniej się dowiedzieć z ogólnych info.
Jak posiadasz jakieś linki z wytycznymi przypadkowo, lub wiesz jak szukać to podeślij ;), bo ja szukałem i na kilka uczelni znalazłem, ale ogólnie to spory problem.

Thx ;)
zwłaszcza ZWAŻAJĄC na tok nauczania WOS-u*
jakbyś użył wyszukiwarki, to byś się dowiedział, jak dowiedzieć się jakie są wymagania - jeśli ich nie ma na stronie uczelni, to piszesz im emaila z prośbą o nie, bo mogą zmieniać się co roku i to, co ważne jest dzisiaj, będzie inne w przyszłym roku. a do matury uczysz się sam, a nie żaden "tok nauczania w mojej szkole" ;)
No ok, ok ;)
Z informacji ktore posiadam to w UK na studia licencjackie nie sa wymaganie specyficzne przedmioty na maturze by studiowac kierunki humanistyczne. To co wybrales w pelni wystarczy.
Kazdy Universytet ma inne kryteria przyjec ale ogolnie to matura cala powinna byc zdana na 60%.
Ja rowniez aplikuje na sesje wrzesien 2013 i nie chce zdawac dodatkowych egzaminow z jezyka angielskiego ani IELTS. Ktos na tym forum powiedzial mi o jednej firmie ktora moze pomoc w skladaniu aplikacji na Universytety w UK, w staraniu sie o pozyczke panstwowa na studia, jak rowniez w zakwaterowaniu. Wiec skontaktowalam sie znimi i otrzymalam od nich darmowe informacje i teraz pomagaja mi w mojej aplikacji i innych potrzebnych rzeczach.
Nie mam jeszcze matury ale najlepiej jest by aplikowac juz teraz. I powiedzieli mi ze jesli zdobede 70% na maturze z jezyka angielskiego to nie bede musiala zdawac IELTS.
Moze moglbys skontaktowac sie z nimi i mysle ze byliby w stanie Ci pomoc. http://www.ed-wise.com
http://pl.ed-wise.com
Cytat: kornelia_0703
Z informacji ktore posiadam to w UK na studia licencjackie nie sa wymaganie specyficzne przedmioty na maturze by studiowac kierunki humanistyczne. To co wybrales w pelni wystarczy.
Kazdy Universytet ma inne kryteria przyjec ale ogolnie to matura cala powinna byc zdana na 60%.
Ja rowniez aplikuje na sesje wrzesien 2013 i nie chce zdawac dodatkowych egzaminow z jezyka angielskiego ani IELTS. Ktos na tym forum powiedzial mi o jednej firmie ktora moze pomoc w skladaniu aplikacji na Universytety w UK, w staraniu sie o pozyczke panstwowa na studia, jak rowniez w zakwaterowaniu. Wiec skontaktowalam sie znimi i otrzymalam od nich darmowe informacje i teraz pomagaja mi w mojej aplikacji i innych potrzebnych rzeczach.
Nie mam jeszcze matury ale najlepiej jest by aplikowac juz teraz. I powiedzieli mi ze jesli zdobede 70% na maturze z jezyka angielskiego to nie bede musiala zdawac IELTS.
Moze moglbys skontaktowac sie z nimi i mysle ze byliby w stanie Ci pomoc. http://www.ed-wise.com
http://pl.ed-wise.com

Ile ci zapłacili za darmową reklamę? Jeśli ktoś nie umie samodzielnie wypełnić UCAS i pytań w stylu imię, nazwisko, adres i przedmioty maturalne, to chyba na studiach nie ma czego szukać? Poza tym wprowadzasz forumowiczów w błąd w swojej wypowiedzi, nie wszystkim unis wystarcza matura z angielskiego i tak, są kierunki, na które wymagane są konkretne przedmioty. a w większości, co się tu mówi na forum to nie o tym, żeby składać przez firmy, tylko ruszyć d... samemu z aplikacją, bo na stronach tych pseudo biur roi się od błędów merytorycznych i zdarzają się wprowadzenia w błąd jak również zgubione i niewysłane dokumenty.
Ok, dzięki za informacje :)
Po pierwsze, nie płacą mi nic na reklamę. Aplikowanie na uniwersytety w Anglii nie jest prostym procesem dla wielu studentów - miedzy innymi takich jak ja. Proces aplikacji jest inny niż w Polsce, studenci muszą ubiegać się o pożyczki, itp. Powodem dla ktorego wspomniałam nazwe Edwise International było tylko dlatego, że dostarczyli mi wielu cennych informacji i pomógli mi w aplikacji. Nie ma nic złego podając nazwę jesli mialam dobre doświadczenia z nimi.

Oczywiście, nie wszystkie uczelnie mają te same wymagania ale jest wiele uniwersytetów, które akceptują minimum 60%. To jest dokładnie to, co już wspomniałam w moim poprzednim poście. To nie powinno być zbyt trudne dla zdolnej osoby jak Ty, która moze aplikowac przez UCAS na własną rękę, aby przeczytać zwykly polski.

Nie każdy uczeń jest taki sam i niektórzy uczniowie tacy jak ja mogą potrzebować dodatkowej pomocy w aplikacji na uczelnie zagraniczne. Nie ma nic złego w podejmowaniu dodatkowej pomocy od kogoś doświadczonego i nie ma potrzeby, aby kogos osadzac, jeśli uczeń potrzebuje pomocy z aplikacją.

Sensem tego forum jest pomoc innym, którzy potrzebują trochę więcej informacji i forum tego typu by nigdy nie istniało, jeśli wszystko było by zbyt proste.
Po pierwsze, nie płacą mi nic na reklamę. Aplikowanie na uniwersytety w Anglii nie jest prostym procesem dla wielu studentów - miedzy innymi takich jak ja. Proces aplikacji jest inny niż w Polsce, studenci muszą ubiegać się o pożyczki, itp. Powodem dla ktorego wspomniałam nazwe Edwise International było tylko dlatego, że dostarczyli mi wielu cennych informacji i pomógli mi w aplikacji. Nie ma nic złego podając nazwę jesli mialam dobre doświadczenia z nimi.

Co niby jest trudnego? Wystarczy usiąść w 3 wieczory i wypełnić (nie mówię o pisaniu PS i referencji). Jest masa pomocy na tym forum, na stronie UCAS jest nawet instruktaż PO POLSKU, ludzie z UCAS i aplikanci na stronie ucas na fb są dostępni codziennie i odpowiadają na każde pytania. naprawdę nie wiem, gdzie jest trudność? z aplikowaniem o pożyczkę faktycznie, można mieć wątpliwości, ale odpowiedzi są w necie niemal na tacy.

Cytat:
Nie każdy uczeń jest taki sam i niektórzy uczniowie tacy jak ja mogą potrzebować dodatkowej pomocy w aplikacji na uczelnie zagraniczne. Nie ma nic złego w podejmowaniu dodatkowej pomocy od kogoś doświadczonego i nie ma potrzeby, aby kogos osadzac, jeśli uczeń potrzebuje pomocy z aplikacją.

Wiesz, ja wychodzę z założenia, że takie firmy więcej psują, niż pomagają i mam powody, by tak twierdzić. Dla mnie ktoś, kto nie umie samodzielnie wypełnić formularza na studia, składającego sie z pytań "imię, nazwisko, przedmiot maturalny, adres, telefon" raczej powinien się dobrze zastanowić nad wyjazdem za granicę. pewnie, napisanie PS to nie jest super prosta sprawa, ale chyba ta firma Ci tego nie napisze, tak samo referencji? A korzystanie z takiej firmy to biznes a nie pomoc, więc o czym my mówimy :))))))
Kazdy ma inna opinie i inne doswiadczenia. A oni mi akurat pomogli w trudnych rzeczach, a nie w napisaniu Imienia, Nazwiska itp.
Kazdy ma inna opinie i inne doswiadczenia. A oni mi akurat pomogli w trudnych rzeczach, a nie w napisaniu Imienia, Nazwiska itp.

to powiedz konkretnie w jakich.
Zgadzam siÄ™ z OliwkÄ…!

Nigdy nie zdałabym sie na kogoś obcego, żeby załatwiał moje formalności w sprawie aplikacji.
To faktycznie nie jest takie trudne. Da się to zrobić samemu.

Nie wiem w czym taki pośrednik miałby mi pomóc???

To nie powinno być zbyt trudne dla zdolnej osoby jak Ty, która moze aplikowac przez UCAS na własną rękę, aby przeczytać zwykly polski.

Nie wiedziałam, że wyróżniamy polski zwykły i niezwykły... a język, którym posługuje się Kornelia w swoich postach pozostawia wiele do życzenia. Znam gimnazjalistów, którzy piszą lepiej.
Poza tym mam dziwne wrażenie, że ktoś tu nie rozumie subtelnej różnicy pomiędzy "pomocą w aplikowaniu" a "wypełnieniem aplikacji za kogoś". Można mieć wątpliwosci i zadać pytanie, ale bez przesady. Człowiek aplikujący na studia (nawet nie zagraniczne, a jakiekolwiek) powinien już chyba umieć wypełnić prosty formularz i załatwić swoje sprawy... Jak będziesz się ubiegać o pracę to też każesz jakiejś firmie napisać swoje CV?

skoro mogłaś sobie zadać trud i dowiedzieć się, jaki jest proces aplikacji na studia w Polsce, mogłaś to samo zrobić w przypadku UK.
w Polsce zanim nie zalogujesz się do systemu, pewnie nie wiesz, jak taki proces wygląda, więc czemu tu miałoby być inaczej?

no i o pożyczkę nikt się ubiegać nie MUSI, to tylko przywilej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa