Cześć, ja wprawdzie nie studiuję geografii, ale jestem studentką tego uniwersytetu (3 rok) i z tego co widzę jestem w stanie odpowiedzieć na te pytania. I inne, jeśli będziesz mieć :)
Cytat:
- Jak z wynikami z matur, na stronie pisze, że muszą to być 3 rozszerzenia, ze średnią minimum 70 %, i teraz nie wiem za bardzo bo czytałam na wielu forach że na ten universytet nie jest tak trudno się dostać jak na przykład na Leeds czy SOAS w Anglii, ale 3 rozszerzenia to raczej wysokie wymaganie.
Nie nazwałabym tego szczególnie wysokimi wymaganiami szczerze mówiąc. Wiele uczelni ma o wiele wyższe. Średnia 70% naprawdę JEST do osiągnięcia, szczególnie, ze jest to średnia i jeden przedmiot możesz podciągnąć drugim (tak zrozumiałam, chodzi o overall, tak?)
Np. angielski i tak musisz umieć bardzo dobrze, żeby zdać IELTS, więc w sumie, jakby na to popatrzeć, masz 2 przedmioty, z których musisz wyciągnąć średnią.
Cytat:
- Na stronie uniwerku było napisane, że wynik z IELTS to minimum 6.0, i teraz znowu mam pytanie, bo na kilku forach przeczytałam, że wystarczy rozszerzona matura na ileś tam procent. I teraz nie zabardzo się w tym łapie, czy ja jakoś źle patrze na te strony, czy może są jakieś inne opcje. Bo robi mi to dość dużą różnicę, pisać 2 czy 3 rozszerzenia. Jedni mówią, że mozna się łatwo dostać, a tu dość dużewymagania jednak są :)
Powiem tak: znam osobę, która pokierowała się tym, że IELTS nie jest wymagany i niestety uczelnia ją odrzuciła na podstawie braku egzaminu językowego. Z maturą pokopałaś, IELTS nie zwalnia z jednego rozszerzenia, masz mieć 3 + egzamin. Na Twoim miejscu zrobiłabym IELTS, bo tak czy siak, wszystkie inne uczelnie go wymagają. Więc jeśli nie do Dundee, to na inne będziesz tak czy siak potrzebować. A IELTS 6.0 to jest naprawdę spokojnie do zrobienia. I powtarzam, to nie są naprawdę wymagania z kosmosu.
Cytat:
- Mam nadzieję, że trafi się ktoś studiujący Geografię lub chociaż cokolwiek na tym uniwerku. :) Jak wygląda nauka w Dundee, oraz jak jest z tymi badaniami terenowymi, oraz Year Abroad? :)
Year Abroad czyli rok za granicą (wiadomo :P), każdy kierunek ma swoje konkretne kraje i uczelnie, więc nie ma tak, że sobie wymyślisz, że jedziesz gdzieś tam i już - w prospectusie jest konkretnie napisane jakie wydziały gdzie mogą wyjechać i kiedy, bo nie na każdym roku można (np. na moim kierunku jedyną możliwością był Level 2 czyli rok drugi, wyżej już nie można było). Jest spotkanie odnośnie takiego wyjazdu, musisz na nie pójść i dowiedzieć się szczegółów. Ale TAK, można wyjechać, moja koleżanka wyjechała na semestr do Paryża w tym roku.
Chętnie odpowiem na pytanie "jak wygląda nauka", ale o tym mogłabym książki napisać, więc jeśli sprecyzujesz, chętnie pomogę.
Cytat:
- Czy Dundee bardzo różni się od Leeds, czy SOAS?
Na to pytanie niestety nie umiem odpowiedzieć, pod jakim względem?
Cytat:
- Czy w Szkocji są czesne? Bo na ten temat też mam sprzeczne informacje :)
Za czesne płaci SAAS, pod warunkiem, że są to Twoje pierwsze studia.