Magister w Szkocji

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,

kończę w lipcu licencjat z ekonomii ( w Polsce) i zależy mi na studiach w Szkocji, jednak kompletnie nie wiem od czego zacząć- przeglądając zarówno forum, jak i inne strony sama się pogubiłam. Nie wiem co jest ważne- czy mój dyplom licencjacki będzie uznany, jak będę starać się tam o magisterkę, czy powinnam postarać się i/lub przetłumaczyć referencje oraz co tak właściwie się tam liczy? Oraz kiedy właściwie powinnam aplikować?

Z góry dziękuję wam bardzo za odpowiedź,
E.
Cytat: eweli91
Cześć,

kończę w lipcu licencjat z ekonomii ( w Polsce) i zależy mi na studiach w Szkocji, jednak kompletnie nie wiem od czego zacząć- przeglądając zarówno forum, jak i inne strony sama się pogubiłam. Nie wiem co jest ważne- czy mój dyplom licencjacki będzie uznany, jak będę starać się tam o magisterkę, czy powinnam postarać się i/lub przetłumaczyć referencje oraz co tak właściwie się tam liczy? Oraz kiedy właściwie powinnam aplikować?

Z góry dziękuję wam bardzo za odpowiedź,
E.

powinnaś zacząć od informacji na stronach uczelni dla postgraduates (nie ma ich tak dużo) a następnie wysłać emaila z tymi pytaniami do uniwerków, bo w przypadku studiów postgraduate każda ma inne wymagania a także terminy, nawet do tego stopnia, że inne terminy może mieć ta sama uczelnia na inne kierunki.
dzięki bardzo za odpowiedź, tak zrobię. mogłabyś mi opisać, albo wysłać link co do magisterek tam? czy jest jeden rodzaj - co z czym się je? pozdr.
Cytat: eweli91
dzięki bardzo za odpowiedź, tak zrobię. mogłabyś mi opisać, albo wysłać link co do magisterek tam? czy jest jeden rodzaj - co z czym się je? pozdr.

nie rozumiem jaki link do magisterek... musisz wejść na każdą uczelnię z osobna i przestudiować zakładki postgraduate albo research, zależnie co Cię interesuje. tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Scotland jest pełna lista uniwerków w szkocji z ich stronami www.